Marta Piera González

Marta Piera González (L'Hospitalet de Llobregat, 1981).

Arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya i llicenciada en història de l'art per la Universitat de Barcelona. Vaig gaudir d'una de les beques de recerca del Museu i l'Arxiu de L'Hospitalet de la convocatòria 2011, per a realitzar un estudi de les masies de l'Hospitalet. Màster en Cultures Medievals per la Universitat de Barcelona i especialitzada en història de l'arquitectura, realitzant estudis històrics sobre patrimoni arquitectònic, entre d'altres pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

“Vaig néixer en un Hospitalet que no ha canviat gaire del que coneixem ara; però al llarg de la seva història sí que ha modificat totalment la fisonomia: el que abans eren masies i camps ara són blocs de pisos. Amb els anys hem deixat escapar part de la nostra història i a vegades podem creure que la ciutat neix del no-res, oblidant-nos que també tenim un passat que volem conservar, que encara podem veure i tocar i que quedarà sempre en la memòria col·lectiva”.

2015, Marta Piera González.

El creixement urbanístic del terme municipal de Castellbisbal (1850-2000). Castellbisbal: Ajuntament de Castellbisbal, 2022.

 

En aquest llibre la seva autora, Marta Piera, gràcies a la doble faceta d’arquitecta i historiadora de l’art, descriu i mostra gràficament a través de diversos plànols el creixement i l’aparició d’aquests nuclis urbans i industrials gràcies a la consulta de la documentació urbanística de l’Arxiu Municipal de Castellbisbal. 


El llibre està acompanyat per 29 plànols que ens permet resseguir de forma visual la transformació.

[peus de fotografia]; Abella, Josep M.; Cabañas, Néstor; Camós, Joan; Castellano, Agustín ; Garcés, Òscar ;Domínguez, Manuel; Moreno, M. Teresa; Parramon, Clara C.; Tarrats Josep M.; Toril, Núria; Gil, Enric. L'Abans l'Hospitalet de Llobregat: recull fotogràfic 1960-1990. [Barcelona]: Efadós, 2018.

 

El segon volum de l’Hospitalet de Llobregat és una obra realitzada per un col·lectiu d’autors multidisciplinaris de la ciutat. És un recull gràfic entre els anys 1960 i 1990,  anys en que  la ciutat va tenir un important creixement demogràfic i una activitat molt intensa tal com mostren les fotografies.

 

L’obra s’estructura en set capítols temàtics: urbanisme, treball, institucions, festes, lleure, associacions i escoles, i té per objectiu ensenyar la ciutat en tots els seus vessants des d’un punt de vista antropològic. Hi ha fotografies de tots els barris de l’Hospitalet, de les seves festes i de la seva gent en situacions ben diferents: a la feina, a l’escola, fent esport, a l’associació de veïns o a les primeres eleccions municipal.

 "Les propietats del castell de Bellvís al segle XVIII".  Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 30 (octubre 2016), p.65-74.

L’arquitecta i historiadora de l’art Marta Piera González presenta un capbreu en què s’identifiquen els senyors i els tenidors de les propietats del castell de Bellvís al segle XVIII. Gràcies al document, a més, es coneixen les filies borbòniques dels amos i els consegüents profits després de la caiguda de Barcelona. La investigadora assenyala que el text obre portes a futures recerques i que abocarà llum sobre L’Hospitalet del segle XVIII.

Galí, David; Lacuesta, Raquel. El Palau dels Comtes i la formació de la vila de Centelles. Centelles: El Portal, 2014.

Estudi rigorós, ben documentat  i divulgatiu a la vegada sobre l’emblemàtic edifici El Palau del Comtes que ben segur enriquirà una mica més el coneixement del nostre passat històric.

"Les masies de L'Hospitalet". Dins: Quaderns d'estudi. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 27 (nov. 2013), p. 23 - 44.

Marta Piera recull en el seu article la referència de les masies del terme, ubicant-les en el territori i estudiant pormenoritzadament les tipologies i característiques en què es va basar el seu treball.

Galí, David; Lacuesta, Raquel. Can Pratmarsó de Centelles: de cases de cós a casa senyorial. Centelles: El Portal, 2013.

Estudi efectuat per el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, a petició de l’Ajuntament de Centelles, sobre la família Pratmarsó i la seva casa senyorial de Centelles.

“Les masies de l'Hospitalet ”. Dins: Museu d'Història de L'Hospitalet  [Recurs electrònic], 2011, 40 pàg. [inèdit].                               

"El treball pretén comprendre L'Hospitalet dels masos, enmig de la terra fèrtil del Delta del Llobregat: lluny de la ciutat que coneixem i que ha estat, sens dubte, marcada i ordenada pel seu passat; un territori d'explotació agropecuària i construccions que seguien una certa estructura comú a tot el territori i que, amb el temps, va anar acomplexant-se i enriquint-se; un terreny que es regulava a través dels canals i rieres i dels camins que apamaven cada porció de terra creant un conjunt que amb el temps esdevindria ciutat. Com era aquest Hospitalet?, què hi havia?, quin ús se'n feia?, què en queda d'aquest passat?, de quina manera el passat agrari ha marcat l'Hospitalet del futur?. Ens endinsarem, d'una banda, en l'anàlisi dels tipus de construccions que existien i ja no hi són, i en altres que encara persisteixen; i per altra banda, la ubicació i, en conseqüència la forma i extensió dels camps que han donat forma a la ciutat que coneixem i que depenien de la masia: l'ens principal del mas i objecte d'aquest estudi" (sic),

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 09/04/2023