Cheile Haţeg, în Dobrogea

Ică Giurgiu, Cristina Lazăr, Mircea Vlădulescu, Cristian Megulete (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)

 

Bibliografie

Le-am gasit mentionate in lucrarea lui Mihai Grigore - Defileuri, chei si vai de tip canion in Romania - Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1989.

„Paraul Baciului, curs de apa temporar, strabate Podisul Oltina de la sud-est la nord-vest, varsandu-se in Lacul Baciului (vezi harta, extras din Atlas turistic si rutier - Vasile Dragomir, Grigore Toma, Petru Bulugu, Gheorghe Ciobanu - Editura Fast Print Bucuresti), in apropiere de Dunare. Pe stanga sa, la cateva sute de metri de varsare, se afla localitatea Hateg, in apropierea careia este sectorul de chei... circa 1 km lungime, sapate intai in loess, apoi in calcare sarmatiene.”

1

 Acces

Intre Adamclisi si Deleni (vezi harta), dupa ce am trecut de monumentul triumfal, spre stanga porneste drum catre localitatea Abrud. Dupa ce parcurgem pe el 7,5 kilometri, se face la stanga drum catre localitatea Hateg, unde ajungem dupa alti 2,6 kilometri.

 

Grupul principal de locuinte al asezarii este pe dreapta drumului, pe un inceput clar de chei largi (amonte), inainte ca drumul sa urce o panta evidenta (prima de la ramificatia dinspre Abrud catre Hateg), pe care o vom cobori imediat, ajungand la avalul cheilor, strans intre pereti de calcar, unul dintre cel mai inguste din Dobrogea de sud (imaginea 1, unde vedem acest sector ingust imediat din amontele lui).

2

                                                        Descrierea locurilor

Explorarile noastre in zona au avut loc in iulie 2006 si noiembrie 2012.

Versantul drept al Cheilor Hateg (stancos fata de cel stang) se vede destul de bine in imaginea 2 si, imediat aval de aceasta in imaginea 1. Imaginea 2a este un detaliu din imaginea 2.

2a

Ca si alte vai/ canarale din Dobrogea de sud, Cheile Hateg au laterale/ afluenti bine dezvolati si vizibili in peisaj (in imaginea 2 se observa inceputul lor). Forme de relief specifice carstului apar in zonele unde roca este la zi.

In imaginea 2a, la baza pomului este o fantana larga, adanca de aproximativ 20 metri, cu apa. Constructia de beton inalta, de langa fantana, ca si jgheaburile din avalul ei serveau deparazitarii animalelor domestice. Aici, ca si in multe alte zone din Dobrogea, erau sisteme de irigatii impresionate, pentru culturi, iar cresterea animalelor domestice se practica intensiv.

3

La scurta distanta de avalul Cheilor Hateg, care debuseaza in valea ce duce spre Lacul Baciului (vezi harta), pe dreapta drumului incep pereti spectaculosi (in imaginea 3 se vede partea lor din amonte; in aval de imaginea 3 sunt luate imaginile 4-16), dar roca nu mai este aici calcaroasa. Din dreptul acestor pereti, spre nord, catre Dunare, pe drumul care se vede in imaginea 3, dupa aproximativ 10,4 kilometri iesim la soseaua asfaltata care trece prin localitatea Rasova, mergand catre Cernavoda.

                                                                          4

              5

                                                                                6

7

Peretii din imaginile 3-16 au multe elemente de interes. De exemplu, imediat la stanga peretelui din imaginea 5, cel mai dinspre aval, se afla o mica grota unde se pare ca vin broastele testoase ca sa moara (dovada fiind carapacele lor pastrate aici). Intr-o nisa a peretelui din imaginea 5 (vezi imaginile 6, 7) am gasit in anul 2006 un roi de albine salbatice care construisera un impresionant turn de faguri. In anul 2012 nu se mai recunostea aici nici o urma a asezarii lor.

               8

9

 In peretii din imaginile 4, 8, 9 sunt alveole/ abriuri de mari dimensiuni care lasa vederii concretiuni cu detalii spectaculoase (pentru exemplificare vezi imaginile 10, 11 pe de o parte si pozele 12-14 pentru un alt caz).

                                                           10 

                                          11 

                                                           12

                                13

14

                                                            15 

La capatul dinspre dreapta al imaginii 8 este abriul din imaginea 15, pe tavanul caruia am gasit un cuib interesant construit (imaginea 16).   Vegetatia si biotopul din zona sunt de asemenea interesante.

16