Vluchtelingen

Post date: Nov 21, 2010 12:33:37 PM

Begonnen aan een drie'luik' over vluchtelingen

Het eerste schilderij heb ik ingezonden voor de wedstrijd: Expeditie 2011. Het is dóór naar de voorrondes en zal in mei door een jury beoordeeld worden wanneer het daartoe tentoongesteld wordt in de "kunstuitleen"zeist.

Ik hoop van harte dat ik met dat schilderij door mag naar de finale in Utrecht.

RTV Utrecht; op weg naar de finale

Een vakkundige jury kiest per kunstuitleen één regionale finalist die doorgaat naar de finale. Professionele kunstenaars van het Utrechts Centrum voor de Kunsten coachen de zeven finalisten in het traject naar de eindexpositie toe. Zij krijgen uitleg over het maken van een goede portfolio en heldere presentatie. RTV Utrecht maakt van iedere finalist een kunstenaarsportret en zendt deze uit in de weekenden van zaterdag 4 juni tot en met zondag 26 juni 2011. Op de laatste uitzenddag wordt elk uur een andere aflevering uitgezonden, zodat op die dag alle zeven genomineerden nog een paar keer te zien zijn. Vanaf 4 juni is het tevens mogelijk om via de website van RTV Utrecht www.rtv-utrecht.nl/expeditie2011 te stemmen op een favoriet kunstwerk.

De finale

De finale-expositie bij Kunstuitleen Utrecht vindt plaats van 20 juni t/m 1 juli. Het publiek kiest wie van de zeven finalisten met de eerste, tweede of derde prijs naar huis gaat. Tijdens de expositie is er de mogelijkheid om te stemmen via de site van RTV Utrecht of ter plekke op de Maliebaan 42.

12 Nov 2010 17:38 -

Op dit moment ben ik ook begonnen aan een serie over vluchtelingen. Als voorbeeld vluchtelingen uit Angola.

Het is een onderwerp dat ik tegen kom in mijn werk als ik mensen help die in problemen zijn geraakt. Maar het is ook een onderwerp van iederéén. Want in ons land leven vluchtelingen, bij jullie op de hoek of uit beeld achter de tralies in een asielzoekercentrum.

Vluchtelingen zijn in mijn ogen mensen als u en ik. Maar mensen die beland zijn geraakt in ellendige omstandigheden. En die zich genoodzaakt zagen om hun thuisland te ontvluchten. Velen hebben er nog meer ellende voor moeten doorstaan, voor ze bijvoorbeeld in nederland kwamen waar ze hopen op een beter bestaan. En ik geloof dat het nooit hun thuisland kan vevangen. Wat kwaad sprekende mensen ook zeggen. Mensen die op zoek zijn naar een beter bestaan. Mensen die willen profiteren van onze luxe.

Mijn schilderijen vertellen een verhaal zoals ik het zie.

Door wanhoop gedreven verlaten velen hun veilige thuishaven. Hun eigen haard en clan, hun dorp of stad. De achtergronden zijn niet altijd helder. maar voor zo velen bijzonder traumatisch. Je gaat niet zómaar weg. Is het wanhoop dat hen drijft, en hoop dat overblijft? Ik denk het.

Het eerste schilderij gaat over de vlucht. het heet "Hoop"

Het volgende zal verhalen over hoe het is om in den vreemde te komen. Er is dan verschil en een bij elkaar komen van culturen.

Het laatste schilderij zal gaan over hoe ik het wensn te zien en wat ik al zie. Het samenleven. De kleurenrijkdom en verrijking in cultuur die kan ontstaan als mensen met elkaar gaan samen leven. Echt samen leven.

Hét is een geschilderd beeld waarik aan begonnen ben. Ik hoop op mijn beurt dat het lukt en dat het een mooi beeld wordt.

Link naar het album W.I.P. Vluchtelingen uit Angola