Aprendre a mirar una imatge

APRENDRE A MIRAR FOTOGRAFIES

Fitxa d'observació

Una fotografia és una representació de la realitat, no la realitat, quan ens trobem davant d’una fotografia ens trobem davant una manipulació de la realitat, que potser de bona fe o no.

El primer que hem de fer és tenir present que algú l’ ha triat segurament entre d’ altres i precisament aquesta i no una altra perquè ens vol dir alguna cosa, ens vol fer arribar un missatge, vol que arribem a unes conclusions, que sentim una determinada emoció, ens vol transmetre uns determinats valors.

El fotògraf que l’ha fet ha pres també unes determinades decisions com per exemple:

· La part de la realitat que vol mostrar (enquadrament i tipus de pla).

· Des d’un vol mostrar-nos aquesta realitat (angle de visió, punt de vista).

· Fins a quin punt la imatge reprodueix la realitat o la distorsiona?.

Hi ha imatges fotogràfiques molt fidels a la realitat mentre que d’altres demanen que l’espectador posi en acció la seva capacitat d’associació i de relació. Per a descobrir tot el que hi ha i tot el que comunica una imatge cal fer una doble lectura:

      • La lectura objectiva de la imatge, observant primer i enumerant després tots els elements que hi veiem (tipus de pla, angle de visió, tractament del color i de la llum, etc.).
      • La lectura subjectiva de la imatge, manifestant les emocions que ens provoca la imatge i els valors que se’n desprenen.