10° Tasting 18 december 2015
Voor de tasting van vanavond hadden we Jeroen Moerhout, eigenaar en oprichter van The Bonding Dram http://www.thebondingdram.eu uitgenodigd. Sinds 1 mei 2007 is Jeroen met de eerste whisky webshop in België begonnen in bijberoep. Ondertussen is dit een voltijds job geworden voor Jeroen. De naam “bonding dram” verwijst naar een oude gewoonte nl. een drankje om iedereen samen te krijgen.
We krijgen opnieuw 7 schitterende whisky’s voorgeschoteld aanééngepraat door Jeroen. Na het genieten van 7 x 2cl whisky op minstens 2 uur zal men normaal net geen 0.5 promille hebben, dit komt overeen met 4 pinten op 2 uur tijd.
Omdat er toch wat nieuwe gezichten mogen verwelkomen legt Jeroen even uit hoe we eigenlijk een whisky moeten proeven en ervan genieten. Tijdens het eerste deel voor de pauze legt Jeroen het productieproces uit tussen de verschillende whisky’s door.
1° Arran 10y 46% OB, Arran werd in 1994 opgericht, in 1995 volgde de eerste productie, weliswaar een jaar later dan voorzien. Een jaar daarvoor broedde er een adelaarspaar op het terrein van de distilleerderij en om de vogels ni te storen moest de bouw stilgelegd worden. Deze adelaars zijn terug te vinden in het logo van Arran. Op het eiland Arran waren er in veel vroegere tijden zeer veel illegale stokerijen maar gedurende ongeveer 150 jaar was er op het eiland geen stokerij meer. Arran wordt ook wel het Schotland in het klein genoemd want net zoals Schotland zelf valt het eiland onder te verdelen in een noordelijk deel met bergen en meren en een zuidelijk deel met heuvels en uitgestrekte weilanden. De smaak van deze whisky is romig, crèmig en zeer zacht. Een prima starter om de mond klaar te maken voor de serieuze dingen.
2° Springbank Green 13y 46% OB. De Springbank distilleerderij ligt in het centrum van de stad Campeltown, gelegen in het zuiden van het schiereiland Mull of Kintyre. In 1828 bouwde Archibald Mitchell de distilleerderij en tot vandaag is deze nog steeds in het bezit van de familie Mitchell. Deze eigenzinnige en koppige Schotten weigeren om te verkopen aan de grote ketens. De eigen bevolking van Campeltown krijgt de voorkeur om in de distilleerderij te komen werken. Springbank wou een bio versie van hun whisky maken maar moest hiervoor aan de nodige papieren en officiële goedkeuringen geraken. Dit duurde allemaal veel te lang en daarom besloten ze om hun ‘bio’ whisky gewoon als een ‘green’ versie uit te brengen. Deze 13 jaar oude editie is uitsluitend gerijpt op sherryvaten. Dit is een prachtige Springbank met een mooi evenwicht tussen zoete en aardse tonen vergezeld met een vleugje rook. Deze whisky valt zeker in de smaak.
Tussendoor vertelt Jeroen ons over het ontstaan van de bekende ‘Classic Malts collection’. Dit is een serie van 6 Single Malts die door de Diageo groep is bijéén gebracht als kennismaking van de verschillende whiskyregio’s van Schotland. De Classic Malt zijn meestal terug te vinden in de restaurants.
De huidige Classic Malts zijn:
3° Bowmore 2001 14y 46% Malts Of Scotland. Bowmore is één van de oudste distilleerderijen van Schotland, opgericht in 1779 en de oudste van het eiland Islay. In 1994 nam de Japanse drankgigant Suntory de distilleerderij over. Achentoshan, Glen Garioch en Yamazaki behoren tot dezelfde groep. Bowmore is één van de weinige die nog zelf een moutvloer heeft, waarbij de maltman met een houten schop de gerst handmatig omdraaid. Een zeer zware job met als gevolg de bekende ‘monkey shoulder’. Deze ‘monkey shoulder’ kreeg men door vele uren detzelfde zware bewegingen te doen, mout handmatig omkeren. Hierbij ging één arm wat meer doorhangen dan de andere waardoor de term ‘monkey shoulder’ ontstond. In vergelijking met de andere distilleerderijen op het eiland gebruikt Bowmore veel sherryvaten, waardoor ze milder zijn dan de andere whisky’s van het eiland. Aangezien de pakhuizen van Bowmore vlak aan het water liggen, een deel ervan zelfs onder de zeespiegel, is het niet verwonderlijk dat de whisky zilt van smaak is. Dit is een heel herkenbare Bowmore met een mooie rokerigheid en een zilt kantje eraan. De afdronk is vrij kort.
4° Dailuaine 1997/2015 17y 52.1% Signatory for the bonding dram. België is een land van whiskydrinkers op vatsterkte terwijl de Japanners vooral veel water bij hun whisky doen.
