4. Senzori rezistivi

4.1 Rezistivitate și rezistență

4.2 Senzori potențiometrici

4.3 Mărci tensometrice

4.4 Senzori piezorezistivi

4.5 Senzori magnetorezistivi

4.6 Senzori termorezistivi

4.7 Senzori optorezistivi

Rezumat

Senzorii prezentați în acest capitol se bazează pe efectele rezistive: se comportă ca o rezistență electrică a cărei rezistență este afectată de o anumită cantitate fizică. Cantitățile care pot fi măsurate utilizând efecte rezistive sunt temperatura (termistoare și termometre metalice), lumina (rezistor dependent de lumină), deformarea (piezorezistoare) și intensitatea câmpului magnetic (magnetorezistoare). Printr-o construcție specială sau alegere de material, rezistoarele pot fi folosite pentru a detecta alte cantități, de exemplu forța, cuplul, presiunea, distanța, unghiul, viteza și accelerația.

După o scurtă discuție privind rezistența și rezistivitatea, acest capitol tratează succesiv senzori potențiometrici, mărci tensometrice și senzori piezorezistivi și magnetorezistivi. În plus, sunt revăzuți câțiva senzori termici și optici bazați pe efecte rezistive. Acest capitol cuprinde, de asemenea, secțiuni referitoare la circuitele de interfață pentru potențiometre și mărci tensometrice și pentru aplicațiile particulare ale senzorilor rezistivi.

Cuvinte cheie

rezistivitate; senzori potențiometrici; mărci tensometrice; gauge factor; senzori forță-cuplu; piezorezistivitate; magnetorezistivitate; rezistivitate termică; Pt100; termistor; LDR; aplicații și interfațare încorporată