Harry Belafonte

Den amerikanske sångaren, skådespelaren och humanitäre aktivisten Harry Belafonte föddes som Harold George Bellanfanti, Jr. den 1 mars 1927 i Harlem i New York. Föräldrarna var illegala invandrare från Västindien, modern från Jamaica, fadern från Martinique. Som liten följde han med sin mor tillbaka till Jamaica där han tillbringade stora delar av sin barndom. Livet och musiken i Västindien gjorde ett starkt intryck och kom att få stor betydelse för hans framtida karriär.

När han var tolv eller tretton år återvände han till New York och efter skolgång tog han värvning i flottan under andra världskriget. Tillbaka från kriget arbetade han en tid som fastighetsskötare. Det var då han en dag fick ett par teaterbiljetter i dricks för någon tjänst. Teaterföreställningen gjorde ett omedelbart och starkt intryck på den unge Harry och snart började han själv ta teaterlektioner vid The New School Dramatic Workshop. Bland kurskamraterna fanns blivande storstjärnor som Marlon Brando, Tony Curtis och Walter Matthau. För att finansiera teaterlektionerna började han uppträda som jazz- och populärsångare på barer och klubbar, bland annat med Charlie Parkers orkester och storheter som Max Roach och Miles Davis.

Intresset för folkmusik tog dock överhanden och snart uppträdde han med vännen och gitarristen Millard Thomas på legendariska Village Vanguard. Efter att ha tecknat skivkontrakt med RCA Victor kom sedan det stora genombrottet 1956 med albumet Calypso – den första LP-skiva som såldes i över en miljon exemplar. Det var framför allt den välkända Banana Boat Song som blev en megahit. Snart hördes den överallt:

Day O, Day O...

Daylight come and me wan´ go home...

Sången, som från början var en arbetssång från Jamaica, hade tidigare framförts av olika folkmusikartister men Harry Belafonte gjorde den så oerhört mycket bättre med sitt dynamiska och välarrangerade framförande. På skivan fanns också flera andra fina sånger som kom att bli populära, som Jamaica Farewell och Come Back Liza. Belafontes sång kännetecknas av inlevelse, känsla och värme, ibland också av härlig humor. (Inom parentes sagt, är de flesta av sångerna på albumet Calypso inte några calypsosånger utan kan snarare klassificeras som ”mento” - karakteristisk för Jamaica. Calypson hör hemma på Trinidad).

Även om den västindiska musiken säkert låg Harry Belafonte varmast om hjärtat, så har han också framfört många andra sånger i olika genrer, från tolkningar av folksånger, blues och gospel till populära sånger som Try To Remember och Danny Boy. Vid sidan av skivutgivningarna och de många konsertframträdandena fortsatte han också med skådespelandet och kom att ha ledande roller i flera filmer, som Island in the Sun (1957), Odds Against Tomorrow (1959), White Man´s Burden (1995) och Kansas City (1996).

Tidigt i karriären påverkades Belafonte av sångaren, skådespelaren och medborgarrättsaktivisten Paul Robeson, som blev något av en lärare eller mentor för honom. Robeson var djupt engagerad i de färgades situation i USA och motsatte sig den europeiska kolonisationen i Afrika. Också Harry Belafonte kom att engagera sig mycket i de här frågorna och blev nära vän med Martin Luther King, som han stödde i kampen för medborgerliga rättigheter och frihet från rasism. Engagemanget har fortsatt och fördjupats med åren. Under 1980-talet tog Belafonte initiativet till projektet USA for Africa, som samlade in pengar till svält- och krigsdrabbade i Afrika med hjälp av sången We Are the World. Belafonte är också UNICEF Goodwill Ambassador.

I USA har han på senare år väckt starka känslor genom flera kraftfulla och provokativa uttalanden. Bland annat har han kallat den förre presidenten George W. Bush för ”den störste tyrannen och terroristen i världen”. Han har också jämställt den amerikanska regeringen med 9/11-terroristerna. Något som naturligtvis har upprört många. Han hamnade även i blåsväder då han kritiserade de färgade medlemmarna av Bush-administrationen, Colin Powell och Condoleezza Rice, och kallade dem ”hus-slavar”. Han medgav senare att uttalandena kanske var lite oöverlagda men framhöll samtidigt att han stod fast vid uppfattningen att Bush-administratonen led av ”arrogans förenad med okunnighet” och att dess utrikespolitik var ”moraliskt bankrutt”.

Harry Belafonte, som nu (2012) blir 85 år, är gift för tredje gången och har flera barn i de båda tidigare äktenskapen, av vilka några är verksamma med film, TV och musik.

Hans horoskop ser ut så här:

Harry Belafonte, 1 mars 1927, 10:30, New York, USA

(Källa. Astro DataBank)

Mest framträdande tecken är Fiskarna (med Solen, Merkurius, Jupiter och Uranus), Vattumannen (Månen och MC) och Tvillingarna (Ascendenten och Mars). Vi får bilden av en artistisk och känslig (Fiskarna) person, samhällsengagerad (Vattumannen), kommunikativ och mångsidig (Tvillingarna). Luft- och vattenelementen överväger – tanke och känsla. Markerade hus är nionde, tionde och elfte. Fjärde kvadranten liksom östra och södra hemisfärerna dominerar. Vi har en person som vill lämna sitt avtryck i världen, som har starka ideal, är självständig och självmotiverad och som gärna syns i det offentliga livet. Månen är i sin balsamiska fas, närmar sig Solen, speglande en person med engagemang och åtaganden.

