Arthur Conan Doyle

Sir Arthur Conan Doyle är framför allt känd som författare till böckerna om den skarpsynte detektiven på Baker Street i London – Sherlock Holmes. Ändå skrev han ett flertal andra böcker, som dock alla hamnade i skuggan av Sherlock Holmes-böckerna. Egentligen var han utbildad till läkare, men skrivandet tog överhanden. På senare år kom Doyle att intressera sig alltmer för spiritualism och andlighet.

Han föddes den 22 maj 1859 i Edinburgh i Skottland. Föräldrarna var av irländsk börd. Fadern hade alkoholproblem. Den unge Arthur sändes vid nio års ålder till en jesuitskola med resultatet att han efter fullgjord skoltid förkastade kristendomen i allmänhet och katolicismen i synnerhet och istället kallade sig agnostiker. Han kom sedan att studera medicin vid universitetet i Edinburgh. Redan under studietiden började han skriva skönlitteratur. Han var också en aktiv sport- och idrottsman. Efter läkarstudierna och en seglats som skeppsläkare utanför Västafrikas kust öppnade han en praktik först i Plymouth och sedan i Southsea. Eftersom praktiken inte var särskilt framgångsrik började han använda de sysslolösa timmarna till att skriva. Snart hade han inte bara skapat romanfiguren Sherlock Holmes utan också en helt ny litterär genre – den moderna detektivromanen.

Doyle var gift två gånger. Första hustrun, Louise Hawkins, dog tidigt i tuberkulos. Han blev far till fem barn, två med den första och tre med den andra hustrun, Jean Leckie.

Sammanlagt skrev Arthur Conan Doyle fyra romaner och 56 noveller om Sherlock Holmes och dennes medhjälpare, Dr. Watson. Välkända titlar är En studie i rött, De fyras tecken och Baskervilles hund. De båda figurerna – Sherlock Holmes och Dr. Watson – lånade helt visst många drag från författaren själv. Watson var ju läkare, liksom Doyle. Och Doyle engagerade sig – i likhet med sin litterära skapelse Sherlock Holmes – också själv i flera rättsfall i verkliga livet, fall där han faktiskt lär ha lyckats få felaktigt dömda personer frikända.

Illustration föreställande Sherlock Holmes

Vid sekelskiftet 1900 deltog Doyle som frivillig i Boerkriget. Senare skrev han också en bok om kriget. Under sina senare år riktade han sitt intresse alltmer mot tillvarons dolda sidor, skrev flera böcker om spiritualism och naturväsen, engagerade sig i spiritualistiska föreningar och höll en serie föreläsningar i ämnet.

Arthur Conan Doyle dog efter en hjärtattack den 7 juli 1930, 71 år gammal.

Hans horoskop:

Arthur Conan Doyle, 22 maj 1859, 04:55, Edinburgh, Skottland

(Källa: Astro DataBank)

Dominerande tecken är Tvillingarna (med Solen, Ascendenten, Mars, Jupiter och Uranus) och Vattumannen (med Månen, MC, Kiron, Norra månnoden och Pars Fortunae). Luftelementet är starkt övervägande. Av husen dominerar det tolfte. Vi är redan vår detektivromanförfattare (och hans romanfigur) på spåren! Sherlock Holmes är ju känd för sin skarpsinnighet och sin enastående iakttagelseförmåga och vi har skäl att förmoda att den berömde detektiven har lånat ett och annat drag av sin författare. Mycket riktigt – i Arthur Conan Doyles horoskop kan vi se en ovanligt kraftig betoning av Merkurius-styrda Tvillingarna – detta skarpsinnighetens tecken framför alla andra!

Och vi kan faktiskt se ännu mer av romanfiguren Sherlock Holmes i Doyles horoskop. Uranus-disponerade Månen i Vattumannen i en vid konjunktion med MC antyder – tillsammans med alla Tvilling-energierna i tolfte och första husen – ett skarpt intellekt och en viss känslodistans. Månens placering i nionde huset visar på upptäckarglädje och en dragning till det äventyrliga. Trigonen till Uranus förstärker intrycket av den excentricitet och distansering som vi förknippar med Sherlock Holmes, något som ytterligare förstärks av att Solen i Tvillingarna bildar konjunktion med Uranus i det tolfte huset.

Det är inte förvånande att Doyle med alla sina Tvilling-energier skapade duon och samarbetsparet Sherlock Holmes och Dr. Watson. Den ständigt närvarande och kanske lite trögtänkte Dr. Watson är ett smart drag av författaren för att få hjälten, detektiven Sherlock Holmes, att framstå än mer knivskarp i sina svindlande slutledningar.

