Vârful Măgura, Munţii Cindrel

 extras din Mircea Buza, Simona Fesci - Muntii Cindrel - colectia Muntii Nostri, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1973

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Mihai Boaru (Sibiu) 


La inceputul lui februarie 2014 am pornit, in a doua jumatate a zilei, pe un frumos traseu spre Varful Magura (1304 m), in apropiere de satul Cisnadioara. Imediat ce depasim dealul pe care se afla cetatea de la Cisnadioara, spre amonte, se desprinde din drumul principal un alt drum care ocoleste acest deal. Inainte de a ne inscrie pe acest drum, vedem dealul pe care se afla in varf cetatea Michlesberg (foto 1).

1

                                                                                  2

3

Ne inscriem apoi pe drumul forestier si dupa 200 m depasim si ultimile case din sat. Undeva pe dreapta, in sensul de urcus, sunt zone cu mici pereti stancosi (foto 2). Ceva mai sus apare marcajul cruce albastra (foto 3).  Mai urcam cateva sute de metri si printre copaci fotografiem partea din spate a dealului cu cetatea de la Cisnadioara (foto 4). Mai sus drumul coteste spre stanga insa vom fi atenti la poteca care se desprinde spre dreapta, in imaginea 5, si pe care vom urca mai departe, pe aici fiind si marcajul cruce albastra.

                                                                          4

5

La inceput poteca urca mai domol dar are si mici portiuni mai abrupte. Mai sus, traversam un valcel de unde avem vizibilitate spre satul Cisnadioara (foto 6). Urcam mai departe si, treptat, apare zapada (foto 7). Ajungem astfel pe muchia care se vede in imaginea 2, in partea dreapta, de la Piatra Broastei (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura45/home/carpatii-meridionali/cindrel/piatra-broastei-muntii-cindrel-rezervatie-geologica). La un moment dat trecem pe partea sudica a crestei, soarele incalzeste destul de tare asa ca din nou zapada aproape ca dispare (foto 8).

                                                     6

                                                                       7

8

                                                                      9

Poteca urca mai departe si undeva mai sus pare sa se stabilizeze pe o curba de nivel (foto 9). Depasim apoi varfuri secundare, ba chiar coboram in cate o mica sa dar imediat urcusul revine. In imaginea 10 observam pe rand toate varfurile secundare pe care trebuie sa le traversam. Urcam depasind un mic palc de mesteceni. Ceva mai sus intersectam un traseu marcat cu triunghi rosu (foto 12) care vine din stanga noastra, in sensul de urcus.

                                                                10

2

Dupa ce depasim o portiune de padure mai tanara, iesim pe un drumeag care vine din vale si de unde avem vizibilitate spre sud-vest (foto 13). Urmam in urcus acest drumeag care mai sus arata ca o poteca ceva mai larga (foto 14). 

                                             13

14

Undeva mai sus avem vizibilitate si spre nord si nord-vest. In imaginea 15 se zareste, in departare, orasul Sibiu. Mai urcam putin si intersectam Muchia Vanatorilor, marcata cu cruce rosie, pe unde vom face coborarea de pe varf (foto 16). De aici, in cateva sute de metri iesim in golul alpin (foto 17). Simtim vantul mai puternic iar varful este aproape. Pe varf se afla un stalp indicator cu o tabla pe care nu se poate citi nimic (foto 18). Din Cisnadioara si pana aici am facut aproape 2 ore. Peisajul este incantator. 

                              15

                                                                          16

17

18

Spre sud se vede Varful Prejba (foto 19; vezi https://sites.google.com/site/romanianatura40/home/carpatii-meridionali/lotrului/muntii-lotrului-prejba-remarcari-in-2013 ), din Muntii Lotrului si tot in aceasta imagine, in ultimul plan, spre dreapta, se zareste zona Varfului Steflesti (Muntii Lotrului ). Ceva mai la dreapta se vede Valea Sadu (foto 20) iar mai la dreapta zona Paltinis (foto 21).

                          19

                            20

21

Continuand turul de orizont, vedem poteca pe care am ajuns aici si pe care vom cobori pana la Muchia Vanatorilor (foto 22). Spectaculos se vad Muntii Fagarasului (foto 23), cu Muntele Suru cel mai aproape de noi.

                                                       22

23

Seara vine cu repeziciune si trebuie sa coboram. Revenim pana la intersectia potecii pe care am urcat cu cea marcata cu cruce rosie si ne abatem pe aceasta din urma. Poteca coboara destul de abrupt (foto 24) si, in cateva locuri depasim mici portiuni stancoase. Apoi urmeaza o portiune destul de lunga aproape orizontala, dupa care din nou panta este mai mare. Ajungem intr-o portiune defrisata pe care o depasim. La baza acestei portiuni defrisate gasim indicatoarele din imaginile 25 si 26 si suntem pe un drum forestier. Aici ne prinde intunericul dar mai departe nu mai sunt portiuni periculoase. Mai parcurgem foarte putin si intalnim o gospodarie izolata. Tot acolo se mai afla un indicator (foto 27) spre Cisnadie, unde sfarsim traseul. 

                                                                      24

                                                                         25

26

27