6.разред

У шестом разреду учимо историју средњег века. То је историјски период од V до XV века.

Неке од тема којима се бавимо су :

Такође се бавимо и историјом Раног новог века ( XV - XVIII века)

То су теме које су овај период и окарактерисале у историји као Нови:

В И З А Н Т И Ј А

О Византији смо научили да је :

  • настала на територији Источног римског царства
  • да је као моћно царство постојала од 476. до 1453.године
  • главни град био је Константинопољ-град који је кроз историју мењао име.Био је познат и као Други или Нови Рим,
  • Словени су га назвали Цариград, а од времена освајања Турака носи име Истанбул.
  • Цариград је био неосвојив град због свог географског положаја и због зидина које су га штитиле.
  • 1054. дошло је до поделе хришћанске цркве на -православни исток(Цариград,патријарх) и католички запад(Рим,папа)

Нисмо стигли да поменемо неке занимљивости:

*Последњи византијски цар био је Константин XI Палеолог(1448-1453 )

његова мајка била је српкиња Јелена Драгаш.

*Јустинијана I је био велики законодавац. Под утицајем своје жене ,царице Теодоре,

донео је неколико интересантних закона:

-Глумице које су напустиле сцену нису могле бите силом задржаване,

- жене су добиле право да поседују и наслеђују имовину, а будући мужеви су морали да

обезбеде својим невестама дар у висини вредности њиховох мираза.

-Закон из 535. забранио је проституцију у Цариграду, трговину женама, протерао је

подводаче из града и наложио затварање јавних кућа. Теодора је, по хроничару Јовану Малали, сазвала трговце робљем, откупила све жене и поделила им ситне дарове у одећи и новцу.

-Сама царица је подигла на азијској обали Босфора манастир назван Покајање у коме су бивше проститутке живеле као монахиње.

Јустинијан је био познат и као велики градитељ.Изградио је највећу хришћанску цркву свога времена Свету Софију познату и под именом Црква свете мудрости.Изградња је почела 532. године и завршена у року од 5 година, од тада је постла црква у којој се одвијало крунисање византијских царева. Ова црква није посвећена некој особи, која се зове Софија, премда је у цркви икона Свете Софије и њезиних трију кћери Вере, Наде и Љубави.За њену градњу доношен је порфир из Египта, зелени мрамора из Тесалије, црни камен из Босфорске регије, и жути камен из Сирије."


*542.године Европу је задесила велика епидемија куге,а нарочито је страдао збијени и небаш хигијенски Цариград.Сам цар Јустинијан једва је преживео ову епидемију.

*558.године велики земљотрес је погодио Цариград и нанео велике штете на одбрамбене зидине које су штитиле град

*Основна школа је трајала око три године и могли су сви да је похађају без обзира на пол, друштвени положај.Ђаци су учили да читају и пишу, упознавали су се са митологијом, световном и библијском историјом као и са књижевним делима.Деца су такође учила да певају и да рачунају. Лектира коју су користили била су дела античких аутора, Хомера и Езопа.Византијске школе нису имале часове физичког васпитања.

*Средња школа је трајала неких шест или седам година. У средњој школи основни предмет који се изучавао била је граматика,а поред тога античка књижевност, историја,митологија, географија и метрика.

*27. фебруара 425. године основан је цариградски универзитет, на ком су установљене катедре за грчку и латинску граматику и реторику, право и филозофију.

*Грчка ватра (старогрчки Ὑγρὸν Πύρ, хигрон пир) је византијски изум који су користили као оружје у поморским биткама. У Византији била је позната исто као „морска ватра“ или „римска ватра“ (пошто су Византинци себе сматрали

Ромејима, тј. Римљанима). Ради се о течном пламену који се избацивао из неке врсте сифона који су се називали стрепте. Никада се није сазнао прави хемијски састав ове запаљиве течности, али се сматра да је сигурно један од основних састојака била шалитра.

*Пад Цариграда-Непосредно пре почетка непријатељстава мађарски градитељ топова Урбан понудио је Константину Драгашу своје услуге у предстоћем сукобу. Међутим, у царској каси није било довољно средстава за ангажовање, због чега је његова понуда да изгради топове који би помогли у одбрани града морала би одбијена. Урбан се након тога окренуо МехмедуII, који га је дочекао отворених руку исплативши му четвороструко већу суму од оне коју је тражио.Био је то почетак ере ватреног оружја, те је огромни (за ондашње време) топ који је Урбан направио за Мехмеда био велико чудо технике. Топ, назван Василевс, био је дугачак преко 8 м, а избацивао је ђулад пречника око 75 цм, масе око 550 кг на даљину од око 1600 м.