Premi Internacional en Educació Social Joaquim Grau i Fuster

Reflexió sobre la pràctica educativa

Aquest premi neix amb la intenció de retre un homenatge a en Joaquim Grau i Fuster com a persona i com a educador social i també als ciutadans que com ell ajuden a fer les nostres ciutats més obertes, més hospitalàries i respectuoses amb les persones que les habiten. També vol ser un homenatge als professionals que treballen en el camp de l'Educació Social i que aporten, des de la seva reflexió, noves maneres d'entendre i d'exercir la professió.

Amb el premi es pretén impulsar i motivar el treball de reflexió en el camp de l'Educació Social, i alhora contribuir a la tasca de transmissió i difusió d'experiències que ajudin a consolidar el patrimoni cultural de la professió.

La finalitat del premi és promoure la reflexió escrita sobre la pràctica professional en el camp de l’Educació social amb infància, adolescència i joventut, aprofundint en els efectes educatius resultants de l’acció professional.

La dotació econòmica del premi és de 6.000 €.

Podran participar en aquest premi tots aquells professionals i equips de professionals que desenvolupin o hagin desenvolupat la seva tasca en el camp de l’educació social.

El premi neix amb la voluntat de:

• Ser el 1er Premi Internacional en Educació Social a l’Estat espanyol, centrat en la

reflexió a partir de la pràctica educativa.

• Ser fallat a la ciutat de L’Hospitalet.

• Ser un premi bianual i de caràcter internacional.

• Ser organitzat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i pel Grup de

Recerca en Educació Social.

• Estar apadrinat per institucions vinculades a l’Educació Social.

En Quim Grau neix a l’Hospitalet de Llobregat un 19 de juny de 1955. Des de ben jove participa en el teixit associatiu del barri Collblanc-Torrassa on inicia la seva llarga i interessant trajectòria professional en el camp de l’educació en el lleure a la ciutat. Des de llavors dona mostra del seu compromís com a ciutadà amb el barri i amb la seva ciutat creant xarxa ciutadana a partir del treball amb infants i joves.

Com a professional, col·labora amb l’ajuntament de l’Hospitalet fent docència al Centre d’Estudis de l’Esplai (CEE) primer, i desprès a l’ABAST. Col·labora amb l’escola del Movi-Baix i amb l’IMAE (Ajuntament de Barcelona) impulsant una labor pionera en la docència de cursos relacionats amb l’animació sociocultural.

Desenvolupa una llarga trajectòria professional com a educador social en institucions residencials dels àmbits de la justícia juvenil i la protecció a la infància. Va ser en la darrera etapa de la seva carrera membre de la direcció del Centre Residencial d’Acció Educativa per Adolescents “Castanyers”, pertanyent a la xarxa de centres propis de la Direcció General d’Atenció a la Infància l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya (DGAIA).

Com a membre fundador del Grup de Recerca en Educació Social (GRES), desenvolupava una rellevant tasca com a docent i com a supervisor d’equips relacionats amb diversos àmbits socioeducatius.