Agustín Castellano Bueno

Nascut a Barcelona el 1964. Llicenciat en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona i en Informació i Documentació a la Universitat Oberta de Catalunya. Treballo a l’Ajuntament de l’Hospitalet des de l’any 1989.  Entre els anys 1998-2010 en el servei de consulta,  documentació  i difusió de l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet. Actualment en el Museu de l’Hospitalet  en la coordinació d’activitats, difusió  i serveis de Can Riera-espai de memòria de l’Hospitalet.

Com a  membre del Centre d’Estudis de l’Hospitalet,  vaig estar un dels creadors i impulsors del servei  de la  Base de Dades Bibliogràfiques d'Estudis Locals de L'Hospitalet (BABEL'H)  durant el període 1992-1996. També vaig participar a l’obra  col·lectiva  juntament amb Joan Camós i Cabeceran i Carles Santacana i Torres Història de l'Hospitalet: una síntesi del passat com a eina de futur.  Barcelona: Ajuntament de l'Hospitalet: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 1997 .

“Era  veí de l’àrea metropolitana quan, en la meva etapa d’universitari, vaig conèixer de prop l’Hospitalet.  De seguida em va copsar i atrapar la dinàmica de la ciutat. A l’Hospitalet identificava els mateixos problemes i les mateixes dinàmiques però  les dimensions de tot plegat la feien molt més interessant”.

2015, Agustín Castellano

Gil, Enric  [i 2 més] epíleg; Bohigas, Maria selecció i edició. Rodoreda, Mercè. Ells no saben res: cartes i contes de la França ocupada. Barcelona: Club editor, 2023.

Ells no saben res segueix tres rastres. Comença per les cartes escrites a Carles Riba entre 1941 i 1942. On Rodoreda expressa l’ànsia de veure Obiols exposat als perills que corrien els estrangers a França: de ser detingut, internat, deportat… Qui escriu és una dona que no té escrúpols quan implora ajut per l’amant.

Continua amb tres contes sobre la vida dels homes refugiats a la Firança ocupada: la incertesa i els destins catastròfics a que s’enfrontaven és la matèria de “Cop de lluna”, “Nocturn” i “Nit i boira”.

Acaba amb les indagacions que un grup d’historiadors han fet sobre papá Otto, mirall d’Obiols i qui va ser el seu cap jeràrquic a l’organització Todt, encarregada de construir les infraestructures de guerra nazis a tot Europa.

Solias Arís, Josep Maria. "Can Riera (2011-2021). Deu anys de memòria democràtica a l'Hospitalet de Llobregat". Dins: Temps i espais de memòria. Revista digital del memorial democràtic, n. 06, p. 105-107.  

L’Hospitalet va ser un escenari rellevant com a rereguarda durant la Guerra Civil, però també va tenir un paper cabdal en les lluites polítiques i socials del tardofranquisme i la transició democràtica. La política pública de memòria democràtica a la ciutat l’ha encapçalat l’activitat desenvolupada a Can Riera durant els darrers deu anys.

Les principals línies de treball són l’homenatge i reconeixement a les víctimes i als lluitadors durant la Guerra Civil i el franquisme; la recerca i la recuperació del patrimoni material, i la divulgació i la transmissió de valors i coneixements, en particular en l’àmbit educatiu.

[coord. de l'edició]; Sáez Ramírez, Daniel; Alonso, Cintia; Centre d’Estudis; Museu de l’Hospitalet.  "Parèntesi?" L'Hospitalet abans i després de la guerra civil espanyola. L'Hospitalet de llobregat: Museu de l'Hospitalet; Addenda, 2020.

Catàleg de l'exposició homònima, planteja com era la ciutat durant la Segona República i el primer Franquisme (fins a la dècada de 1950), des d'una perspectiva temàtica. La Guerra Civil és el punt d’inflexió per conèixer l’abans i el després de tres temes principals: les condicions socials i econòmiques, aspectes polítics, i l’oci i la cultura.

Abella, Josep M.; Cabañas, Néstor; Camós, Joan; Domínguez, Manuel; Garcés, Òscar ; Gil, Enric ; Moreno, M. Teresa; Parramon, Clara C.; Tarrats Josep M.; Toril, Núria; Piera, Marta [peus de fotografia]. L'Abans l'Hospitalet de Llobregat: recull fotogràfic 1960-1990. [Barcelona]: Efadós, 2018.

 

El segon volum de l’Hospitalet de Llobregat és una obra realitzada per un col·lectiu d’autors multidisciplinaris de la ciutat. És un recull gràfic entre els anys 1960 i 1990,  anys en que  la ciutat va tenir un important creixement demogràfic i una activitat molt intensa tal com mostren les fotografies.

