Gustav VI Adolf

Sveriges förre kung, Gustav VI Adolf, den nuvarande kungens farfar, föddes den 11 november 1882 på Stockholms slott med det fullständiga namnet Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustav Adolf. Det var lördag och klockan var 16:25. Föräldrarna var dåvarande kronprinsessan Victoria och kronprinsen Gustav, senare kung Gustav V.

Vår Gustav föddes som prins av Sverige och Norge samt hertig av Skåne. Efter unionsupplösningen 1905 var han endast prins av Sverige. Från 1907, vid faderns tronbestigning, var han Sveriges kronprins och vid faderns död besteg han själv tronen i oktober 1950. Han var den siste kungen som benämndes med den traditionella beteckningen ”Sveriges, Götes och Vendels konung”.

Gustaf VI Adolf i sitt privata bibliotek på Stockholms slott

Förutom sitt modersmål talade Gustav Adolf engelska, tyska och franska flytande. Han kunde även läsa italienska och latin. Överhuvudtaget framstod Gustav VI Adolf som en bildad man med många intressen. Han var en framstående amatörarkeolog och dessutom kännare av kinesisk konst. Hans samling av kinesisk keramik finns numera på Östasiatiska museet i Stockholm. Det arkeologiska intresset förde honom bland annat till Italien och Cypern.

Idrottsintresset var också stort och han var ordförande i Riksidrottsförbundet. Gustav VI Adolf var beskyddare för omkring två hundra ideella, vetenskapliga och idrottsliga sammanslutningar och konstföreningar. Till sitt kungliga valspråk tog han orden: ”Plikten framför allt” - kanske nödvändigt med tanke på alla olika intressen han hade!

Kung Gustaf VI Adolf hälsar på Lennart "Nacka" Skoglund i det svenska VM-laget 1958. Till vänster lagkaptenen Nils Liedholm, till höger Gunnar Gren och Agne Simonsson

1905 gifte han sig med Margaret av Connaught. Som bröllopsgåva fick paret Sofiero slott utanför Helsingborg av Gustav Adolfs farfar, Oscar II. Större delen av sitt liv bodde Gustav VI Adolf på Stockholms slott.

Kronprinsessan Margareta insjuknade och dog under en graviditet 1920. Tillsammans hade makarna fem barn. Tre år senare gifte Gustav Adolf om sig med Louise Mountbatten, den blivande drottning Louise. Drottningen dog 1965 och Gustav VI Adolf själv avled 1973 efter att ha ådragit sig blödande magsår följt av lunginflammation. Han blev 90 år.

Horoskopet ser ut så här:

Gustav VI Adolf, 11 november 1882, 16:25, Stockholm

(Källa: Astro DataBank)

Kungens horoskop uppvisar två områden – sjätte och tolfte huset – med var sin klunga av planeter i Skorpionens respektive Oxens tecken. Ascendenten är i nyfikna och kunskapstörstande Tvillingarna, vilket stämmer väl med kungens många skiftande intressen.

MC i Saturnus-styrda Stenbocken passar bra med hans valspråk, ”Plikten framför allt”, och visar på Gustav VI Adolf som en ansvarsfull och respekterad regent, auktoritativ och pålitlig. Många håller nog med om att han i sin person, sitt sätt att framträda, ägde en slags naturlig ”kunglig” resning eller utstrålning, i horoskopet speglad genom att femte huset för självuttryck är i Sol-styrda och majestätiska Lejonet.

Pluto och Saturnus är de planeter som förknippas med arkeologi och Gustav Adolf har dem båda i jordtecknet Oxen i Neptunus-styrda tolfte huset. Även Neptunus befinner sig här i Oxens tecken och i konjunktion med Saturnus, vilket även kan spegla intresset för och samlandet av kinesisk keramik. Också Venus i Skytten kan spegla detta intresse, liksom Jupiter i Kräftan i det andra huset för värden och ägodelar. Venus – konst och kultur – styr Oxens tecken medan Saturnus (arkeologi) styr nionde och tionde husen i Stenbocken och Pluto (också arkeologi) styr Skorpionen med alla planeterna i sjätte huset.

Solen, Månen, Merkurius, Mars och Norra månnoden – alla i Skorpionen – visar på intensitet och passion av ovanliga mått. I sjätte huset handlar det om de dagliga rutinerna och arbetet som ”konstitutionell monark”. Uranus i Jungfrun på husspetsen tycks borga för att de dagliga rutinerna aldrig blev enformiga eller enahanda för denne vetgirige och passionerat intresserade kung.

Jag vill nog tolka den betonade motsättningen mellan sjätte och tolfte husen som motsatsförhållandet mellan – och förenandet av – de offentliga uppgifterna som ingick i vardagens rutiner (sjätte huset) och kungens privata sfär (tolfte huset), hans intressen, hans egen inre resa, så att säga, hans studier – allt det han kunde ägna sig åt sedan ”plikten” fått gå före.

Venus i det sjunde huset borgar för kärleksfulla relationer och Gustav Adolf lät hjärtat styra då han valde livsledsagare. Skytten ger associationer till främmande länder och han träffade Margaret under en resa i Egypten och Louise vid en middagsbjudning i England. Skytten tyder också på att han gärna delade sina intressen och sitt sökande med sin livskamrat, att han såg äktenskapet som en gemensam resa och ett gemensamt äventyr.

Venus kvadratur till Uranus och quincunxen till Saturnus speglar den tragiska förlusten av prinsessan Margareta. Även drottning Louise gick bort före kungen och lämnade honom kvar ensam.

Pars Fortunae i Tvillingarna visar förstås på Gustav VI Adolfs glädje och lycka i att lära sig saker, kommunicera och leva med i det som hände runt omkring honom. Placeringen i Neptunus-styrda tolfte huset (tillsammans med alla planeterna i Venus-styrda Oxen) antyder att hans största förverkligande låg i kontakt med det egna inre jaget, i stillheten och tillbakadragandet (tolfte huset).

© Mats Bergman 2011