Cheile Pisicii, Munţii Piatra Craiului

harta 1

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Septembrie 2012. Cheile Pisicii sunt scurte si usor de parcurs. Accesul in ele este usor.

Intram din aval in Prapastiile Zarnestilor (vezi harta 1, extras din Emilian Cristea - Piatra Craiului, monografie - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1984), asa cum este descris la. Desi trecem pe langa intrarea din aval a Cheilor Pisicii, am preferat sa le parcurgem dinspre amonte. Ne deplasam asadar pe drumul din prapastii, depasind poteca care duce spre cabana Curmatura (imaginea 14 de la). Din acel loc drumul continua in urcus usor. Mergem pana la intersectia din imaginea 1, unde, drumul din stanga este cel pe care am urcat pana aici si care continua in directia de unde a fost facuta fotografia iar drumul marcat cu sageata rosie este cel pe care trebuie sa-l urmam pentru a ajunge la capatul din amonte al Cheilor Pisicii.

1

2

Ne inscriem pe acest drum, cateva sute de metri, pana ajungem la o vale seaca. Aici parasim drumul pe care suntem si ne abatem spre stanga in sensul de mers (foto 2).  De aici incep cheile, marcate cu cruce rosie. Albia paraului este seaca iar pietre mari, albe, spalate de apa stau martuie viiturilor care se abat pe aici, cel mai ades primavara, cand se topesc zapezile (foto 3).  Prin peretii laterali se zaresc grote (foto 4). Cheile sunt umbroase, acoperite de vegetatie.

3

4

Continuam coborarea prin chei si ajungem la o portiune cu multe marmite (foto 5). Busteni adusi de apa si asezati printre bolovani mari stau marturie fortei apei (foto 6).  Printre copaci zarim pereti mari de calcar alb (foto 7).

5

6

7

Mai jos, cheile se ingusteaza (foto 8). Lateral, in stanga fata de sensul de parcurgere, un portal - care de la distanta pare intrarea intr-o pestera - ne arata ca avem de-a face doar cu o grota mai mare (foto 9).

8

9

  Astfel de gauri sunt prezente in foarte multe locuri din aceste chei, mai sus sau mai jos, prin toti peretii stancosi (foto 10). Mai jos avem iar o apropiere a peretilor, care sunt din ce in ce mai mari (foto 11).

10

11

Daca privim in sus ne dam seama de inaltimea lor (foto 12). Coborand ajungem intr-un loc mai degajat, pe unde soarele lumineaza putin cheile (foto 13). 

12

13

Apare si marcajul, rar si sters. Multe fisuri prin care se scurge apa apar la baza acestor pereti (foto 14). Locuri salbatice, pietre albe si pereti de calcar (foto 15).

14

15

Inca putin si valea se largeste. Ajungem astfel in locul unde Cheile Pisicii se intalnesc cu Prapastiile Zarnestilor (foto 16). O data ajunsi la drumul pe care am urcat prin Prapastii, facem o fotografie spre aval (foto 17).

16

17

Iata un indicator spre traseele din zona (foto 18).  Mai luam o imagine spre iesirea din Cheile Pisicii (foto 19).

18

19

                                                                Donează 30 de lei