Kallelse årsmöte

FiberKOAX-föreningen

Kallelse till FiberKOAX-föreningens årsmöte.

(Utskickat till samtliga medlemmar och finns också i pdf-format på www.blastadsgatan.se)

Sidan etablerad 2019-02-21

Åter till Föreningens INDEX-sida

Blästadsgatans FiberKOAX-förening 2019-02-17

Kallelse till FiberKOAX-föreningens årsmöte.

Tid: Onsdagen den 6:e mars 2019.

FiberKOAX-föreningens årsmöte hålls omedelbart efter Blästadsgatans Samfällighetsförenings årsstämma som börjar kl. 19:00 och beräknas

pågå minst en timme.

Plats: Servicehuset Räknestickans matsal, Ekholmsvägen 100

Förslag till dagordning:

    1. Årsmötets öppnande, fråga om årsmötets behöriga utlysande.

    2. Val av ordförande och sekreterare till årsmötet.

    3. Val av två justeringsmän tillika rösträknare.

    4. Redovisning av ekonomi och verksamhet.

    5. Revisorns berättelse.

    6. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen.

    7. Motion; Föreningssammanslagningen (Bilagorna 3 och 5).

    8. Motion; Att gruppavtalsverksamheten inte längre särredovisas (Bilaga 4).

    9. Ersättning till styrelse och revisor.

    10. Förslag till budget för verksamhetsåret 2019 (Bilaga 1 Prognos).

    11. Valberedningens förslag till ledamöter i styrelsen, revisorer och valberedning (Bilaga 2).

    12. Övriga frågor.

    13. Årsmötets avslutning.

Alla medlemmar hälsas varmt välkomna!

Nils-Olof Bromée Rigmor Moberg Ragnvi Andersson

Ordförande Kassör Sekreterare

Bifogas:

Bilaga 1. Redovisning av ekonomi och verksamhet.

Bilaga 2. Valberedningens förslag.

Bilaga 3. Motion – Föreningssammanslagningen.

Bilaga 4. Motion – Att gruppavtalsverksamheten inte längre särredovisas.

Bilaga 5. Resultat av utredning om sammanslagning av Samfällighetsföreningen och FiberKOAX-föreningen.

Bilaga 1.

Redovisning av ekonomi och verksamhet gällande året 2018.

Föreningens ekonomi är under fullständig kontroll och dessutom MYCKET GOD. Oförändrade avgifter under året. För de s.k. gruppavtalsmedlemmarna (74 hh) 855 kr/kv (= 285 kr/mån), för övriga medlemmar (28 hh) 110 kr/år.

Föreningens säkerhetskapital = behållning 2018-12-31 var 42 990,76 kr.

(Målet är ”cirka 40 tusen kronor”.) (Kapitalet/Behållningen 2017-12-31 var 39 960,76)

Beloppet är fördelat på två transaktionskonton som hanteras och redovisas var för sig. ”Baskontot” och ”Gruppavtalskontot”. Utgör tillsammans föreningens gemensamma s.k. ”Företagskonto”.

Intäkter

Baskonto 1/ 16 058,85

Gruppavtalskonto 2/ 252 423,20

Summa 268 482 ,35

Kostnader

Baskonto 3/ 12 907,50

Gruppavtalskonto 4/ 252 544,85

Summa 265 432,35

Årets resultat 3 030,00

(varav baskontots 3 151,35 och gruppavtalskontots -121,35 5/)

1/ årsavgifter och balanseringstransaktionen.

2/ kvartalsavgifter från gruppavtalsmedlemmarna. (Förskottsinbetalde 33 345 kr ingår ej.)

3/ försäkring, el, kontoavgift, arvoden och övriga föreningskostnader.

4/ kvartalsavgifter till Comhem, kontoavgifter, avgift föreningen, ersättning till avtalsansvarig, övriga gruppavtalskostnader samt balanseringstransaktionen.

5/ egentligen + 733,65 beroende på en obetald kvartalsavgift på 855 kr.

