Mahatma Gandhi

Den 2 oktober varje år är en nationaldag i Indien, Gandhi Jayanti. Samtidigt är det enligt en FN-resolution den Internationella ickevåldsdagen. Detta är Mahatma Gandhis födelsedag.

Den indiske medborgarrättskämpen och ickevåldsaktivisten föddes som Mohandas Karamchand Gandhi den 2 oktober 1869 i Porbandar i Gujarat i Indien. Familjen tillhörde en köpmannakast. Modern var djupt religiös. Fadern hade en framskjuten ställning i Porbandar. Gandhi fick sin juristutbildning i England, kom att verka en lång tid i Sydafrika, bland den indiska befolkningen där, innan han återvände till sitt hemland och blev andlig och politisk ledare för den indiska självständighetskampen. Han mördades kort efter Indiens självständighet av en religiös och politisk fanatiker som motsatte sig Gandhis strävan att ena de hinduiska och muslimska befolkningsgrupperna.

Dalai Lama, Martin Luther King, Lech Walesa, Aung San Suu Kyi, Desmond Tutu, Nelson Mandela – många är de som har inspirerats av denne märklige man med tillnamnet Mahatma (sanskrit för ”stor ande”).

Begreppet ickevåld (sanskrit: ahimsa) är en del av den indiska religiösa traditionen. Gandhi kom att bli den förste att fullt ut tillämpa principen i stor skala för att uppnå politiska mål. Ahimsa går mycket djupt och innebär att inte ens tänka negativt om andra. Allt man gör ska vara till den andras bästa.

Andra hinduiska begrepp som var centrala för Gandhi var brahmacharya (andlig och praktisk renhet, att ha kontroll över sinnena i tanke, ord och handling) och satyagraha (”sanningens kraft”, ärlighet mot sig själv och andra, att leva i överensstämmelse med det som är sant).

Han var – liksom många indier – strikt vegetarian och han förespråkade och tillämpade ett enkelt levnadssätt (bland annat att själv väva sina egna kläder av tråd som han själv spunnit). Sin religiösa syn sammanfattade Gandhi med att han var hindu, men också kristen, muslim, buddhist och jude. Om sin syn på krig: ”Jag tror på krig berövat varje spår av våld”.

Hans horoskop ser ut så här:

Mohandas Gandhi, 2 oktober 1869, 07:11, Porbandar, Gujarat, Indien

(Källa: Astro DataBank)

Framträdande tecken är Kräftan (med Uranus i konjunktion med MC), Lejonet (med Månen, Norra månnoden och elfte huset), Vågen (Solen och Ascendenten) och Skorpionen (Merkurius, Venus och Mars, alla i första huset). Tillsammans beskriver det mycket tydligt den intensive ickevåldsaktivisten och frihetskämpen.

Vattenelementet är (genom Skorpionen och Kräftan) starkt dominerande och visar på en person som är medkännande, intuitiv och som talar från hjärtat. De kardinala och fasta tecknen överväger. Betonade hus är det första (identitet, personlighet), tionde (offentligheten, ställningen i samhället) och tolfte (andlighet, tjänande, det kollektiva omedvetna).

Både Solen och Ascendenten i Venus-styrda Vågen speglar förstås Gandhis strävan till harmoniska och fredliga mänskliga relationer, liksom hans förverkligande av ickevåldsprincipen. Det här förstärks och fördjupas på många sätt i horoskopet. Ascendentstyraren Venus är i Pluto-styrda Skorpionen i första huset i nära konjunktion med Mars, båda i opposition till konjunktionen mellan Jupiter och Pluto i Venus-styrda Oxen i sjunde huset. Oppositionen bildar tillsammans med Månen i Lejonet i tionde huset ett mycket kraftfullt T-kors i fasta tecken. Det här kraftfulla och laddade mönstret beskriver på ett tydligt sätt hela Gandhis livsgärning och visar på vilka starka krafter som var verksamma inom honom.

Venus/Mars i första huset kan översättas ”fredsaktivist”. Placeringen i Skorpionen (liksom även oppositionen till Pluto) visar på hans okuvliga kampvilja, att med fredliga medel (Venus) övervinna allt i hans väg.

Även Neptunus i Väduren i det sjätte huset kan översättas med ”fredsaktivist”. Från Neptunus utgår flera viktiga aspekter, dels en quincunx till Mars och Venus, dels trigoner både till Månen och till Saturnus i Skytten i det andra huset. Vi ser hur det visionära och andliga (Neptunus) genomtränger Gandhi och kommer till uttryck i hans person (Mars/Venus i första huset), hans offentliga gärning (Månen i tionde huset) och i hans värderingar och förmågor (Saturnus i andra huset).

Kampen för Indiens självständighet från kolonialmakten antyds av Uranus (frihet) i Kräftan (nationen) i konjunktion med MC (livsgärning), förstärkt genom Norra månnoden och Månen i Lejonet i det tionde huset. Lejonet styr ju också det elfte huset där Pars Fortunae utvisar lycka genom idéer och ideal i mänsklighetens tjänst. Placeringen i Jungfrun betonar dessutom Gandhis sällsamma förmåga att organisera kampen och hans ständiga strävan att utöva satyagraha (vara ren/ärlig/sann i sina göranden).

Solen i Vågen, som är ”ptolemaiskt” oaspekterad i det tolfte huset, speglar Gandhis djupt kända samhörighet med folket, med de breda massorna. De enda aspekterna är en sextil med Saturnus (ansvar, framgång genom hård strävan) och en trigon till Södra månnoden i Vattumannen i det fjärde huset.

Merkurius i Skorpionen i det första huset visar att han var en självständig tänkare, en som gärna gick på djupet med saker och ting för att nå deras kärna. Det visar också på hans intensiva framträdande och sätt att kommunicera liksom även på hans nyfikenhet och ständiga önskan (och förmåga) att dela med sig av sina tankar och synpunkter till andra. Också Merkurius är ”ptolemaiskt” oaspekterad – lever sitt eget fria liv – i hans horoskop! Dock finns en T-korsformation i relation till Månnoderna – tänkandets roll i hans livsgärning – och en hel serie quindeciler till Jupiter, Pluto och Neptunus – hans ”besatthet” och okuvlighet!

© Mats Bergman 2011