Ascendenten i Tvillingarna visar på Harry Belafonte som en mångsidig, verbal, humoristisk, och utåtriktad person som gillar att syssla med många saker samtidigt. Kommunikation är oerhört viktigt för honom. God språkkänsla och förmåga att formulera sig är kännetecknande, liksom vakenhet, smidighet och ett ungdomligt och charmigt uttryck. Kanske finns en viss rastlöshet och tendens att splittra upp sig på alltför många projekt. Ascendenthärskaren Merkurius är i artistiska vattentecknet Fiskarna i det elfte huset i konjunktion med Venus och Uranus och styr också det femte huset för kreativitet och självuttryck. Harry Belafonte är känd för att vara något av en perfektionist i sitt kreativa arbete, här speglat genom Jungfrun på den femte husspetsen.

Merkurius-disponerade Mars i Tvillingarna i konjunktion med Ascendenten ger kraft och styrka åt personligheten. Här finns mycket kommunikativ energi och spontanitet och en stark vilja att ge uttryck åt den egna individualiteten, liksom förstås även tendenser till alltför hastiga och oöverlagda uttalanden.

Solen i känsliga och artistiska Fiskarna är i närmast exakt konjunktion med expansiva och framgångsrika Jupiter – var någonstans om inte i det tionde huset för karriär och berömmelse! Här finns optimism, generositet och fysisk vitalitet i stora mått. Solen styr via Lejonet det fjärde huset för hem, familj och rötter med artistiska och musikaliska Neptunus i detta tecken. Neptunus och Solen befinner sig alltså i ömsesidig reception, dvs. är i varandras tecken och stärker och färgar varandra. Det finns hos Harry Belafonte en stolthet över de egna rötterna i den afroamerikanska befolkningen, något som tagit sig uttryck i hans artistiska framträdanden men även i det humanitära och politiska engagemanget. Det var också i moderns och mormoderns hemland Jamaica som den unge Harry mottog starka intryck från den västindiska kulturen och musiken, något som senare gjorde honom känd världen över som den store ”caypsosångaren”.

Ibland (för att inte säga alltid) är astrologin helt otrolig. För märkligt och lustigt nog speglas Harry Belafontes själva signaturmelodi, den välkända sångstrofen ”Day O” i hans tionde hus för berömmelse! ”Day” - dag – är förstås Solen och ”O” - ett uttryck för lovprisning – representeras klockrent av Jupiter i Fiskarna! Inte nog med det. Sången handlar ju om en båt i hamnen som lastas med bananer (”Banana Boat Song”). Båt, hamn och vatten representeras alltsammans av Fiskarna och frukt och bananer av Jupiter!

Day O, Day O!

Daylight come and me wan´ go home,

Work all night on a drink of rum,

Daylight come and me wan´ go home,

Stack banana till the morning come...

Solen och Jupiter i tionde huset formar ett T-kors med Mars på Ascendenten och Saturnus på Descendenten. Samtidigt bildar de en trigon med Pluto i Kräftan i det andra huset för tillgångar, talanger och värderingar. Här speglas mycket av dynamiken och spänningen i Harry Belafontes liv och artistskap. Det finns en stor utmaning i detta, att kunna modulera den egna kraften och också att komma över de ibland orimligt höga kraven på den egna prestationen.

Neptunus-styrda elfte huset med Ascendenthärskaren Merkurius i konjunktion med Venus och MC-styraren Uranus speglar de medmänskliga idealen och engagemanget i medborgarrättsrörelsen och de olika humanitära sammanhangen. Att Venus i Väduren bildar en sextil med Mars på Ascendenten antyder en förmåga att blanda vänlig charm och kraftfull styrka, att vara både mild och stark. Uranus i Fiskarna styr MC och disponerar Vattumannen-Månen i det nionde huset. För Belafonte handlar karriären mycket om att ha en plattform för att uttrycka och vidarebefordra det sociala engagemanget. Månen i nionde huset, i konjunktion med MC, bildar trigon med Ascendenten/Mars och sextil med Saturnus i Skytten och speglar ett behov av och en förmåga att uppfatta och förmedla ett globalt perspektiv och synsätt (nionde huset) i det sociala engagemanget (Vattumannen). Nionde huset styrs också av Saturnus i Skytten på Descendenten. Det antyder en ansvarsfull och allvarstyngd syn på det som sker i världen.

Lejon-Neptunus i det fjärde huset – den borne scenartisten – är helt oaspekterad – lever ett eget liv – så när som på en trigon till Kiron i Väduren i det tolfte huset, vilket uttrycker förståelse och medkänsla med dem som är utsatta och en vilja och önskan att hjälpa och bistå dem. Kiron disponeras av Mars på Ascendenten och antyder en inre, bakomliggande smärta, som får sitt utlopp eller uttryck genom artistskapet och musiken (trigonen till Neptunus i Lejonet).

Tolfte huset hyser också den Venus-disponerade Pars Fortunae, syntesen av Solens, Månens och Ascendentens placeringar. I Venus-tecknet Oxen visar den att Harry Belafontes lycka och självförverkligande är nära förknippade med hans sång och artisteri, liksom även med inre stabilitet och lugn. Oxen antyder också känsla för kvalitet och skönhet, liksom en instinktiv medvetenhet om saker och tings värde.

© Mats Bergman 2012