Colţul Chiliilor din Piatra Craiului

0

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Coţul Chiliilor este unul dintre punctele de atractie ale Pietrei Craiului. La Colţul Chiliilor, la baza unei imense stanci, se afla o pestera folosita de sute de ani de catre pustnici. De aici provine numele.

Accesul spre acea zona se face din centrul orasului Zarnesti. Am pornit dis de dimineata din gara C.F.R. catre centrul orasului. Din imedita vecinatate a garii, Piatra Mica a Craiului se vede superb, luminata de primele raze de soare (imaginea 0). Din centrul orasului ne inscriem pe drumul care duce spre cabana Plaiul Foii. Urmam soseaua ingusta care se strecoara serpuind printre case, ajutati la unele intersectii de indicatoare (foto 1). Dupa mai bine de 1 km din Zarnesti, imediat dupa ultimile case, intalnim pe partea stanga in sensul de mers un indicator (foto 2).

1

2

Piatra Mica se ridica impresionant in stanga noastra. Unii localnici ne avertizeaza ca pe parcursul spre cabana Curmatura dat de indicatorul din imaginea 2 ne vom intalni sigur cu caini de la diferite stane. Mai parcurgem putin pe drumul spre Plaiul Foii, admirand la poalele Pietrei Mici o portiune puternic terasata (foto 3). Ceva mai incolo, dar pe partea dreapta in sensul de mers, se afla cladirea Administratiei Parcului National Piatra Craiului. Daca privim de-a lungul drumului vom observa pe o panta, dupa cladirea amintita, un alt drum pe care trebuie sa ne inscriem si care ne va conduce la Coltul Chiliilor (foto 4). Dupa ce depasim cladirea administratiei parcului vom intalni un alt indicator (foto 5). De aici parasim drumul spre Plaiul Foii si ne abatem spre stanga, in urcus domol. Undeva mai sus facem o fotografie spre inapoi (6); se observa drumul pe care am ajuns pana aici, orasul Zarnesti iar in dreapta, in departare, Muntii Bucegi.

3

4

5

6

7

In stanga noastra se remarca Curmatura Pietrei Craiului (foto 7; vezi harta, extras din Ion Ionescu Dunareanu - Piatra Craiului - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1986).

In urcus intalnim mici palcuri de stejar pitic (foto 8). Mai urcam pana avem vizibilitate spre acelasi drum pe care am pornit din Zarnesti si fotografiem o portiune din el mai apropiata de Plaiul Foii (foto 9). Undeva pe un brad apare un marcaj banda albastra (foto 10).

8

9

10

Drumul are si pante ceva mai accentuate, dar scurte. Depasim si unele mici portiuni de padure alcatuite mai ales din foioase. Prin locurile mai deschise isi face aparitia brandusa de toamna (foto 11). Dupa circa 45 minute de cand am parasit drumul spre Plaiul Foii ajungem in vecinatatea schitului de la Coltul Chiliilor. In stanga noastra va fi un izvor amenajat, care se afla la cativa zeci de metri de drum (foto 12). Schitul se afla ceva mai incolo, spre dreapta in urcus (foto 13). Inainte de a traversa perimetrul schitului, la un colt al gardului care imprejmuieste schitul se afla un indicator care pe o parte are informatii despre schit (foto 14, vedere partiala) iar pe cealalta parte o harta a masivului si cateva indicatii despre cum ar fi cel mai bine ca sa urcam in acesti munti.

11

12

13

14

E bine sa dam un mic tur locului. Pe langa dependintele schitului se afla poteca pe care trebuie sa ne abatem spre pestera (foto 17).  Este pazita bine de doi caini legati. Tot aici, inainte de a intra in padure, gasim o ciuperca frumoasa (foto 18). Intram apoi in padure iar peisajul se schimba. Stanci de dimensiuni diferite, acoperite puternic de muschi, sunt raspandite la tot pasul (foto 19). Ceva mai in spate se afla o imensa stanca la baza careia se afla pestera. Poteca este amenajata si vedem o arcada pe sub care vom urca (foto 20).

17

18

19

20

Privita de aproape, aceasta arcada este formata de o stanca in forma de pilon care se sprijina de stanca uriasa amintita mai inainte (imaginea 20a). Dupa ea, poteca urca in trepte dar facem o fotografie si spre inapoi (foto 21). Dupa un colt gasim intrarea in pestera (foto 23). Acum e amenajata ca lacas de cult. Dupa ce trecem de usa de intrare fotografiem stancile aflate pe partea dreapta (foto 24).

20a

21

23

24

Interiorul arata ca in imaginea 25.  Pe tavan, urme ale trecerii timpului (foto 26). Iata si un detaliu cu structura stancii (foto 27).

25

26

                                           27

28

Din vecinatatea schitului, creasta Pietrei Craiului este luminata feeric de soare (foto 28).


vezi şi

Patru peşteri la Colţul/ Colţii Chiliilor