О овоме нисмо стигли да причамо

Иако је о Другом светском рату речено готово све ипак постоје неке ствари за које вероватно никада нисте чули.Овај тескт је о занимљивим мало познатим чињеницама о Другом светском рату:

1. Првог немачког војника који је погинуо у Другом светском рату убио је Јапанац

2. Првог Америчког војника који је погинуо у Другом светском рату убио је Рус.

3. Преко 100.000 чланова посаде савезничке авијације погинуло је изнад Европе.

4. Погинуло је више америчких војника који су служили у ваздухопловним јединицама него у пешадији

5. Пољска католичка бабица, Станислава Лесзинска, помогла је рођењу око 3.000 беба у концентрационом логору Аушвиц током холокауста.

6. Током Другог светског рата, британски војници су добијали три листа тоалет папира дневно, а амерички 22.

7. Од пет погинулих немачких војника, четири су погинули на Источном фронту

8. Само 20 одсто мушкараца рођених у Совјетском савезу 1923. године је преживело Други светски рат.

9. Најмлађи амерички војник који је учествовао у рату имао је само 12 година. Колико заиста има година признао је докторима тек када је био рањен

10. Амерички војник Џон Макини је пружао отпор против 100 јапанских војника све до доласка појачања.

11. Само један од четири војника који су се борили из подморница су преживела рат.

12. Током опсаде Стаљинграда погинуло је више Руса (војника и цивила), неко америчких и британских војника заједно током целог Другог свестког рата.

13. У току битке за Стаљинград у другом светском рату, железничка станица је освајана од стране противника чак 14 пута за само 6 сати.

14. Хитлеров нећак, Вилијам Хитлер, служио је у америчкој морнарици током Другог светског рата.

15. Хитлер и Хенри Форд су на својим радним столовима држали слику једно другога.

16. Током Другог светског рата највећи јапански шпијунски центар се налазио у Мексику.

17. Стопа смртности у руским камповима за затворенике је била 85 одсто.

18. Да Јапан није потписао капитулацију следећи град на који би била бачена атомска бомба био је Токио.

19. Прва бомба која је бачена на Берлин је прво убила слона у золошком врту.

20. Када је 1945. Токио потписао капитулацију, Хиро Онода је одбио да поверује у ту вест сматрајући да се ради о непријатељској пропаганди и наставио да води герилски рат. Тек 1974. када је његов бивши комаднат лично одпутовао на Филипине где је овај јапански војник био стациониран, како би га ослободио дужности, Онода се предао.

21. Сматра се да је укупан број жртава у Другом светском рату био између 50 и 70 милиона људи. Око 80 одсто тих жртава су били становници само четири државе - Немачке, Русије, Кине и Пољске. Преко 50 одсто жртава у Другом светском рату су били цивили.

22. Јапан је бомбардовао Кину бувама које су биле заражене кугом.

23. Број Кинеза који су погинули од стране Јапанаца у Другом светском рату већи је од броја Јевреја страдалих у Холокаусту.

24. Русија и Јапан ни после више од 65 година од завршетка Другог светског рата нису потписали мировни уговор, којим би питање Курилских острва било регулисано.

25. Краљица Елизабета II је једина жена из краљевске породице која је прошла војну обуку, а током Другог светског рата се придружила војсци где је служила као возач и механичар у помоћним територијалним снагама.

26. Јапанац Цутому Јамагучи био је једина особа за коју је званично потврђено да је преживела атомске нападе на Хирошиму и Нагасаки. Умро је 4. јануара 2010. године у Нагасакију у 93. години живота.

27. Пред сам крај рата, амерички и немачки војници борили су се заједно како би одбранили дворац Итер у Тиролу од напада есесоваца.

28. Након напада на Перл Харбор, Канада је објавила рат Јапану пре Сједињених Америчких Држава.

29. Два пољска доктора спасила су 8.000 Јевреја од сигурне смрти тако што су створила лажну епидемију тифуса у неколико села у Пољској, која су након тога проглашена карантинима па нацисти у њих нису улазили.

30. Бразил је био једина независна јужноамеричка држава која је послала своје војне снаге у Европу у борбу против Сила осовине.

( преузето са http://zanimljivostidana.com/zanimljive-cinjenice/trideset-zanimljivh-cinjenica-o-drugom-svetskom-ratu.html )