Presentasjonssonen

The present zone will be used by the teachers to deliver short lectures or important information to the students, and it will also be used for lectures performed by the students. The zone is also used to summarize student works in front of the whole group, in order to make each student’s knowledge available to all students.

Presentasjonssonen er en sone der en kan samle hele eller deler av klassen i et amfi. Dette arealet er først og fremst beregnet til korte presentasoner, f.eks oppstart av oppgaver og tema. Det er ikke bare ei sone for pedagogen, men også for elevene. Her kan de presentere løsninger og oppgaver de har jobbet med, enten alene eller som gruppe. 

Fordelen med å samle elevene på denne måten er at alle sitter tett og er nær læreren. Når elevene sitter her i plenum skal de fleste være stille og høre på det som foregår foran. Fokus er på læreren eller eventuelt elever som taler.

Utfordringer er hvis denne sekvensen i amfiet blir for lang med monolog av læreren. Derfor vil vi i FCL-prosjektet ha fokus på at amfiet skal brukes i begrenset omfang. Når er forelesning velegnet, og når kan undervisningen med fordel tilrettelegges på en annen måte i en av de andre sonene - er viktige spørsmål å stille. Hvis man ønsker å ha så aktive elever som mulig, bør generelt læreren snakke mindre.  

REGLER FOR PLENUMS-SONEN:

Her i plenums-sonen kan det være aktuelt med forelesninger eller elevfremføringer. Læreren kan presentere nye oppgaver og utfordringer (start-fasen) som elevene skal jobbe med, eller samle elevene til en oppsummering ved avslutning av ei arbeidsøkt (delings-fase og oppsummerings-fase). Her kan en samle hele klassen til filmfremvisning og instruksjoner. Ved bruk av den digitale skjerm, kan en kjøre konkurranser, avstemninger, elevrespons o.l. i plenum. Ekstern forelesning gjennom Skype eller Google Meeting kan også gjennomføres her. Det er en vanlig skriveflate til disposisjon i tillegg til digital skjerm.

Alle elever lærer på ulike måter. Med en interaktiv skjerm har læreren mulighet til stimulere flere sanser hos elevene. Dette gjøres ved at budskap kan forsterkes ved hjelp av skrift, lyder, bilder, videoer, animasjoner og interaktive multimedier. Denne bredden gir en unik mulighet for å tilpasse visuelle, auditive, taktile og kinestetiske læremåter. (Kristina Rummelhoff: https://blogg.interactive.no/laering-og-interaktivitet-i-klasserommet)