(B)Log‎ > ‎

2011-11 to 2012-04

Malaga in Spain where we took a 6 months break from sailing

(Maria blogs in Swedish and Mark blogs in English at the bottom of the page)

2012-04-23 Malaga, Spain, By Maria

Packningen är klart, alla grejer står mitt i rummet i vår lilla lägenhet i Malaga. Imorgon åker vi tillbaka till Mare. Av många anledningar blev inte Malaga som vi tänkt oss och vi har bestämt oss för att fortsätta vår resa med vår lilla båt. Vi får se om det blir runt resten av jorden eller om vi stannar någonstans på vägen.

Jag tänkte iallafall berätta lite kort om våran tid här.

Resan hit gick från Tonga via Nya Zeeland, Los Angeles och London, den tog tre dygn eller nått liknande. Vi anlände en kväll precis i slutet av oktober till Malaga. VI tog en taxi till huvudgatan ”De Larios” där vi skulle bo den första tiden. Jag kom ihåg att jag verkligen tyckte gatan var så ren och vacker, marmorplattorna glänste gult i lampljuset och på varje lyckstolpe hängde det blommor. Lägenhetshotellet som Marks jobb ordnat till oss var litet men där fanns tvättmaskin, spis, ugn, kyl och frys. I sängen som var helt torr låg rena lakan och det kändes så lyxigt och nästan andaktsfullt att gå och lägga sig.

Vår första lågenhet i Malaga, notera micro och kyl - vilken lyx

Jag började plugga spanska med en gång och efter någon månad flyttade vi in i vår lilla lägenhet som skulle förbli vårt hem under tiden här i spanien. Den låg precis bakom katedralen och var liten men mycket praktisk. Mark började jobba direkt men vi hade som tur var en dag på oss att köpa nya kläder till honom.

Mina föräldrar och min bror kom och hälsade på redan första veckan. Det var jättekul att se dom och vi spenderade några trevliga eftermiddagar tillsammans här i Malaga.

Under vår tid här i Malaga har vi passat på att åka på lite olika så utflykter. En helg tog vi bussen upp till staden Granada för att besöka det mytomspunna Alhambra. Alhambra är ett gammalt och mycket stort moriskt fort som ligger i ytterkanten av bergsområdet Sierra Nevada. Från fortets mur kan man se de snöklädda bergstopparna i bakgrunden, det är riktigt fint.

Utsikt över Sierra Nevadas snöklädda toppar från Alhambra.

Som geolog var jag oxå tvungen att åka till den lilla staden Nerja och titta på stadens kända grottor. Världens största stalaktit finns här säger dom. Grottorna var som stora balsalar med enorma stalaktiter och stalagmiter som fick hela grottorna att se ut som ett otroligt sagolandskap.

Grottorna i Nerja

Till jul åkte vi hem till Sverige, jag hade inte varit hemma på ett år och Mark hade inte satt sin fot i sverige på ett och ett helvt år. De blev en hektisk vecka då vi försökte träffa alla släktningar och vänner, men det var mysigt.

Väl tillbaka i Malaga fortsatte den vanliga lunken. Jag pluggade lite spanska och Mark jobbade. Vi har träffat massa trevliga människor här och jag hoppas vi kan fortsätta hålla kontakten. Jag har bland annat träffat två supertrevliga japanska tjejer som heter Mie och Yosimi. Precis som min karl så   jobbar även deras karlar på Oracle. Vi har flera gånger varit hemma hos dom och ätit helt otroligt god japansk mat som de lagat coh vi har även hunnit med att bjuda dom på lite svensk mat.

Våra vänner Yoshimi och Mie lagar japansk mat.

Mark har oxå andra otroligt trevliga kollegor. Det har blivit många middagar ute på stan med nya väner och bekanta. Tyvärr märkte både jag och Mark väldigt fort att vi har blivit väldigt bekväma av oss. Vi orkar helt enkelt inte följa med våra nya vänner och bekanta ut på nattklubbar varje helg, jag är lite rädd för att de tycker vi är ganska torra. Men jag kan leva med det. Vi har även hunit med lite nyttigare aktiviteter tillsammans. Några helger har  vi spelat beachvolleyboll och två helger har det blivit längre utflykter tillsammans till Cadiz och Conill för att vågsurfa och kitesurfa.