Signatory is een bekende onafhankelijk bottelaar, samen met Cadenhead en G&M nog de enige die echt in handen zijn van een familie ipv een bedrijf. Sinds 1992 bottelen ze onder de naam “Signatory’. Ze hebben een heel breed gamma van zoveel mogelijk verschillende distilleerderijen. In 2002 kochten zij ook een kleine distilleerderij in Pitlochry, namelijk Edradour. In 2011 werd er zelfs een splinternieuw warehouse gebouwd speciaal voor de vaten van Signatory. De range van Signatory is zeer uitgebreid zoals de Un-chillfiltered reeks (reeds geproefd in vorige tastings) en de bekende Cask Strength Collection met single casks op vatsterkte in de “bloempot”flessen.
Dailuaine is een whisky die men niet vaak tegenkomt, bijna alles hiervan gaat naar de blends. Dailuaine is een Speyside whisky dichtbij Aberlour en Imperial. Deze distilleerderij werd gebouwd in 1851. De architect voorzag Dailuaine als eerste van het bekende pagodedak.
Dit is duidelijk een heerlijke whisky, krachtige en volle smaak met een heerlijk lange afdronk met een warme gloed. Zeker een kanshebber op een podiumplaats na de puntendeling.
Tussendoor geeft Jeroen ons een kort overzicht van de geweldige geschiedenis van dit complexe drankje. De druifluis heeft er bvb voor gezorgd dat bijna alle wijnstokken vernietigd werden (19° eeuw) maar de mensen bleven alcohol drinken en zo is de whisky beginnen groeien.
5° Kilchoman Machir Bay 2015 46% OB. Kilchoman is één van de kleinste distilleerderijen van Schotland. Ze ligt nabij de Machir Bay, een zandstrand aan de westkust van het eiland Islay. Het is de jongste distilleerderij op het eiland en de eerste sinds meer dan 100 jaar die gebouwd werd op het eiland. Kilchoman werd in 2004 gebouwd als farm distillery, zoals dat vroeger vaker het geval was. Van de gerst verbouwen tot het bottelen zelf gebeurt allemaal ter plaatse. De Machir Bay is de enige vaste waarde in de rang van Kilchoman, altijd beschikbaar, de eerste versie kwam uit in 2013 en bevatte 3 jarige whisky. Deze whisky rijpte 5 – 6 jaar waarvan 90% in bourbon en 10% in Olorosso sherryvaten, dit zorgt voor de afronding van de smaak. Een vrij harde whisky (typisch voor Kilchoman) met flinke rokerigheid en een lange finish. Voor de turfliefhebbers onder ons zeker een aanrader met 50 ppm.
6° Imperial 1998/2015 50% G & M for The Whisky Mercenary. Deze botteling van G&M is er eentje special voor The Whisky Mercenary, alias Jurgen Vromans. Imperial is een vrij onbekende distilleerderij die meer gesloten is geweest dan in werking. Deze whisky ging dan ook integraal naar de blenders, er zou zelfs ooit maar één officiële botteling uitgebracht zijn, een 15 jaar op 46% gebotteld in 2000.
Michael Jackson, een expert op het gebied van whisky, noemt hem één van de meest ondergewaardeerde single malts van de Speyside. Verschillende onafhankelijke bottelaars kochten ook een aantal vaten Imperial op en brachten deze nadien uit onder de “closed distillery’s”. Deze whisky is zeer aangenaam, romig en zacht. Een heel groot contrast met de vorige. Dit is echt lekker. Een fruitige lange afdronk met een zoetje erbij. Wat een topper!
7° Ardmore 2000/2015 14y 51.3% Asta Morris. Deze Ardmore is een botteling van Asta Morris, alias Bert Bruyneel. Hij gaat steeds op zoek naar subtiele whisky’s die een indruk nalaten. Binnenkort zal hij te gast zijn in Mollem om een tasting te geven met zijn eigen bottelingen. Ardmore ligt op de Oostelijke grens van de Speyside. Het speciale aan Ardmore is dat ze hun mout altijd geturfd hebben. Deze distilleerderij levert voornamelijk whisky aan Teacher’s blend, dit al sinds de oprichting in 1898 en begint pas sinds kort zelf naam te maken als single malt. Onder de onafhankelijke bottelaars is Ardmore echter een graag geziene whisky. Deze whisky heeft enkel op een bourbon vat gelegen en is zeer complex. Heeft een zeer mooie neus en de smaak is krachtig waarbij de turf heel aanwezig is. Zeer lekker!
Aan alle mooie liedjes komt een einde en dus spijtig genoeg ook aan deze mooie en lekkere avond. We bedanken dan ook Jeroen van harte voor de presentatie en begeleiding bij deze 7 zeer lekkere whisky’s. Jeroen heeft deze tasting een atypische line up gegeven, het is duidelijk dat hij houd van contrasten, van rokerig naar fruitig.
Top 5
1. Imperial G&M
2. Dailuaine Signatory
3. ArdmoreAsta Morris
4. Springbank Green 13y
5. Bowmore MoS