Jupiter i Tvillingarna i det första huset i konjunktion med Ascendenten stämmer väl med det jovialiska och välvilliga intryck som Arthur Conan Doyle ger på fotografierna av honom (och i synnerhet i den korta film som finns bevarad med honom, se videoklippet nedan). Generositeten och den godmodiga självsäkerheten förstärks dessutom av konjunktionen med Mars i samma kommunikativa tecken. Det visar också på kraft och mod och en vilja eller beredvillighet att möta livet med frisk aptit vad det än kan föra med sig. Mars bildar en trigon till Kiron i tionde huset, vilket dels anspelar på hans yrke som läkare, dels speglar ett mod att konfrontera och söka lösa svåra frågor, en vilja att föra utsatta människors talan. Det hände att Doyle engagerade sig, som jag tidigare nämnde, i faktiska rättsfall och lyckades få felaktigt dömda personer frigivna.

Betraktar vi horoskopet som helhet så ser vi att de östra och södra hemisfärerna (horoskopets vänstra och övre del) har en kraftig dominans. Vi har att göra med en självmotiverad person som själv vill staka ut sitt liv, som vill följa sin egen väg och sätta sin stämpel på omvärlden. Det finns starka ideal förenade med en kampvilja och strävan efter framgång i världen. Månfasen i avtagande förstärker en önskan att dela med sig av sina insikter och uppfattningar.

Med Ascendenten i Tvillingarna, kraftigt förstärkt genom konjunktionen med Mars och Jupiter i samma tecken, var Doyle naturligtvis en mycket kommunikativ, nyfiken och kunskapssökande person. Ascendent- och horoskophärskaren Merkurius – skrivandets och författarskapets planet – är i det betonade tolfte huset i Venus-tecknet Oxen i konjunktion med både Pluto och Venus och i kvadratur dels med Saturnus i Lejonet på IC och dels med Månen och MC i Vattumannen högst på himlen. Vi ser hur i Merkurius en rik fantasi (det betonade tolfte huset) förenas med ett metodiskt och pålitligt tänkande (Oxen) som också är utforskande och djuplodande (konjunktionen med Pluto) och tar sig kreativa och litterära uttryck (konjunktionen med Venus) utmynnande i ett framgångsrikt författarskap som får ersätta läkarbanan (kvadraturen med Månen/MC i Vattumannen) och som därmed löser upp spänningen i oppositionen mellan Månen i Vattumannen och Saturnus i Lejonet. Det beskriver hur skrivandet, det framgångsrika författarskapet (utgående från horoskophärskaren Merkurius i det Mars-styrda tolfte huset) både ger honom den ställning och framgång i samhället (MC i Vattumannen) som han kunde åtnjuta och samtidigt stärker och främjar hans självkänsla och inre tillfredsställelse (Saturnus i Lejonet i djupet av horoskopet på den fjärde husspetsen). Det som riskerade att bli ett socialt misslyckande och ett hårt slag mot den inre självkänslan (den mindre lyckade läkarkarriären) – i horoskopet speglat genom Saturnus på fjärde husspetsen i opposition till MC (karriären) och Månen (känslolivet) – får sin lösning genom det lyckade och framgångsrika författarskapet (Merkurius som T-korsets fokalplanet).

Merkurius i konjunktion med Pluto i det tolfte huset visar på fascinationen för mysterier i den ”undre världen”, för detektivens arbete med att spåra brottslingar och lösa kriminalgåtor. Tolfte huset i energiska Väduren med alla sina planeter i Väduren, Oxen och Tvillingarna står för en rik och fruktbärande fantasi och föreställningsförmåga men kan också associeras till Arthur Conan Doyles aktiva intresse för tillvarons ockulta och andliga sidor, kontakten med den "andra sidan". Det Neptunus-styrda elfte huset, med Neptunus själv i det egna tecknet Fiskarna, speglar likaså detta intresse och de spiritualistiska kretsar han anslöt sig till. Även Kiron i Vattumannen tycks spela in i det här mönstret liksom den också har att göra med osäkerheten kring hans läkarpraktik och karriärinriktning.

Märklig är placeringen av hans Månnoder i Lejonet och Vattumannen som samtidigt ingår i en T-korsformation med de båda nodhärskarna, Solen och Uranus i konjunktion med varandra. Det tycks på något sätt ange själva temat för hela hans livsöde.

Pars Fortunae är också i Vattumannen i det tionde huset, i konjunktion med Norra månnoden och Kiron och i trigon med Mars och Jupiter på Ascendenten. Det förefaller som att Arthur Conan Doyles glädje och självförverkligande (som kommer till uttryck i punkten Pars Fortunae) är förbundna med hans frihet i yrkeslivet (Vattumannen, tionde huset) i förening med hans nyfikna upptäckarglädje och förmåga att kommunicera och skriva (Ascendenten och planeterna i Tvillingarna). Pars Fortunae visar också på hans glädje och tillfredsställelse i att kunna föra ut det spiritualistiska budskapet, vilket blev hans stora passion under de sista åren av hans levnad. Vattumannen-Månen i det nionde huset styr via Kräftan hans andra hus för resurser och begåvning och hans tredje hus för kommunikation och författarskap. Femte huset för kreativitet och självuttryck styrs av Ascendent- och horoskophärskaren Merkurius i det tolfte huset.

© Mats Bergman 2012