 

L’obra s’estructura en set capítols temàtics: urbanisme, treball, institucions, festes, lleure, associacions i escoles, i té per objectiu ensenyar la ciutat en tots els seus vessants des d’un punt de vista antropològic. Hi ha fotografies de tots els barris de l’Hospitalet, de les seves festes i de la seva gent en situacions ben diferents: a la feina, a l’escola, fent esport, a l’associació de veïns o a les primeres eleccions municipal.


"Els objectors de consciència a Can Serra. La lluita antimilitarista i no violenta durant la transició democràtica a l’Hospitalet".  Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 30 (octubre 2016), p. 85-92.

Can Serra fou l’escenari d’un episodi clau en la història del moviment d’objecció de consciència a Espanya durant la Transició. Un grup d’objectors triaren aquest barri per prestar un servei civil alternatiu al militar, amb el qual cercaven difondre les idees pacifistes i atreure l’atenció de la societat. Com ho feren? Agustín Castellano, tècnic de Cultura de l’Ajuntament, ens ho explica.

"Can Riera espai de memòria de l'Hospitalet: Difusió i transmissió de la memòria democràtica l'Hospitalet. Balanç i reptes de futur". [Recurs electrònic]. Dins: Temps i espais de memòria. Revista digital del Memorial Democràtic. Barcelona, n. 2, 2014, p. 34-37.

"Ruta de la transició democràtica a l'Hospitalet. Recurs educatiu” Dins: Museu d'Història de L'Hospitalet  [Recurs electrònic], 2014, 50 p. [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015] .

Itinerari a peu que enllaça els barris de la ciutat i recull d’alguns dels fets històrics rellevants del període 1960-1980 amb especial èmfasi en la confluència estructural de diversos moviments (veïnal, obrer, religiós, cultural i polític). Recurs educatiu flexible i adaptable. Els materials i el disseny del recorregut, amb continguts i conceptes transversals. És un activitat amb dossier de l’educador, instruccions sobre l’itinerari, itinerari en Google-maps, imatges i documents de suport, bibliografia, zona web i fitxa d’activitats. 

"El Grafit franquista de la plaça Guernica de l’Hospitalet". Dins: Museu d'Història de L'Hospitalet  [Recurs electrònic], 2013, 26 p. [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015] .

El cens de simbologia franquista de Catalunya (2010) recull tot un ventall de representacions d’aquest règim que perviuen a l’espai públic. L’any 2013, a la plaça Guernica de l’Hospitalet de Llobregat es pot llegir un grafit de grans dimensions amb el nom de Franco. El grafit, molt esvaït, anava acompanyat d’una proclama. La ubicació davant del primer conjunt de vivendes públiques construïdes per la dictadura es mostra com un reforç de la propaganda política del règim.

[ed.]; Gómez Mor, Lara. "El Mercat del Centre: Exposició. Breu història i evolució del Mercat del Centre”. Dins: Museu d'Història de L'Hospitalet  [Recurs electrònic], 2007, 32 p. [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015].

[ed.]; Marín Silvestre, Dolors; Arranz Galiano, Carmen. "75 Aniversari del Mercat de Collblanc (1932-2007)": exposició del 15 de juny al 28 de juliol [2007]. Dins: Museu d'Història de L'Hospitalet  [Recurs electrònic], 2007, 58 p. [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015] .

 “Els Llibres antics a l'Arxiu Municipal de l'Hospitalet". Dins: Arxiu Municipal de l'Hospitalet, 2006 .93 p. . [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015] .

Exposició de la  selecció dels llibres antics que es conserven a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet. Els serveis tècnics de l’Arxiu han treballat en la seva catalogació i restauració per tal de garantir-ne la preservació i facilitar-ne l’accessibilitat.

 [ed.]; Esterlich Galera, Eliseu; López Gómez, Anna. "Per la sanitat, L'Hospitalet en lluita: exposició d'un passeig per la història i l'evolució de la sanitat a la ciutat” [En línia]. Dins: Arxiu Municipal de l'Hospitalet, 2006, 49 p. . [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015] .

"La Col·lecció Antiquària a la Biblioteca de l'Arxiu Municipal del'Hospitalet" [En línia]. Dins: Arxiu Municipal de l'Hospitalet, 2006, 193 p. . [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015] .

Arranz, Carmen [coords.]; Marin, Dolors. "Feliç aniversari. El Mercat de Collblanc ja té 70 anys: Exposició del 24 de juliol a 31 de desembre de 2002 al recinte del Mercat de Collblanc" [En línia]. Dins: Arxiu Municipal de l'Hospitalet, 2002, 16, [5], 2 f. [inèdit]. [Consulta: 24  juny 2015].

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 10/02/2024