Overall NSE scores ingenieursopleidingen 'in de klas' aspecten 2010-2018
Deze resultaten zijn alleen een indruk. Er blijken geen werkafspraken te zijn over de verwerking van de data te zijn. Er wordt bij de verwerking geen wetenschap toegepast, wel marketing. Er mag door de hogescholen/universiteiten wel wat meer 'applied science' worden verantwoord.
Er is voor de ingenieursopleidingen vooral gekeken en gezocht naar scores die iets zeggen over:
Van de thema's en vragen in de NSE zijn er 5 die iets zeggen over welke kwaliteit er 'in de klas' wordt gerealiseerd.
Haalbare score:
Gezien de middelen die de instellingen van de belastingbetaler, het bedrijfsleven en de studenten ontvangen is voor de Nederlandse professionele non-profit onderwijsinstellingen een goed haalbare score: ' dat 100% van de respondenten een 4 of 5 score geeft'.
Presentatie van de resultaten hier naast is het percentage van respondenten die een 4 of 5 score geeft.
(Op de website van LAKS http://www.laksmonitorresultaten.nl/resultatenoverzicht/#!/ staat een mooie weergave van resultaten. )
Verbetering/verslechtering in de periode 2010-2018:
De stijging in tevredenheid bij de studenten over 'de inhoud van de opleiding' is gedurende 9 jaar ( van 2010 tot 2018 ) langzaam aan het verbeteren. De hoeveelheid opleiding en de faciliteiten blijven ver onder de maat.
De extra miljoenen die het onderwijs sinds 2009 van de belastingbetaler heeft gekregen hebben bij de studenten niet tot een voldoende tevredenheid over kwaliteit van de opleidingen geleid.
Het lijkt alsof er weinig gebeurt. Maar ik weet uit eigen ervaring dat er op veel locaties verbeteringen worden geboekt. Eigenlijk kun je dus stellen dat er de afgelopen 9 jaar tegenover iedere verbetering ook ergens een verslechtering heeft plaatsgevonden. Netto is het sector resultaat nul.
De lage score op 'StudielastEC' is echt een probleem. Die is direct gekoppeld aan de inhoudelijke vulling van het diploma én de facilitering van de docenten door het bestuur/management.
Het bedrijfsleven ontvangt startende maar 'half gevulde' professionals.