Lacul Zăton şi câmpul de lapiezuri de la Ponoarele, Mehedinţi

Peştera Curecea, imagine la.

  harta 2

Am luat-o spre nord, pe DJ 607C, neasfaltat, din Jupânești, care duce la Malarișca și Balta, unde face joncțiune cu DJ 607 Turnu Severin - Baia de Aramă, care duce la Ponoarele. După aproximativ 500 metri am părăsit acest drum, cotind spre dreapta, pe o scurtătură care duce la Sfodea (harta 1) și apoi intră în DJ 607 tot în Balta, dar mai la sud. Drumul este neasfaltat; are câteva porțiuni mocirloase, dar este bine nivelat cu buldozerul, putând fi parcurs și cu Dacia.

De la cabana speo până la Ponoarele, trecând prin Sfodea, am făcut 36 km, în aproximativ 2 ore.

Prima oprire, câmpul de lapiezuri de pe Dealul Cracul Muntelui și Lacul Zăton, aflate pe dreapta drumului cum se merge spre Baia de Aramă, la aproximativ 300 metri spre nord de Podul natural de la Ponoarele (vezi imagini la). Aici se află o culme pe care ajungem cu mașinile și de pe care se vede foarte bine Lacul Zăton, complet secat în acest moment (28 decembrie). 

4   Lacul Zăton.    foto: Ică Giurgiu, Ileana Bocanciu 

Lacul Zăton, foto Ică Giurgiu.

4b, 4c    Lacul Zăton și punctul de trecere în subteran, aprilie 2023. Foto, Andrei sebe, Elke Erk.

4c

5      Câmpul de lapiezuri, deasupra Peșterii de la Podul natural, către Lacul Zăton.   Foto, Ică Giurgiu, Ileana Bocanciu. 

5a   Câmpul de lapiezuri.    Foto, Andrei Sebe, Elke Erk.

5b     lapiezuri. Foto, Ele Erk, Andrei Sebe.

Deasupra fundului văii, la aproximativ 10-12 m, se află mai multe peșteri, dintre care cea mai importantă este Peștera de la Zăton (a Păianjenilor), care are lungime 105 m. 

Apoi am mers spre Depresiunea Găinii (harta 2), pentru a inspecta ponorul prin care se drenează apele de aici. Am parcat mașinile în apropiere, și, după ce am admirat pitorescul văii (imaginea 6) am încercat să intrăm în el (imaginea 7). 

6

7

După aproximativ 20 metri acesta a devenit impenetrabil. Atât apele de aici, cât și cele provenite din Lacul Zăton și Peștera de la Podul Natural (vezi harta 2) ajung în Peștera Bulba. După ce iese din aceasta, Pârâul Bulba se varsă în Brebina.