Volgens de wet op het hoger onderwijs: 'een opleiding is een samenhangend geheel van onderwijseenheden, gericht op de verwezenlijking van welomschreven doelstellingen op het gebied van kennis, inzicht en vaardigheden waarover degene die de opleiding voltooit, dient te beschikken".
Het ontwerpen van een deugdelijk samenhangend geheel van onderwijseenheden kost veel inspanning. Zeker in de techniek waar de fysieke apparaten en digitale mogelijkheden elkaar snel opvolgen. Een taak waar je 2 jaar geleden nog een week mee zoet zou zijn, doe je nu in 1 dag. De eis uit de WHW om de voor het beroep belangrijke 'kennis, inzicht en vaardigheden' aan te bieden in de hoeveelheid van de voorgeschreven studielast maakt het ieder jaar noodzakelijk om te bekijken of er wijzigingen of aanvullingen op
Curriculum is een ander woord voor 'een samenhangend geheel van onderwijseenheden'. Een curriculum samenstellen begint echter niet bij de onderwijseenheden.
Dus of je nu kleine kennis in de student dient te planten of grote vaardigheden in de student dient te ontginnen, er is een standaard lijstje met aspecten die kunnen worden voorbereid om de eisen uit de WHW te realiseren.
De algemene specificatie: de beroepskwalificatie
In de beroepskwalificatie /het domeinprofiel worden de competenties beschreven inclusief het eindniveau (1, 2 of 3) waarop deze dienen te worden getoetst.
De detail specificatie: 'Body of Knowledge and Skills' (BoKS)
Een Body of Knowledge & Skills (BoKS) is een inhoudsopgave van onderwerpen. Het is de 'rode draad' van de inhoud van een opleiding. De BoKS zou voor dezelfde opleiding voor iedere student verplicht hetzelfde moeten zijn waarna specialisaties zoals afstudeerrichtingen, minoren, stages en afstuderen een specialisatie richting kunnen bepalen.
Een groot voordeel is dat de onderwerpen voor veel CROHO-opleidingen al landelijk in een zogenoemde 'Body of Knowledge and Skills' (BoKS) ( WHW: 'kennis, inzicht en vaardigheden' ) zijn vastgelegd. De BoKS is per CROHO opleiding een inhoudsopgave van onderwerpen die belangrijk zijn voor het beroep. Het hiervoor genoemde lijstje over toetseenheden en onderwijseenheden kan met die BOKS worden gecombineerd tot een tabel.
De verdieping van een BoKS is een nadere invulling van de 'onderwerpen' in de BoKS om te kunnen bepalen of de inhoudelijke leerdoelen
met de door het instellingsbestuur beschikbaar gestelde uren en andere middelen .
Belangrijk hierin zijn vooral praktische randvoorwaarden. Wanneer je als docent een lokaal hebt waar je met 8 studenten een practicum kunt doen dan het je voor 80 studenten 10 sessies nodig. Een docent die een lokaal heeft voor 24 studenten tegelijk heeft 4 sessies nodig. Ook het individueel toetsen van verslagen vraagt voor 80 studenten minder tijd dan voor 120 studenten.
Wordt vervolgd...