FAQ

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hva skiller Menigheten Samfundet fra andre trossamfunn?

Menigheten Samfundet er et evangelisk-luthersk kirkesamfunn som ble stiftet i 1890. Bakgrunnen for stiftelsen var ønsket om å beholde den evangelisk-lutherske lære ren og uforfalsket, slik den tidligere var blitt fremlagt i Statskirken. Det gjaldt bl.a. kirkens syn på dåpen. Se noe mer informasjon her. 


Hvilke kirker har rett lære?

I mange hundre år har kirken lært at det er to kjennetegn på en sann kirke: Evangeliet blir rett forkynt og sakramentene rett forvaltet (Augustana § 7). Vårt fokus er å arbeide for at disse kjennetegnene kan finnes hos oss. 


For øvrig mener vi at alle mennesker, uavhengig av tro- og livssyn, skal møtes med kjærlighet og respekt.


Hva er menighetens syn på Bibelen?

Bibelen er Guds ord som vi skal tro og leve etter, og gjelder for alle mennesker til alle tider.


Hva lærer menigheten om hvem som får evig liv?

I Bibelen står det:

Det er bare Gud som skal dømme:


Hvem leder menigheten?

Samfundet er en demokratisk organisasjon. Den ledes av et styre som velges av og blant menighetens konfirmerte medlemmer. Hele styret er på valg hvert år. Forstanderne (daglig leder) velges også av og blant de konfirmerte medlemmene. 


Har enkeltmedlemmer noen påvirkning?

Alle konfirmerte medlemmer har stemmerett ved valg og andre avstemninger. Alle er også invitert til å sende inn saker til menighetenes fellesmøter og årsmøter, samt å si sin mening på menighetsmøter. 


Er menigheten åpen for alle interesserte?

Hvem som helst kan delta på våre gudstjenester hver søn- og helligdag, og de som ønsker å vite mer om hva vi står for, er hjertelig velkomne til å ta kontakt. Andre møter/sammenkomster i menigheten er forbeholdt menighetens medlemmer. 


Hvorfor har menigheten egne grunnskoler?

Skolene er opprettet med mål om å gi våre barn en god og kristen oppdragelse, og Samfundets forløpere startet skolevirksomhet før menigheten ble stiftet. Det er ønskelig at alle foreldre som har mulighet til det, sender sine barn til våre skoler. Men menigheten overprøver ikke foreldrenes valg. For øvrig går våre ungdommer på offentlige videregående skoler/universiteter.


Hvordan forholder menighetens medlemmer seg ved offentlige valg?

I vår sekulariserte tid er det dessverre slik at partiprogrammene i alminnelighet ikke bygger på et kristent verdisyn. Det får betydning for kristne når det holdes politiske valg. Det kan bli slik at valget står mellom å la være å stemme eller stemme blankt. Alle borgere har rett til å velge hvem som skal styre i landet, men en skal aldri handle mot sin samvittighet (Se Apg 5,29).


Feirer menighetens medlemmer 17. mai?

Ja, vi er takknemlig for å kunne leve i et fritt land, og 17. mai er et symbol på dette. Menigheten har tradisjon for å samles på et familiearrangement midt på dagen. Vi feirer altså nasjonaldagen, selv om skolene ikke deltar i barnetoget.


Hva lærer menigheten om ekteskap og samliv?

Guds ord viser tydelig at den rette form for samliv er mellom én mann og én kvinne i livslangt ekteskap. Alternative samlivsformer er mot Guds vilje.


Hva lærer menigheten om forholdet mellom mann og kvinne?

Alle mennesker er like mye verd, og stilt likt overfor Gud. Samtidig viser Bibelen en forskjell på mannens og kvinnens oppgaver her i livet. I menigheten kommer denne forskjellen til uttrykk ved at forstandere og øverste ledelse er menn. 


Hva lærer menigheten om alkohol og rus?

Bibelen gir ikke forbud mot alkohol, men den lærer oss at det er synd å ruse seg (se f.eks. Gal 5,19-21). Menighetens arrangementer er alkoholfrie.