Piatra Broaştei, Munţii Cindrel, rezervaţie geologică

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Mihai Boaru (Sibiu) 


In localitatea Cisnadioara din judetul Sibiu, la poalele Muntilor Cindrel, se afla o interesanta stanca, cu forma de reptila, numita Piatra Broastei. Este situata pe drumul forestier din Valea Argintului, la aproximativ 1 km de sat. Am pornit la inceputul lui februarie 2014 spre aceasta interesanta piatra, din orasul Cisnadie, urmand drumul 106D inspre Cisnadioara (vezi harta, extras din Mircea Buza, Simona Fesci - Muntii Cindrel - colectia Muntii Nostri, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1973). Din vecinatatea satului Cisnadioara fotografiem cetatea Michelsberg, descrisa la (foto 1).

1

                                                                  2

Ne inscriem apoi pe Raul Cisnadie, pe Valea Argintului si in cateva minute vom observa pe partea stanga a drumului forestier, in sensul de urcus, o stanca cu forma aparte. Este Piatra Broastei (foto 2). Forma care i-a dat numele se observa mai bine daca vom cobora cativa metri, la baza ei (foto 3). O placa fixata in aceasta piatra ofera amanunte despre acest loc (foto 4).

                                                             3

4

Spre vest piatra are cateva mici grote (foto 5). Se observa de asemenea stratificarea rocilor de la baza stancii (foto 6). De la cativa metri distanta intr-adevar seamana cu o reptila cu gura deschisa larg (foto 7). 

                                                                           5

                                                                          6

7

                                                                        8

Studiind cu atentie piatra, se observa pe alocuri urme de fosile (foto 8, 9).  Stand cu fata spre nord-est, foarte aproape de Piatra Broastei curge Raul Cisnadie (foto 10).

                                                                        9

10

Urcam si deasupra stancii de unde avem perspectiva spre creasta marcata cu cruce albastra care duce spre Varful Magura (1304 m) (foto 11).   Revenind in drumul forestier, in partea opusa Pietrei Broastei mai intalnim ramasitele unor stanci (foto 12) care vazute de aproape arata ca in foto 13. Urcand cativa metri deasupra acestor mici stanci vedem dealurile aflate la nord-vest de Piatra Broastei (foto 14). 

11

                                                                           12

13

14

                Donează 30 de lei