Lidt lydteknik‎ > ‎

Koncert-lydstyrker

En artikel om lydteknikere og høretab http://mixonline.com/basics/education/audio_bring_down_noise/

Jeg kan godt lide den pragmatiske afvejning mellem musikalsk udtryk og beskyttelse af hørelsen som spillestedet VEGA har i deres "lyd-politik"

Lyd-politikken for Roskilde festival kan ses her: http://www.roskilde-festival.dk/fileadmin/user_upload/documents/Lydpolitik_2008.pdf

Se også denne artikel om akustikken i teltene på Roskilde Festival http://www.avm.dk/artikel/visartikel.php?artikelnummer=4717

Det system de fleste bruger til at måle lydstyrken og tage beslutning om hvornår og hvordan der skal skrues op eller ned er dette: http://10eazy.dk

Vil man som koncert-arrangør have "det sidste ord" overfor lydteknikere m.fl., gælder det om at forklare ens krav fra starten af. Dvs. før aftaler og kontrakter indgås, og før lydprøver.

Jeg har selv været til koncert med Infernal hvor det var deres "medbragte" teknikere der bestemte lydstyrken, og det føltes MEGET højt. Kvaliteten var helt i top, i det omfang man kunne holde til det :-)

I gamle dage stablede man typisk alle højttalere på jorden, en stak på hver side. Derfor blev lydstyrken lige foran et tårn ekstrem høj, når det også skal lyde "af noget" 100 m væk. I dag bliver højttalerne oftest hængt op, så de spiller skråt ned over publikum, og dermed kan lydstyrken blive mere ensartet, og knap så mange af højttalerne peger direkte ned foran scenen. Selvom lydstyrken altid øges når man rykker tætter på en søjle af højttalere, er det knap så ekstremt med  ophængte "line arrays".

Folk der opsøger de højest mulige lydstyrker til koncerterne føler sig åbenbart snydt nu og da, når de går tæt på scenen, men ikke bliver blæst igennem som de tidligere har oplevet.

Graf over hvad et gennemsnitligt øre kan tåle: http://www.hifi4all.dk/content/articlefiles/1246-fig4.gif

Comments