Cetatea Râşnov, Munţii Postăvaru

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Una dintre cetatile medievale care pare mai bine pastrata de-a lungul secolelor se afla la Rasnov, in judetul Brasov (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). Prima atestare documentara a cetatii dateaza din 1335. Se afla intr-o zona deosebita din punct de vedere turistic, in apropierea unor masive muntoase foarte umblate: Piatra Craiului, Bucegi, Postavarul.

Accesul spre cetate este usor. Este vizibila de la distanta, fiind amplasata pe varful unui deal. (imaginea 1; Pe soseaua de la Zarnesti spre Brasov, inainte de a intra in orasul Rasnov te surprinde placut cetatea cocotata pe deal. Micul dictionar enciclopedic (Editura enciclopedica romana, Bucuresti, 1972) ne spune ca este cea mai mare si pitoreasca cetate taraneasca din Transilvania si ca a functionat intre secolele 14-18. Poate fi vizitata. Se ajunge cu autoturismul pana in imediata ei apropiere, pe soseaua care pleaca din Rasnov catre Poiana Brasov, aceeasi sosea care va apropie si de Pestera Fundata. Foto: Andrei Samoil, Ică Giurgiu.)

1

   1.1 Imagine: Emilia Marinescu (Bucuresti)

1a

In orasul Rasnov exista foarte multe indicatoare care ne conduc spre drumul de acces catre poarta cetatii (foto 1a). Ne incriem pe soseaua 1E, care duce spre Poiana Brasov si dupa aproape 2 km din centrul orasului Rasnov se desprinde pe partea stanga un alt drum, foarte scurt ca lungime, care urca in serpentine pana la cetate. Exact in locul unde acest drum incepe sa urce un indicator mai aparte ne arata ca pe acolo trebuie sa mergem (foto 2). Urcam incet, panta nu este mare. In cateva minute ajungem in vecinatatea zidurilor cetatii (foto 3).

2

3

Deja ne impresioneaza prin stil si maretie. Ne deplasam apoi spre dreapta, catre poarta de intrare (foto 4). O data trecuti de primul rand de fortificatii se observa zidurile mai vechi sau mai noi (foto 5).

4

5

Tot de aici facem o fotografie spre Muntii Bucegi (foto 6) care domina unul din orizonturi. Patrundem apoi in acesta lume medievala, pe sub bolti, printre ziduri stramte (foto 7) si urcam printre ziduri surpate, vechi spre partea cea mai inalta a cetatii.

6

7

De aici perspectiva este uimitoare. La poalele dealului pe care suntem se vad acoperisurile rosii ale caselor din Rasnov iar in departare Piatra Craiului (foto 8). Ceva mai la dreapta, in departare, Magura Codlei iese in evidenta (foto 9).

8

9

Ne continuam deplasarea pe stradutele inguste si admiram zidurile care inca au ramas in picioare, marturii ale unor vremuri apuse (foto 10).  Undeva mai jos, in lungul unei asemenea alei printre locuintele mici, in departare, se vede din nou Piatra Craiului (foto 11) iar ceva mai incolo, unde iesim intr-un loc mai deschis se vede din nou acelasi masiv (foto 12). Simtim secole de istorie care s-au scurs printre aceste ziduri (foto 13).

10

11

12

13

Vizitam si observam atent fiecare coltisor, asteptand parca sa rasara de dupa un colt vreun cavaler imbracat in armura, manuind o sabie... Dar timpul s-a scurs ireversibil si doar ruinele mai pot povesti despre vremea acelor cavaleri (foto 14). Dupa ce vizitam cetatea ne strecuram pe sub un turn inalt (foto 15), pe una din laturile cetatii.

14

15

Ne indreptam apoi spre poarta de acces (foto 16) si ne deplasam pe sub zidurile inalte (foto 17) spre o alta poarta deschisa.

                               16

17

De pe acest parcurs admiram din nou turnurile si zidurile cetatii (foto 18). Mergem spre locul unde este scris cu litere mari RASNOV, litere care se vad de la mare distanta si pe care le-am surprins in imaginea 1a. Aleea de acces este redata in imaginea 19 (in fundal, Cristianul Mare, Masivul Postavaru). Deasupra acestor litere, in partea opusa portii pe care am intrat in cetate, fotografiem (imaginea 20) dealurile domoale dintre Zarnesti si Codlea.

18

                                  19

20

Cetatea Râşnov, Munţii Postăvaru (descărcaţi o succesiune de 184 imagini despre: Cetatea Râşnov (Munţii Postăvaru); traseul La Lanţuri şi Creasta Sudică din Piatra Craiului; două trasee din Munţii Iezer. Autori coordonatori: Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)).


vezi alte imagini cu cetatea Râșnov la