Summa ingående saldo 39 960,76 (Baskonto 15 231,91 + Gruppavtalskonto 24 728,85)

Summa utgående saldo 42 990,76 (Baskontot 18 383,26 + Gruppavtalskontot 24 607,50)

Differensen 3 030,00 kr utgör som sagt årets sammantagna resultat.

Förklaringen till det goda resultatet är de välavvägda avgifterna, det förmånliga avtal med ComHem och en återhållsam ersättning till avtalsansvarige Nils-Olof.

Styrelsens ledamöter och föreningens revisor anser att storleken på avtalsansvarige Nils-Olofs ersättning för administration och hantering av avtalet är högst rimlig och synnerligen förmånligt för medlemmarna.

Redovisningen i detalj framgår av bankkontoutdrag och kassabok och till dessa hörande verifikationer. Allt tillgängligt för intresserade medlemmar.

Balanseringstransaktion

För att tillmötesgå tidigare årsmötesbeslut om ett säkerhetskapital på cirka 20 tusen kronor dels inom basverksamheten (baskontot), dels inom gruppavtalsverksamheten (gruppavtalskontot), genomförs årligen vid behov en anpassad, planerad och önskad överföring mellan föreningens två transaktionskonton.

Förra årets överföring från gruppavtalskontot till baskontot på 4 728,85 kr genomfördes i februari inför årsmötet 2018 och resulterade i cirka 20 tusen per konto. Detta är redovisat i kassaboken för år 2018.

Årets överföring från gruppavtalskontot till baskontot på 4 607,50 kr genomfördes nu i februari inför årsmötet 2019. Efter överföringen uppgår baskontots saldo till 22 990,76 kr och gruppavtalets till 20 000,00 kr. Denna överföring kommer att redovisas i kassaboken för år 2019.

Prognos

Prognosen för åren 2019 och 2020 är att såväl basverksamheten som gruppavtalsverksamheten, det vill säga verksamheten i sin helhet, som önskat och planerat, kommer att gå med nära nollresultat.

Det är styrelsens bedömning att föreningens årsavgift kan vara oförändrad för år 2019, 110 kr/år. Sannolikt kommer ingen årsavgiftshöjning att behöva göras de närmaste två åren … och gruppavtalskostnaden kommer under hela avtalsperioden att hålla sig på 285 kr/månad.

Bedömningen är att resultatet/årssaldot på föreningens konton tillsammans även vid årsslutet 2019 kommer att vara nära cirka 40 tusen kronor J!

Verksamhetsredovisning

Under verksamhetsåret 2018 har verksamheten i sin helhet upprätthållits av ordföranden Nils-Olof då lämplig lösning på kassörs- och sekreterarrollen inte har kunnat presenteras av valberedningen.

Ensamansvaret har varit stadgevidrigt och oönskat och föreningens största svaghet, vilket upprepade gånger har påtalats av ordföranden.

All administration och hantering av verksamheten har ändå fungerat utan anmärkning … och i inledningen av 2019 har föreningen/styrelsen genom ordförandens försorg fått en ny kassör – Rigmor Moberg Bg 2. och en ny sekreterare – Ragnvi Andersson Bg. 3.

På förekommen anledning vill styrelsen påminna om

    • att gruppavtalsverksamheten som vi har haft sedan år 2015 på intet sätt har smittat ner föreningen eller skadat dess grundidé utan tvärt om utvecklat och förädlat densamma till gagn för samtliga medlemmar. Föreningen har enlig stadgarna §1 ”till ändamål att betjäna föreningens medlemmar”. Detta är vad som på bästa möjliga sätt har skett … givetvis i demokratisk anda.

    • att korrekt konto, dvs baskontot, alltid har belastats med föreningskostnader typ föreningsskatt och föreningsinformation … och att det ur ett styrelse-, förenings- och redovisningsperspektiv inte finns flera alternativa (och konkurrerande) lösningar som kan betraktas som rimliga eller vettiga.

