4.1 Rezistivitate și rezistență


Conductivitatea electrică σ (inversul rezistivității electrice ρ) este definită ca raportul dintre densitatea curentului J (A/m2) și intensitatea câmpului electric E (V/m):

(4.1)

Conductivitatea este o proprietate materială pură: nu depinde de forma sau mărimea dispozitivului (efectele cutanate și efectele de strat subțire nu sunt luate în considerare aici). În această secțiune, se presupune că toate materialele sunt omogene. Rezistența dintre punctele finale ale unei bare cu lungimea l și secțiunea transversală constantă A este egală cu:

(4.2)

Parametrul l este utilizat pentru a crea senzori de distanță și senzori de deplasare unghiulară: acești senzori sunt numiți senzori potențiometrici și sunt discutați în secțiunea 4.2. Mărcile tensometrice se bazează pe modificările în l/A (aplicate în senzori de forță și presiune, secțiunea 4.3), în timp ce parametrul ρ este proprietatea de interes pentru senzorii piezorezistivi, magnetorezistivi, termorezistivi și optorezistivi (secțiunile 4.4-4.7). Tabelul 4.1 dă o prezentare a diferiților senzori rezistivi discutați în acest capitol.

Tabelul 4.1 Privire de ansamblu asupra tipurilor de senzori rezistivi