Startpagina‎ > ‎

Elektronische ontsteking

voor diegenen die niet meer zo vertrouwd zijn met de klassieke contactpunten-ontsteking, of liever van het regelmatig onderhoud en de afstelling af willen bestaat de Elektronische ontsteking.

3 mogelijkheden:

Type Velleman : de contacpunten blijven zitten en dienen als sturing voor de transistor die de stroom door de bobijn onderbreekt.
Deze ontsteking is een zelfbouwpakket, goedkoop , en mits enige voorbereiding kan je snel terug naar de klassieke contactpunten overschakelen. Voordeel : de contacpunten branden niet meer in maar periodieke afregeling is nog nodig. 

Type Compufire/Petronix :  de contacpunten worden vervangen door een elektronisch blokje. Zeer gemakkelijk te plaatsen, geen onderhoud meer van de contacpunten, staat na afregeling voor altijd juist,  statische afregeling zoals bij klassieke contacpunten
ps: ik heb van de rotor onderaan enkele mm moeten afschuren omdat die anders te hoog kwam te zitten

Type 123 : De volledige stroomverdeler met elektronisch blokje vervangt de oude stroomverdeler
Alle voordelen van het vorige type + als het contact blijft opstaan schakelt de ontsteking zichzelf uit zodat de bobijn niet meer kan oververhitten. Statische afregeling met ingebouwde LED, vervangen van de oude stroomverdeler gaat heel vlot en vraagt weinig tijd.

Ervaring : 
De Elektronische ontstekingen geven een betere en snellere onderbreking van de bobijn, waardoor een betere vonk optreed.

Bij de laatste twee zijn er geen contactpunten meer, geen onderhoud meer dus, en geen na-afregeling. 
De motor draait mooier en gelijkmatiger, hernemingen gaan vlotter
Het enige wat nog onderhoud en evt. vervanging nodig heeft zijn de delcokap en de rotor.

Van elektronica wordt nogal eens gezegd dat het kapot gaat, mijn ervaring met vermogenselektronica is dat ze zelden kapot gaat ..
Belangrijk : met een elektronische ontsteking mag je nooit bij draaiende motor een bougiekabel lostrekken want dat kan je ontstekingsmodule wel naar de vaantjes helpen !.
    

 
Comments