    • att särhantering och särredovisning av basverksamheten respektive gruppavtalsverksamheten är önskad och beslutad på årsmöte och dessutom en god praktisk hjälp för styrelsen i ekonomihanteringen.

    • att ett demokratiskt arbetssätt alltid har tillämpats i styrelse- och föreningsarbetet så länge Nils-Olof varit ordförande i styrelsen … även om vissa förhållanden varit komplicerade och knepiga.

    • att det inte finns något krav på att föreningens räkenskaper skall redovisas i form av ”dubbel bokföring”. Sammanfattad och tillämpad redovisning kompletterad med kassabok, kontoutdrag och verifikationer för föreningens två transaktionskonto är väl så fullständig och med utmärkt beröm godkänd av föreningens revisor.

Föreningen är deklarationsskyldig gentemot Skatteverket. Denna deklaration skall omfatta föreningen i sin helhet, dvs pengarna på föreningens båda transaktionskonton. Deklarationen är kassörens ansvar men den är under år 2018 utförd av ordföranden.

Avtalet med ComHem gällande 2018-2020 löper på. Det omfattar föreningen i sin helhet, alla medlemmar, det vill säga såväl de som inte är med i det så kallade gruppavtalet (28 hh) som de som är med i gruppavtalet (74 hh). (En mer beskrivande benämning på det som alla är med i är ”grundavtalet” eller ”distributionsavtalet” och en mer beskrivande benämning på det så kallade gruppavtalet är ”tilläggsavtalet”. Refererar till på varje årsmöte redovisad strukturbild.)

Avtalet i sin helhet med ComHem är mycket förmånligt för samtliga förenings-medlemmar. Gruppavtalsmedlemmarna har det utvidgade grundutbudet med bland annat TiVo-TV, bredband 100/10, ComHemPlay och hemtelefoni för rekordlåga 285 kr/mån i tre år. Övriga medlemmar har grundutbudet 18 kanaler varav 10 digitala, möjlighet att enskilt köpa till alla tjänster i ComHems utbud samt felavhjälpande service fram till fastigheternas ”tre hål i väggen” utan någon avgift utöver årsavgiften på 110 kr/år. (Om grundutbudets omfattning mer i detalj kan läsas i tidigare delgiven information.)

Gruppavtalsmedlemmarna har nu inför år 2019 inte erbjudits att förskottsbetala avgiften för hela året 2019 bland annat på grund av osäkerhet kring beskattningsförhållanden. Ökat saldo på kontot vid årsskiftet kan uppfattats som ett resultat/en ”vinst”, som eventuellt kan medföra en oönskad föreningsbeskattning.

Förskottsinbetalningarna från ett tjugotal medlemmar har generellt komplicerat ekonomihanteringen på flera sätt. Ett antal medlemmar har under året betalt in dubbelt och andra har trott att de betalt även för första kvartalet 2019 (som ju ska betalas i november 2018). Osäkerheten och krångligheten gör att vi nu inte tillämpar helårsinbetalningsmöjligheten. Kvartalsvis betalning kommer att vara det som gäller tills vidare.

Vissa kortvariga men upprepade driftstörningar i ComHem-systemet har drabbat en del medlemmar under hösten. Driftstörningarna anmäldes till Comhem av såväl enskilda abonnenter som av avtalsansvarige Nils-Olof. Det har från ComHems sida jobbats på problemlösning och tydligen/förhoppningsvis är problemen nu lösta. Inga signaler har kommit från ComHem om att problemen skulle bero på brister i vårt lokala koax-nät utan tvärt om att de ligger utanför … och också har drabbat andra områden. Nils-Olof har jobbat på att drabbade medlemmar skall få ekonomisk kompensation för driftstörningarna … men framför allt på att driften säkras. Vi hoppas och tror nu på en stabil drift och en rimlig kompensation till drabbade.

Inga hushåll har hittills lämnat varken föreningen eller gruppavtalet … däremot har flera intresseanmälningar för anslutning inkommit … och nu i februari 2019 har ytterligare ett hushåll anslutit sig till gruppavtalet så nu är vi uppe i 75 anslutna J!

