7° Tasting 6 maart 2015

Mark begint de avond met een dankwoordje aan Mollems Levenswater voor de uitnodiging.

Na de traditionele korte inleiding over de manier van whisky proeven, de geuren en de verschillende stappen van het productieproces gaan we vrij snel over tot het proeven van de eerste whisky.


De opener voor vanavond is een echte aperitiefwhisky, de CARDHU Gold reserve, 40%, dit is de jongste toevoeging in de Cardhu range.

Mark vertelde ons dat de 30% van de productie bij Cardhu als single malt op de markt komt en de overige 70% gaan naar de alom bekende blend Johny Walker. Een klein wistjedatje: er worden wereldwijd 25.000 flessen Johny walker Red Label per dag verkocht! Deze Cardhu was dus de perfecte opener.

Onze 2° whisky van de avond was een Auchentoshan, 11 Year Old 2001 Hepburn’s Choice, zoals we weten wordt Mark ook wel de “Toshanman” genoemd omdat hij zowat alles in zijn bezit heeft wat Auchentoshan op de markt brengt. De letterlijke vertaling van Auchentoshan is “hoek van het veld”. Deze whisky had al een stuk meer karakter dan de vorige.


Mark vroeg ons of iemand wist wat de hoogst toegelaten percentage alcoholvolume door de SWA Scotch Whisky Association, het is 96.7%, niet slecht vinden wij.

Nadien een paar woordjes over de geschiedenis in’t kort. Whisky was tot voor 1930 een lokaal boerderijgebonden gebeuren, vanaf dan werd de whisky meer industrieel geproduceerd.


Tijdens onze 3° whisky, een Ierse Teeling Irish Single Malt, geeft Mark ons een kort verhaal over het whiskygebeuren in Ierland. Tot voor de onafhankelijkheid van Ierland waren er een 100 tal distilleerderijen actief, nu nog een 4 tal. De Teeling slaagt wel aan bij ons publiek. Wij vinden deze Ierse Teeling zeer verrassend en totaal anders dan de vorige whisky’s maar zeker niet minder lekker.


Het belang van de vaten werd even aangehaald door Mark, hij vernoemde de Speyside Cooperage, http://www.speysidecooperage.co.uk/, waar men ter plaatse kan zien hoe de vaten worden hersteld door enkel handenarbeid. Zeker de moeite om eens te bezoeken als je in Speyside bent. Een klein weetje zullen we toch even aanhalen, nl het aantal keer dat men een vat hergebruikt om whisky in te laten rijpen is 4 keer.


Kilkerran 10y 46° Old Bourbon Wood is onze volgende (4°) whisky die we te proeven krijgen. Deze wordt gestookt in Campbeltown. Campbeltown was ooit de whiskystad bij uitstek, het hart van de whiskyproductie. Momenteel zijn er nog slecht 3 distilleerderijen actief, Glen Scotia, Springbank en Glengyle waar deze Kilkerran gestookt wordt. Dit is de bourbon versie, nog lekkerder dan de sherryversie.


Na de pauze komen de blends, de totale productie die rechtstreeks naar de blends gaat is niet minder dan 87%. De blend is een concert en de Single Malt is er een instrument van. De gemiddelde blend bevat 60% grainwhisky en 40% Single Malt. Het is niet altijd zo dat een blend zowiezo moet onderdoen voor de Single Malt. Er zijn zeker blends op de markt die de evenknie of zelfs beter zijn dan sommige SM’s.


Maar de blend die we vanavond voorgeschoteld krijgen is van een totaal ander kaliber. Mark heeft voor ons dan ook een heel speciale blend meegebracht. Het is een verzameling van niet minder dan 200 verschillende single malts die Mark gedurende 2 jaar bij elkaar heeft gegoten in een houten vaatje van 6 liter. Bijgevolg een zeer uitzonderlijk blended malt whisky die de naam heeft meegekregen “Frankendram”. Deze viel bijzonder goed in de smaak van ons publiek en eindigde als 4°, net buiten onze top 3 die gestemd werd op het einde van de avond. Op de volgende link kan je nagaan welke 200 verschillende en soms uitzonderlijke whisky’s in deze blend zitten. http://www.whivie.be/frankendram.html


De 6° whisky is de Bowmore 16 year 1992 Wine Cask Matured, het speciale aan deze whisky is dat hij gedurende de volledige 16 jaar op hetzelfde wijnvat nl Saint-Julien heeft gelegen. Dit is zeer uitzonderlijk. Meestal wordt een wijnvat gebruikt om een whisky te finishen. Dit is tevens onze eerste Cask Strenght 53.8% en turfwhisky van de avond. De zeer donkere kleur komt natuurlijk van het wijnvat. Deze whisky liet het toch wel even stil worden in de kantine. Bijna iedereen was het eens, dit is een schitterend whisky want later op de avond bevestigd werd door de verkiezing tot beste whisky van de avond.


De laatste en 7° whisky van deze avond is de Kilchoman 5 year Natural Cask Strength. Deze jonge whisky van Kilchoman (opgericht in 2005) is een typische Kilchoman whisky, een beetje hard en right to the point. Dit vinden wij toch wel een typische eigenschap van Kilchoman. We hebben ooit eens een tasting met de volledige range van Kilchoman meegemaakt en toen vroegen wij ons hoe deze whisky’s zouden smaken na 10 of 12 jaar. Wellicht zullen we nog even moeten wachten op het antwoord en zullen de prijzen ook niet min zijn aangezien de kleine productiehoeveelheid.


Na een paar woordjes over de turf en een aantal verduidelijkingen van bepaalde whiskytermen loopt deze avond naar zijn einde.


Traditiegetrouw doen we op het einde van de avond een top 3 met stemming van de ganse groep en dit was het resultaat:

  1. Bowmore
  2. Teeling
  3. Kilkerran


Wij als club hadden verwacht dat de Kilchoman toch in de top 3 zou zitten maar dit was duidelijk niet het geval maar we konden zeker begrip opbrengen voor deze uitslag.


Mark sluit deze mooie avond af met een beetje reclame over de Whiskykwis die doorgaat op 27/03 in Kalken waaraan onze club Mollems Levenswater zal deelnemen.


Nadien ging ons whiskycafé open en werd er nog stevig nagepraat over deze prachtige avond.