Peşti de 1,8 metri pe stânci la Voroneţ, Munţii Stânişoara

Obcina Voroneţului;se construieşte o pârtie de schi

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

Participanţi: Ada Micloş, Cristi Schipor, Vasile Bouaru.


Iunie 2009. Cand treceam cu trenul prin Gura Humorului observam un perete interesant de stanca aflat pe partea dinspre satul Voroneț, adica spre sud, unde se afla si celebra manastire cu al sau albastru unic. Am aflat apoi ca aceasta stanca se numeste Piatra Pinului si este celebra deoarece aici s-au descoperit acum multi ani fosile de pesti dintre care una de 1,8 m lungime. Am mai aflat ca ar mai fi niste stanci interesante prin zona.

extras din lucrarea autorilor Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987

Asa ca am pornit iar ca sa descoperim noi locuri interesante. Traseul l-am inceput din gara Gura Humorului, de unde am iesit in drumul care duce spre Campulung Moldovenesc. Am urmat acest drum cale de circa 1,5 km, pana la intersectia cu drumul spre Voronet. Ne inscriem apoi pe acest drum si imediat dupa ce traversam un pod peste Raul Moldova ne abatem la stanga, pe un drum partial asfaltat, care urmareste indeaproape albia raului. Dupa 15 minute de cand ne-am inscris pe acest drum vom ajunge la baza Pietrei Pinului.

Depasim niste baraci ale unor muncitori si incepem sa urcam printr-o padure de pini spre varful acestei stanci (foto 1).

1

2

Stanca e impresionanta, are aproape 50 m inaltime si, ca mai toate stancile din zona este constituita din gresie (foto 2 si 3).

3

La baza ei, un grohotis ne face inaintarea ceva mai grea dar, incet-incet ajungem in partea superioara a stancii, de unde avem o spledida priveliste spre amonte (foto 4).

4

Se vede si podul pe care l-am traversat precum si drumusorul pe care l-am parcurs pana la baza Pietrei Pinului. In departare, este muntele pe care se afla celebrul Aven de la Frasin, cel mai adanc in gresie din tara.

Prin padure, mai sus de Piatra Pinului, mai sunt stanci interesante, de dimensiuni mai mici. Urcam spre o creasta din fata noastra, circa 200 m, pana avem priveliste in partea cealalta a muntelui. Deoarece la un moment dat stancile se raresc pana dispar si in continuare este numai padure decidem sa coboram pe partea opusa a muntelui fata de cea pe unde am urcat. La coborare intalnim muncitori si ne trezim in mijlocul unei activitati bogate, de construire a unei partii de schi. Coboram inapoi pana in drumusorul pe care l-am parasit si continuam traseul de-a lungul lui, inca cateva sute de metri in aval, pana intr-un loc unde se afla o bifurcatie. De aici ne abatem la dreapta si in scurt timp se observa pe partea stanga a drumului un canton forestier unde niste caini liberi latra puternic la noi. Pe partea dreapta a drumului pe care suntem este o fantana de lemn acoperita. Imediat dupa aceasta fantana se desprind mai multe potecute care urca in padurea din dreapta noastra. Urcam pe oricare dintre aceste poteci, unele din ele fiind rezultatul tragerii lemnelor din padure. Potecile se unesc mai sus in una mai mare care la inceput trece printr-o padure mai deasa dar treptat intra intr-o padure mai batrana si cu copaci mai inalti si mai rari. Dupa 15-20 minute de urcus, poteca pe care suntem se abate la stanga, pe curba de nivel.

Din acel loc vom observa ceva mai spre dreapta in padure cateva stanci mari si extrem de spectaculoase. Aceste stanci sunt de asemenea alcatuite din gresie (foto 5).        

Primele pe care le intalnim formeaza niste pseudochei (foto 6) si imediat in spatele lor sunt alte stanci mari (foto 7).

5

                                   6

7

 Urcam cu atentie pe una dintre ele (foto 8) si mai facem fotografii la celelalte raspandite prin padure (foto 9).

8

9

Toate au forme interesante, dupa cum a fost modelata gresia. Ne impresioneaza marimea acestor stanci, unele mergand pana la aproape 25 m.

Mai cercetam imprejurimile apoi ne intoarcem in vecinatatea potecii pe care am urcat pana aici si urcam putin prin padure. Se observa multe alte stanci, unele cu mici grote. La una am vazut o grota destul de adanca (foto 10).

In interior am descoperit ceva care seamana cu o mica chilie (foto 11) respectiv dupa circa 3 m de la intrare am observat ca era sapat in piatra iar o icoana era prinsa in unul din pereti.

10

11

Iesim din aceasta grota si continuam sa cercetam stancile care se mai vad. Una din ele prezinta foarte multe concretiuni interesante (foto 12 si 13).

12

13

14

Coboram apoi la primele stanci pe care le-am descoperit si ramanem uimiti de forma uneia dintre ele, care este si cea mai inalta dintre toate. Pentru a o vedea sub toate aspectele coboram in rapel de pe ea (foto 14).                                                                                

Urcam apoi pe langa aceasta stanca si suntem iar incantati de muschiul de un verde intens pe care il intalnim undeva mai sus (foto 15).

Un gandac incearca sa escaladeze si el stanca (foto 16).

15

                        16

17

18

O data traversata puntea urmam drumul asfaltat printr-un interesant parc dendrologic unde vedem multe specii de copaci si de unde ajungem din nou in orasul Gura Humorului, acolo unde se sfarseste si traseul nostru.