Inga styrelsemöten är på förekommen anledning genomförda under år 2018. Under inledningen av år 2019 har de nya styrelseledamöterna introducerats av ordföranden och den 13 februari genomfördes ett formellt styrelsemöte där beslut fattades om den nya styrelsen.

Utredning om sammanslagning av Samfällighetsföreningen och FiberKOAX-föreningen

… har genomförts under året.

Motionen redovisas i Bilaga 3.

Resultatet av utredningen redovisas i Bilaga 5.

Styrelsen önskar och föreslår att årsmötet röstar NEJ till en sammanslagning.

Motionen ”Att gruppavtalsverksamheten inte längre särredovisas” - Bilaga 4

Styrelsen önskar och föreslår att årsmötet röstar NEJ till att gruppavtalsverksamheten inte längre särredovisas.

Särredovisningen …

    • är en naturlig och logisk del av särhanteringen.

    • och underliggande särhantering är en välgrundad, önskad och på årsmöte beslutad del av ekonomihanteringen inom föreningen.

    • är ett önskat och praktiskt hjälpmedel för oss som jobbar i styrelsen.

    • tydliggör ansvarsförhållandena mellan kassören/basverksamheten och gruppavtalsansvarig/gruppavtalsverksamheten.

    • ger intresserade medlemmar möjlighet till fullständig insyn i föreningens ekonomihantering.

    • ger intresserade medlemmar möjlighet att se vilket av de två transaktionskontona som belastas med föreningens övrigkostnader. Full transparens! Att ta bort särredovisning och enbart ha en sammanslagen redovisning bara för att undvika diskussioner kring val av konto för belastning av kostnader känns för oss helt verklighetsfrämmande. Val av konto ska i alla lägen tåla en kritisk granskning och diskussion (även om det i det stora hela egentligen inte har någon avgörande betydelse. Alla pengar är föreningens pengar!)

    • att den är öppen och tillgänglig, står inte i något som helst motsatsförhållande till en sammanfattad ekonomiredovisning … som också är en sådan som tillämpas … se bilaga 1.

    • krattar för en korrekt, enkel och smärtfri ekonomihantering om föreningen skulle upplösas, (vilket för övrigt inte är aktuellt inom överskådlig tid). § 13 kommer att funka utan problem!

Motionärens påstående i motionens inledning … ”att det i dessa givna situationer finns flera alternativa (och konkurrerande) lösningar som samtidigt anses rimliga; olika perspektiv på det hela ger olika svar.” … är, när det gäller vår förening, inte korrekt!

Det motionären egentligen syftar på (vad annars!?) är de två fall av baskontobelastningar vi hade år 2016 (föreningsskatt) och år 2017 (föreningsinformation). Dessa har varit korrekta och några alternativa och konkurrerande rimliga lösningar existerar ej ur något som helst perspektiv. Alternativet att belasta gruppavtalskontot med dessa kostnader hade varit helt ologiskt, orimligt och oriktigt ur såväl ett styrelse- som ett förenings- som ett redovisningsperspektiv. Styrelsen anser att etablerade principer för ordning och reda skall användas konsekvent. Dessa är också tillstyrkta och godkända av föreningens revisor och de är reservationsfritt beslutade på årsmöte. Styrelsen önskar respekt för detta.

Att i dessa avseenden öppna upp för olika perspektiv när det gäller kontobelastningslösningar det vore verkligen en källa till framtida krånglande och diskussioner.

Motionären kan vara helt lugn. Det är som det är och det är så det skall vara och allt är mycket gott. Styrelsearbetet karaktäriseras av korrekt ekonomihantering och ordning och reda!!!

Styrelsen yrkar som sagt avslag för motionen.

