Daniel sáez ramírez

Va néixer el 1994 a l’Hospitalet de Llobregat. És graduat en Arqueologia per la Universitat de Barcelona i Màster de Formació del Professorat d'Educació Secundària per la UB. Treballa com a professor de Ciències Socials al Baix Llobregat.

És president de l'associació Ela-ελα Teatre del barri de Santa Eulàlia i membre des del 2006, des d'on promouen el teatre i les arts escèniques en estreta relació amb l'Institut Santa Eulàlia de la ciutat.

A més, col·labora amb el Centre d'Estudis de l'Hospitalet pel seu gran interès en la defensa i promoció de la història local i del patrimoni històric.

Co-comissari juntament amb Cintia Alonso de l'exposició "Parèntesi?: l'Hospitalet abans i després de la Guerra Civil Espanyola" del CELH al Museu de LH [18/07 fins el 03/11].

"He viscut tota la meva vida a la ciutat de l'Hospitalet de Llobregat. Els meus primers records, les meves primeres passes van ser en una ciutat de carrers estrets i grans fàbriques i com es convertien en carrers amples i oberts com els d'avui dia al barri de Santa Eulàlia. Les lloses dels carrers que caminava cada dia pels edificis que m'eren anònims no em van moure cap interès fins que no vaig arribar a la Universitat i al grau d'Arqueologia. Va ser en aquest grau on se m'obriren els ulls. On, envoltat de gent que el nom l'Hospitalet els era llunyà, em va sorgir la necessitat de defensar-la, d'aprendre'n més, de passar a ser "el noi de l'Hospitalet ja ens porta un altre treball sobre la seva ciutat". Va ser en aquells quatre anys on vaig assabentar-me de la situació del patrimoni, de la seva apassionant història que poc a poc m'anava enganxant com un bon llibre. Va ser gràcies a l'ajut de la meva tutora, la doctora Queralt Solé, que vaig dur a terme el meu Treball Final de Grau (inèdit), titulat 'Estudi arqueològic de les plaques d'habitatge de l'Instituto Nacional de la Vivienda i organismes coetanis. El cas del districte III de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona)' amb repercusió mediàtica a TV3 i L'H TV. Com a un bon exemple de la meva estreta relació i promoció de la ciutat que m'ha vist nèixer, acabar esmentant que la madrina de la promoció del grau d'Arqueologia es va acomiadar de mi dient: "De l'Hospitalet al cel".

L'Hospitalet, 2018. Daniel Sáez.

Alonso, Cintia; Centre d’Estudis; Museu de l’Hospitalet; Castellano Bueno, Agustín [coord. de l'edició]. "Parèntesi?" L'Hospitalet abans i després de la guerra civil espanyola. L'Hospitalet de llobregat: Museu de l'Hospitalet; Addenda, 2020.

Catàleg de l'exposició homònima, planteja com era la ciutat durant la Segona República i el primer Franquisme (fins a la dècada de 1950), des d'una perspectiva temàtica. La Guerra Civil és el punt d’inflexió per conèixer l’abans i el després de tres temes principals: les condicions socials i econòmiques, aspectes polítics, i l’oci i la cultura.

"La ciutat no autoritzada: el barraquisme a l'Hospitalet de Llobregat". Dins: Quaderns d'estudi l'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987- Núm. 30 (octubre 2016), p. 159-166.

L'Hospitalet de Llobregat, emergent en la industrialització amb importants fàbriques i bòbiles a la ciutat, va ser una ciutat amb un alta presència de nuclis barranquistes.

Aquest estudi és només el tret de sortida que ha d'obrir camí per a futurs estudis aprofundits en la matèria del barraquisme a l'Hospitalet de Llobregat.

Estudi arqueològic de les plaques d’habitatge de l’Instituto Nacional de la Vivienda i organismes coetanis. El cas del districte lll de l’Hospitatet de Llobregat (Barcelona)”. [Treball final de grau bloc d’Arqueologia Medieva i Post-Medieval]. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2016. 128 p.

Les plaques que van ser col·locades a les façanes dels edificis d’habitatges arreu de l’Estat per l’Instituto Nacional de la Vivienda (1939-1975) i per la resta d’organismes relacionats amb l’habitatge durant la dictadura franquista són objectes que poden ser analitzats des d’una perspectiva arqueològica conjuntament amb l’estudi de les fonts documentals. Aquesta situació és possible gràcies al fet que moltes de les plaques estan actualment emplaçades a les façanes dels nostres habitatges o han estat retirades i han deixat un negatiu visible demostrant la seva extracció. Per demostrar que aquest estudi arqueològic és possible, a l’estudi actual es mostrarà el cas del Districte III de la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès), format pels barris de Santa Eulàlia i Granvia Sud; el primer d’origen medieval i desenvolupat urbanísticament amb la industrialització del segle passat; i el segon, un barri de nova planta, construït com a resposta de l’alta demanda d’habitatge creada per les allaus migratòries durant el segle XX

"Digging up the Medieval origins of l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona, Spain)". [Treball de l'assignatura 'Últimes Tendències. Interpretació del Registre en Arqueologia Medieval' al grau d'Arqueologia]. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2016. 15 p.

"El Gorgoneion de Provençana". [Treball de l'assignatura Hispània Antiga al grau d'Arqueologia]. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2016. 16 p.

Aquest treball tracta de l’anàlisi arqueològica realitzada a partir d’un únic vestigi: el Gorgoneion anomenat de Provençana. Aquesta peça arqueològica d’època alt-imperial és un dels elements claus que s’empren per a testimoniar la presència romana a la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat i n’és l’element que evidencia el pas d’una important via de comunicació que sortia de la Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino i la importància de la qual encara continua viva avui dia i mai no ha deixat d’estar-ho.

Gisbert López, Maria. "Estudi arqueològic de la cabana de Can Furriol (Sant Feliu de Llobregat)". Dins: Materials del Baix Llobregat, [en línia], 2015, Núm. 21, p. 59-67.

L'article és un treball de recerca efectuat per estudiants d'arqueologia de la Universitat de Barcelona, que pren per objecte d'estudi una barraca de pedra seca del terme municipal de Sant Feliu de Llobregat. El treball posa de relleu un element del patrimoni agrari dispers que hi ha al territori.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 14/11/2020