El Projecte

El projecte d'una WebQuest per Bernie Dodge

Introducció

Al Començar a crear una WebQuest per primera vegada es pot perdre força temps. A fi de poder rendibilitzar els nostres esforços i quedar satisfets del resultat és molt important triar bé el projecte/ tema/tòpic.

Per aconseguir-ho hem de passar la idea que tinguem al cap per aquests quatre filtres.

Una WebQuest ha de:

    1. Formar part dels objectius del currículum
    2. Reemplaçar una llicó del la qual no estem del tot satisfets
    3. Poder fer un bon ús de la xarxa
    4. Requerir un grau de comprensió que vagi més enllà de la simple memorització
        1. Hi ha grans idees que no passaran aquests quatre filtres i per tant no servirien per poder fer una bona WebQuest, segur que a l´aula seran molt bones activitats, però no per a una WebQuest. Cal que la nostra idea passi aquest quatre filtres, si no els passa hem de buscar-ne una altra.

Ara analitzarem amb detall cada un dels filtres

.

Filtre 1- Ha de formar part del Currículum

El professor pot caure en la temptació d´utilitzar les noves tecnologies per això, perquè són noves. De sobte tenim a l'aula tantes coses que es belluguen, que sonen, tenen coloraines i animacions, canten i ballen que voldríem utilitzar-ho tot. D'acord, però una vegada passada la novetat ens hem de preguntar què és el que els nens aprenen realment amb tot aquest software. Ja que a vegades té una finalitat educativa però a vegades no.

El que cal és introduir aquestes eines dins els objectius curriculars per treballar els continguts de totes les àrees, per tant consultarem bé els continguts curriculars i veurem quins son adequats per a treballar mitjançant les WebQuests i quins no

.

Filtre 2. Ha de reemplaçar una lliçó de la qual no estem del tot satisfets

Crear la primera WebQuest ens ocuparà força temps, per tant hem de triar un projecte que ja coneguem bé, que hàgim ensenyat abans i del qual mai n'hem quedat del tot satisfets. La WQ que dissenyem ha de substituir alguna cosa per a millorar-la, no es tracta d'afegir feina, que ja prou que en tenim! Si ho fem així la WebQuest es convertirà en una nova eina per a fer la nostra tasca de manera més eficaç i agradable i per tant ens omplirà d´energia.

Filtre 3. Ha de poder fer un bon ús de la xarxa

Internet afegeix una dimensió única a l´ensenyament. Ens acosta a les fonts d'origen de la informació que normalment no teníem disponibles a l'escola. Ens proporciona la informació oportuna més fresca que el diari del dia. Ens porta imatges, colors, sons i moviment. Per tant és bo triar un projecte que amb els materials que teníem abans a l´aula (llibres, revistes ...) no es podia dur a terme de manera prou satisfactòria o que no es podia fer en absolut sense l'accés a la xarxa.

Filtre 4. Ha de requerir un grau de comprensió que vagi més enllà de la simple memorització

No tot allò que ensenyem requereix una comprensió profunda. Algunes coses s'ensenyen millor amb la instrucció directa perquè no donen lloc per a la creativitat i no hi ha cap necessitat de fer-ne una anàlisi, ni una síntesi ... com per exemple els verbs irregulars, o les definicions de les parts d´una oració... per tanta aquests temes no són bons per a una WQ. Per a fer una WebQuest hem d'escollir continguts que convidin a la creativitat, que tinguin diversos nivells de comprensió, que puguin ser interpretats de maneres múltiples o veure des de perspectives o punts de vista diferents. En resum hem de seleccionar material que demani una transformació per part de l´estudiant.

© Bernie Dodge, 1999. May be freely used by non-profit, public educational institutions.

(*)Traducció, resum i adaptació per Carme Barba