Frågor och synpunkter

Ordföranden tillika avtalsansvarig står alltid till förfogande för alla typer av frågor och synpunkter som har med föreningens verksamhet att göra. Mejla eller ring omgående om du undrar över något: nils.olof.bromee@gmail.com, 0733-277 088

Kompletterande information

Den som önskar sätta sig in i föreningens historia rekommenderas att läsa protokoll från års- och styrelsemöten som finns samlade på webbplats blastadsgatan.se > Forum > FiberKOAX-föreningen > Protokoll. När det gäller detaljerad information om ComHem-avtalets historia, innehåll och villkor rekommenderas webbplatsen https://sites.google.com/site/nissebee3/firmanissehem

Bilaga 2.

Valberedningens förslag* till funktionärer för Blästadsgatans Fiberkoaxförening verksamhetsåret 2019

Ordförande Nils-Olof Bromée (Vald 2 år)

Blästadsgatan 96

Kassör Rigmor Moberg (Omval 2 år)

Blästadsgatan 2

Sekreterare Ragnvi Andersson (Omval 1 år)

Blästadsgatan 3

Revisor Anders Bergström (Nyval 1 år)

Blästadsgatan 73

Revisorssuppleant Hans Åkermark (Nyval 1 år)

Blästadsgatan 25

Valberedning Ann Löfgren (Nyval 1 år)

Blästadsgatan 116

Katarina Eckerberg Olsson (Nyval 1 år)

Blästadsgatan 82

Linköping februari 2019

Anders Westergren Erik Freiholtz

*) Ett undertecknat original av valberedningens förslag förvaras hos Fiberkoaxföreningens sekreterare.

Bilaga 3. MOTION - FiberKOAX-föreningen och Samfällighetsföreningen

Mattias Fransson Blästadsgatan 44. 2018-01-30.

BAKGRUND:

Majoriteten av samfällighetsföreningens medlemmar är också medlemmar i FiberKOAX-föreningen. Denna

(överväldigande) majoritet får en lite oväntad dubbeldos av föreningsliv. Det borde vara möjligt att förenkla

genom att flytta hanteringen av gemensamma kommunikationslösningar till Samfälligheten och upplösa

FiberKOAX-föreningen.

UTFÖRLIGARE BESKRIVNING:

Blästadsgatans Samfällighetsförening är vad jag kan bedöma egentligen döpt till

SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGEN RÄKNEORDET (716402-5061). Vidare omnämnd

“Samfällighetsföreningen”.

Blästadsgatans FiberKOAX-förening heter i sin helhet med namn och nummer BLÄSTADSGATANS

FIBERKOAX-FÖRENING (802490-9742). Vidare omnämnd “Fiberkoaxföreningen”.

Samfällighetsföreningen med sin styrelse ombesörjer för föreningens medlemmar ett antal för området

gemensamma tjänster såsom (men inte begränsat till) snöskottning, gatubelysning och skötsel av

gemensamma grönytor. För att få ekonomi i det betalar varje hushåll en årlig avgift om 2500kr.

Fiberkoaxföreningen med sin styrelse ombesörjer för föreningens medlemmar i sin enklaste form

förutsättningarna för att de från comhem karaktäristiska “tre hål i väggen”-uttagen ska fungera. Ekonomin

kring den grundverksamheten i föreningen har hållits flytande genom en årlig avgift om 110kr per medlem.

Att driftsäkerheten på de (av comhem omhändertagna) uttagen skulle vara så komplicerad att upprätthålla

att det skulle vara motivation nog för att för det ha en dedikerad styrelse uppfattas lätt som orimligt.

Fiberkoaxföreningen har utöver sin grundverksamhet också med stor framgång förhandlat fram ett

gruppavtal avseende telefoni, internet och tv från comhem. Ekonomin kring det är betydligt större, men

inkluderar då administration av per hushåll individuellt medlemskap på gruppavtalet. Administrationen sker

av en person i Fiberkoaxföreningens styrelse som utsetts till avtalsansvarig.