Mark och jag med våra surfbrädor.

Påskveckan här i Malaga visade sig vara något alldelles speciellt. De kallar det Semana Santa och är en av de absolut största högtiderna i spanien. Påsken börjar med palmsöndagen veckan innan påskafton och firas fram till påskdagen veckan efter. Firandet går ut på att långa processioner avgår från olika kyrkor på eftermiddagarna och rör sig genom  Malagas historiska centrum till ljudet av trummor hela kvällen och halva natten och avslutas vanligtvis inte förens vid fyra fem på natten.  Processionerna bestod av två stora helt otroliga troner (den största vägde över fem ton) den ena med en jesusfigur som bär på ett kors och den andra en sörjande moder i enormt vackra tyger. Tronern bärs av upp emot hundra män.

Semana santa i Malaga

 Bakom och framför går hundratals personer utklädda i långa rockar med spetiga hattar och med stora svarta ljus i händerna. Ansiktena är täckta av tygstycken som endast har hål för ögonen. De utklädda personerna om jag förstår det hela rätt ska symbolisera syndare. Processionerna ska påminna oss om jesus som offrade sig själv för människan och förlåter oss för våra synder. Mer bibelkunniga personer får rätta mig om jag har fel. Det var iallafall enormt vackert och speciellt att se dessa otroliga processioner. På nätterna när vi sov kunde vi vakna och höra trummorna nere på gatan, det var mycket speciellt.

Semana Santa i Malaga

På helgerna har jag och Mark ofta förökt se oss omkring till fots. Vi har spenderat flera dagar med att bara gå omkring bland bergen runt Malaga. Man behöver inte gå långt här för att komma upp i fin natur med otroliga utsikter. Vid det här laget tror jag vi har bestigit de flesta topparna runt Malaga.

Mark och jag på en av topparna i närheten av Malaga.

Mina vänner Lovisa och Mikael passade på att hälsa på oss veckan efter påsk. Det var jättekul att ha dom här och de är alltid välkomna var vi än bor. Det blev några hektiska dagar ihop. Vi såg hela Malaga, vandrade i bergen och var på akvarium. Lovisa och Mikael var oxå så modiga så de badade flera gånger under tiden de var här. Jag har oxå badat en gång och jag lovar, vattnet är svinkallt. Jag kan iallafall konstatera efter fem dagar med Mikael och Lovisa att sjuåringar har lite mer energi än vi gamlingar.

Men nu börjar vår tid här närma oss slutet. Det vi har klar att göra är att packa, flyttstäda och säga hejdå till alla nya vänner. Det är med en skräckblandad lycka som jag ser fram emot seglingen. Det skrämmer mig att vi ska ut på havet igen. Förra gången jag åkte till båten visste jag ingenting om vad jag hade att vänta mig. Nu vet jag. Det är både så mycket läskigare och så mycket tryggare att veta. Jag vet att min familj inte är helt överlyckliga över att vi åker ut igen, de hade nog hellre sett att vi åkte hem till Sverige och stadgade oss. Men jag vet oxå att de tycker det är lite spännande och att de är lite stolta över att vi vågar ge oss ut på äventyr. Men jag förstår deras oro och jag kommer hela resan ha lite dåligt samvete över att jag gör mina släktingar så oroliga och framförallt så kommer jag sakna dom, det gör jag alltid.

 

2012-04-27 Malaga, Spain. By Mark

The past 6 months we have spent in Malaga. Me working and Maria looking for work. For me it has been a lovely time. Work in Oracle has been interesting and full of great people. Outside work we have enjoyed lots of great food, hiking, beach volleyball and all the conveniences of modern life like hot showers and Google. The climate is fantastic with sunshine all the time and lunches outside in the sun even in the middle of winter. I am a bit sad to leave Malaga but sailing is great too.

I the beginning in Malaga I was worried it would be hard to adjust to a life on land again but it was easy, maybe because Malaga is such a nice place. Psychologically I feel like the same person as before but happier and more confident. The only negative effect sailing seems to have had on me is that I’m quite comfortable in my own company and that sometimes make me avoid people and crowds. I guess the loneliness at sea have left its mark on me.

Tomorrow we are flying back to Tonga and Mare Liberum, we will probably update the blog again in a month when we should have reached Australia. Have a really good summer until then!


Comments