Elektronische ontsteking

voor diegenen die niet meer zo vertrouwd zijn met de klassieke contactpunten-ontsteking, of liever van het regelmatig onderhoud en de afstelling af willen bestaat de Elektronische ontsteking.

3 mogelijkheden:

Type Velleman : de contacpunten blijven zitten en dienen als sturing voor de transistor die de stroom door de bobijn onderbreekt.

Deze ontsteking is een zelfbouwpakket, goedkoop , en mits enige voorbereiding kan je snel terug naar de klassieke contactpunten overschakelen. Voordeel : de contacpunten branden niet meer in maar periodieke afregeling is nog nodig. 


Type Compufire/Petronix :  de contacpunten worden vervangen door een elektronisch blokje. Zeer gemakkelijk te plaatsen, geen onderhoud meer van de contacpunten, staat na afregeling voor altijd juist,  statische afregeling kan zoals bij klassieke contacpunten 


Type 123 : De volledige stroomverdeler met elektronisch blokje vervangt de oude stroomverdeler. Alle voordelen van het vorige type + als het contact blijft opstaan schakelt de ontsteking zichzelf uit zodat de bobijn niet meer kan oververhitten. Statische afregeling met ingebouwde LED, vervangen van de oude stroomverdeler gaat heel vlot en vraagt weinig tijd.


Voordelen van een elektronische ontsteking :

De Elektronische ontstekingen geven een betere en snellere onderbreking van de bobijn, waardoor een betere vonk optreed.

Bij de laatste twee zijn er geen contactpunten meer, geen onderhoud meer dus, en geen na-afregeling. 

De motor draait mooier en gelijkmatiger, hernemingen gaan vlotter. Het enige wat nog onderhoud en evt. vervanging nodig heeft zijn de delcokap en de rotor.


Mijn ervaringen :

Ik heb zowel de 123-ontsteking als de Compufire uitgeprobeerd.   


Met de 123 ondervond ik volgend problemen :

met aangesloten vacuum gaat deze al veel te vlug in voorontsteking, en kon het ralentir toerental niet laag genoeg afgesteld worden. Veel uitleg vind je hier niet over, enkel dat bij sommige carburatoren dit probleem optreed. Navraag bij de constructeur leverde ook geen afdoend antwoord op. Zonder aangesloten vacuum deed hij het wel goed ... voor die prijs had ik meer uitleg verwacht.

Nog een puntje ter discussie : de 123 houdt geen rekeneing met het latere ontstekingstijdstip van cilinder 3. Of dit echt nadelig is valt natuurlijk moeilijk te bewijzen, maar ik neem aan dat de ingenieurs van VW niet zomaar cilinder 3 een later ontstekingstijdstip hebben gegeven (i.v.m. warmeteontwikkeling !)


Met de Compufire ondervond ik geen enkel probleem. Bij de installatie moet je er wel op letten om enkele mm van de rotor af te schuren, want anders komt die te hoog in de delcokap te zitten.

Prijs/kwaliteit gaat mijn voorkeur uit naar de Compufire die zo'n een 200 euro goedkoper is dan de 123, en eigenlijk net hetzelfde doet, en op voorwaarde dat je oude stroomverdeler nog in goede staat is (geen speling, vacuum dat goed werkt). Is je oude stroomverdeler aan vervanging toe, dan kan je voor die prijs een 123 overwegen. Ik rijd nu al vele jaren met de Compufire, en de 123 ligt als reserve in mijn kofferbak.

Van elektronica wordt nogal eens gezegd dat het kapot gaat, mijn ervaring met vermogenselektronica is dat ze zelden kapot gaat ..

TIP : met een elektronische ontsteking mag je nooit bij draaiende motor een bougiekabel lostrekken want dat kan je ontstekingsmodule wel naar de vaantjes helpen ! Ook een verkeerde aansluiting van de bedrading heeft vernietiging van de module tot gevolg !

Laat ook niet onnodig het contact opstaan, dit kan de bobijn en het elektronisch blokje onherroepelijk beschadigen. Lees hierover meer op pagina Bobijn beveiliging

    

 

Boven : Compufire

Midden : Petronix

Onder :123 Ignition