Det borde sett ur det ljuset vara möjligt att flytta in grundverksamheten från Fiberkoaxföreningen, med sina

110kr/år och medlem (om Samfällighetsföreningens alla hushåll delar på kostnaden borde den bli ännu

lägre) i Samfällighetsföreningens ordinarie verksamhet.

Det borde också gå att flytta rollen som avtalsansvarig, med all verksamhet denne svarar för, från

Fiberkoaxföreningen till Samfällighetsföreningen. Eftersom ekonomin kring avtalsansvaret är

självförsörjande påverkar det rimligen inte Samfällighetsföreningens årsavgift.

Det borde få som effekt att Fiberkoaxföreningen inte längre har något existensberättigande och kan

upplösas. Eventuellt återstående ekonomiska medel får givetvis överföras till Samfällighetsföreningen.

Ackumulerade buffertar behövs där då istället.

Lag (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter 19§ säger: “Föreningen skall vid förvaltningen tillgodose

medlemmarnas gemensamma bästa. Varje medlems enskilda intressen skall även beaktas i skälig

omfattning.” Gissningsvis är det är alltför snäv tolkning av det som från början gett upphov till

Fiberkoaxföreningen. Verksamheten i Fiberkoaxföreningen tillgodoser alla Samfällighetsföreningens

medlemmars bästa i det att moderna kommunikationslösningar idag förutsätts finnas. Att inte kunna ansluta

motsvarande tjänster skulle sannolikt ha kännbar effekt på en fastighets värde. Varje medlems enskilda

intresse kan även det mötas i det att anslutningen till nätverket alltjämt är frivillig.

Utan Fiberkoaxföreningen har vi då bara en styrelse att bemanna. En uppsättning mötesprotokoll att hålla

sig ajour med, samt bara en årsavgift att betala.

Denna motion utgår till både Samfällighetsföreningen och Fiberkoaxföreningen för att på så vis från bägge

håll kunna behandlas på/inför resp. årsmöte 2018-03-14.

JAG YRKAR ATT:

Samfällighetsföreningen och Fiberkoaxföreningen båda under 2018 ska utreda möjligheten för

sammanslagning.

Bilaga 4. MOTION – Att gruppavtalsverksamheten inte längre särredovisas

Erik Jannesson Blästadsgatan 70. 2018-12-29.

För några år sedan fattade årsmötet beslut om att gruppavtalsverksamheten i föreningen ska särredovisas. Det beslutet har i sin tur gjort att det vid några tillfällen uppstått situationer där det inte är självklart vilken verksamhet – basverksamheten eller gruppavtalsverksamheten –som specifika kostnader ska belasta. Diskussionerna har i dessa fall blivit omfattande, trots attdet rört sig om relativt små summor. Att diskussionerna överhuvudtaget uppstått beror framför allt på att det i dessa givna situationer finns flera alternativa (och konkurrerande) lösningar som samtidigt anses rimliga; olika perspektiv på det hela ger olika svar. Det gör i sin tur att risken är överhängande att diskussioner av likartat slag kan komma att uppstå igen, vilket vore olyckligt.

För att undvika sådana diskussioner föreslår jag att årsmötet beslutar följande:

Att gruppavtalsverksamheten inte längre särredovisas, men att styrelsen till respektive årsmöte presenterar en resultaträkning innefattande det sammantagna ekonomiska utfallet för det aktuella året (för bas- och gruppavtalsverksamheten tillsammans) som är så pass detaljerad att det går att utläsa de centrala intäkterna och kostnaderna för bas- respektive gruppavtalsverksamheten. Det kan exempelvis innebär en redovisning enligt följande:

INTÄKTER

Medlemmarnas avgifter till ComHem för TV, Internet och telefoni

Medlemsavgifter

KOSTNADER

Leverans av TV, Internet och telefoni av ComHem (inklusive service/underhåll)

El

Försäkring

Arvoden och sociala avgifter

Bankavgifter

Övriga kostnader (inklusive en kommentar om vad det är för typ av kostnader)

TOTALT UTFALL FÖR ÅRET

Poängen med en redovisning utifrån denna typ av poster är att även fortsättningsvis producera årliga underlag som kan användas med tillräckligt stor precision den eventuella dag då paragraf 13 i föreningens stadgar blir aktuell.1 Men att en sammantagen, i stället för en uppdelad, ekonomisk redovisning säkerställer att det (fram till den eventuella dagen) inte uppstår diskussioner om vilken delverksamhet som ska belastas med specifika kostnader; alla kostnader läggs i en och samma verksamhet.

Observera att föreningens användning av bankkonton inte berörs av denna motion, utan styrelsen väljer självklart även fortsättningsvis det eller de bankkonton som ska användas för att hantera föreningens samtliga in- och utbetalningar.

1 I paragraf 13 i stadgarna står det följande: ”Om föreningen upplöses skall dess tillgångar och skulder fördelas

lika mellan dess medlemmar. Tillgångar och skulder relaterade till Gruppavtalet skall dock fördelas lika enbart

mellan Gruppavtalets medlemmar”.

Bilaga 5.

Resultat av utredningen om sammanslagning av Samfällighetsföreningen och FiberKOAX-föreningen.

Utredningen har sin grund i en motion som inlämnades till förra årets årsmöte av Mattias Fransson. Motionen bifogades kallelsen till förra årets årsmöte … mars 2018. Bifogas även här som Bilaga 3.

Utredningsgruppen bestående av Anna Weiding, Erik Freiholtz, Hans Sjöqvist och Mattias Fransson har meddelat föreningarnas styrelser ett resultat.

FiberKOAX-föreningens styrelse framför till utredarna sitt varma tack för väl genomfört arbete.

(Intresserade av utredningsgruppens förklaring mer i detalj kan hitta denna på webbadress: https://sites.google.com/site/nissebee3/sammanslagning-motion

Det går under rådande förhållanden (tack och lov J!) inte att slå ihop föreningarna.

Utredningsgruppen har konstaterat

    • Att FiberKOAX-föreningens gruppavtalsverksamhet inte är tillåten/medgiven i en samfällighetsförening enligt §18 i Lag om förvaltning av samfälligheter (SFL 1973:1150)

    • Att FiberKOAX-föreningens medlemsomfattning inte är densamma som samfällighetsföreningens (103 respektive 109) vilket ställer till problem enligt §19 i samma lag.

Det kan ju också vara intressant att inse att även om lagen hade medgivit en sammanslagning så hade vi ändå stått inför följande skäl att avstå.

FiberKOAX-föreningens styrelse anser att det är bra att vi administrativt slipper ”krångla in” eller tvångsansluta de sex fastighetsägare som står utanför FiberKOAX-föreningen. Respekt bör visas dem! De flesta har sin kommunikations-försörjning via Utsikt Bredbands fibernät och är inte alls intresserade av ComHems koaxsystem.

Vi anser också att det vore att komplicera samfällighetsföreningens ekonomi när den efter en sammanslagning ska hanteras och redovisas. Ansvarsförhållandena mellan

    • samfällighetsföreningens ekonomi

    • fiberKOAX-föreningens basverksamhets ekonomi

    • fiberKOAX-föreningens gruppavtals ekonomi

skulle bli svårhanterlig och dessutom skulle samfällighetsföreningen bli deklarationsskyldig gentemot skatteverket med risk för föreningsskatt.

En sammanslagning skulle heller inte lösa några problem kring bemanning av styrelsen, då arbetsuppgifternas utförande torde kräva lika många engagerade personer som idag och lika stor tidsinsats. Sannolikt skulle det istället i flera avseenden uppstå en omfattande, komplicerad och tidsödande samordning.

Dessutom skulle styrelsemötena bli ineffektivt utnyttjande av ledamöternas tid då de flesta ärenden är så specifika för de olika grupperingarnas företrädare. Komplexet i sin helhet skulle bli tungrott.

FiberKOAX-föreningens styrelse föreslår givetvis årsmötet att rösta nej till en sammanslagning.