Fremtidens klasserom
Future Classroom Lab (FCL)
FCL er ett pedagogisk laboratorium på Samfundets skole i Kristiansand der elever og lærere prøver ut fremtidens læringsareal og får opplæring i 21st Century skills. Vi prøver ut forskjellige møbler og innredning, med mål om å øke trivsel og læring hos elevene.
Historie
Prosjektet startet i 2019 med 240 m2 til disposisjon for én klasse på ungdomstrinnet. I 2023 ble det utvidet til klasserom både for mellomtrinnet og ungdomstrinnet.
Scroll ned på denne siden for å lese siste nytt eller se hvordan prosjektet har utviklet seg fra starten i 2019.
Soner
Vårt FCL er delt inn i flere ulike lærings-områder. Primært jobber vi i presentasjonssonen, samtalesonen, gruppearbeidssonen og den individuelle sonen.
Vi har fokus på hvordan kan vi organisere klasserommet for å få til bedre læring og læringsmiljø.
Les mer om dette her
SISTE NYTT
Ny giv i prosjektet
Torsdag 22. august hadde FCL-gruppa oppstartsmøte for høsten. Det ble en gjennomgang av plan frem mot Konferansen våren 2025. Flere av klasserommene måtte ommøbleres etter ferien. Vi har fått en ny 8. klasse som har færre elever enn den 10. klassen som gikk ut i fjor. På mellomtrinnet har man byttet ut noen store sofaer med noen mindre fra ungdomsskolen. Alle klasserommene ble gjennomgått og manglende utstyr ble satt på ønskeliste.
Lærerne i prosjektet ble utfordret på å ha fokus på en spesiell sone frem mot neste møte. De skulle legge merke til hvordan elevene jobbet i sonen og hvordan læringstrykket var. Det blir spennende å høre tilbakemelding på dette i neste FCL-samling.
Det ble også fordelt oppgaver som rydding av hjemmeside og utarbeidelse av plakater som beskriver de fire vanligste sonene. Plakatene skal henges opp synlig i klasserommene. Noen av klasserommene skal også oppgraderes med nye gardiner og litt farge på veggene. Målet er at klasserommene skal oppleves mer ryddig og ha et mer helhetlig uttrykk.
Biblioteksonen i vrimlearealet innbyr til lesing og er et yndet tilholdsted for elevene.
Oppstart av finaleperioden for FCL
4. juni 2024 får vi besøk av mange leverandører som er deltakere i vårt prosjekt og som har lånt ut mye utstyr til utprøving. Nå skal vi ha fokus på den siste perioden av prosjektet frem mot en konferanse i oktober/november 2024. Denne dagen blir som en ny og forfriskende oppstart etter en lengre periode med stillstand. Vi gleder oss til besøket!
Ta en titt
Her er noen bilder fra status våren 2024 i biblioteksonen for u-trinnet og klassesonene for 6, 8. og 10. klasse.
Informasjon
Siden høsten 2023 har det vært litt stille i prosjektet. Firmaet PMDanielsen ble solgt og Ragne Evensen har startet opp Inventum Sør Interiør i vår. Nå i slutten av mai ble det avklart at hennes firma har ansvar for å samarbeide med Samfundets skole i FCL-prosjektet, og det meste av utstyret som er lånt ut av flere leverandører, har hun kontroll på. Da kan vi endelig gå videre med full styrke!
Nå er vi i gang
I dag kom det igjen skolemøbler til vårt prosjekt. Nå er 8. klasses amfi-sone og den individuelle sone komplett til utprøving. Alle elevene har hver sin hev-senk pult, en modell med firkantet plate og én med bue på den ene siden. Vi tester også ut 4 ulike stoler: Salli, UPis1, Back-app polstret og Back-app enkel modell for å se hvem som er best. Noen av elevene har også fått ståbrett, som kan prøves ut når elevene står. Ståbrettene kan vippe til høyre-venstre, mens noen kan vippe i alle retninger i 360 grader.
Samarbeid
Nå, i uke 26 og 27, holder Ragne Evensen på med siste finjusteringer av tegninger, og drøfter med sine samarbeidspartnere hvem som ønsker å være aktiv med i prosjektet gjennom skoleåret 2023/24. Dette blir spennende.
Besøk hos Interactive Norway
Torsdag 22. juni var Glenn Tore Jensen, André Aamodt og Evert Dean på besøk hos Interactive Norway. Vi hadde et flott møte med daglig leder Ian Guildford og digitalpedagog, kurs og fagansvarlig Amalie Skarsgaard. Vi ønsket å prøve ut den nye GX-modellen fra SMART, og drøfte med dem om et eventuelt fortsatt samarbeid frem mot konferansen til PM Danielsen i september 2024.
Konferanse om FCL
Våren 2023 har André Aamodt og Evert Dean samarbeidet med Ragne Evensen om fremtidens klasserom. Planen er at Ragne skal arrangere en konferanse i høsten 2024. Forslag til tittelen på konferansen: Fremtidens design, møbler og utstyr i et moderne teknologisk og bærekraftig miljø. En konferanse til inspirasjon for barnehager, skoler og bedrifter. I forbindelse med dette arrangementet har vi planlagt at konferansedeltakerne skal besøke Samfundets skole for omvisning i fremtidens klasserom.
Skoleåret 2023/24 vil vi, i samarbeid med Ragne, innrede klasseromsareal for én klasse på mellomtrinnet og én klasse på ungdomstrinnet med det aller siste av moderne skolemøbler og utstyr. Vi har i tillegg avtalte med Interactive Norway at de vil delta på konferansen med sine SMART-skjermer. Derfor kan det være aktuelt at de også blir en del av utprøvingen i dette skoleåret før konferansen.
Fremtidens læringsrom
Torsdag 10. mars 2022 var André Aamodt og Evert Dean på kurs i Sarpsborg. Tema: Opplev fremtidens læringsrom. Der var det foredragsholdere og veiledere fra Atea Skole og INSPIRIA Science center. Spennende! Her fikk vi opplæring i programmering. OECD mener at 80 % av fremtidens yrker kommer til å trenge programmeringskunnskap. Da er det ikke underlig at det nå er kommet inn i flere fag. Selv morgendagens symaskiner kan knyttes til en datamaskin og sy mønster som programmeres på forhånd.
Inventum Sør Interiør
Torsdag 3. mars 2022 hadde vi besøk av Ragne Evensen sammen med Stian Andre Holmedahl fra Backapp og Rolf Ravne fra Osnes. Vi drøftet videre samarbeid mellom Samfundets skole og disse leverandørene med skoleutstyr som: elevstoler, lyddemping og analoge skrivefalter.
UiA
Torsdag 17. februar 2022 hadde noen fra team-FCL møte med UiA. Vi presenterte vårt FCL-prosjekt og spurte om de var interessert i et samarbeid. De skulle gå tilbake til sine avdelinger (Læringsverkstedet & Institutt for informasjonsteknologi) og drøfte hva som kunne være aktuelt.
Inventum Sør Interiør
Torsdag 10. februar 2022 hadde noen fra team-FCL møte med Ragne Evensen hos Inventum. Der drøftet vi veien videre med utprøving av skolemøbler i prosjektet. Hun skulle kontakte sine underleverandører og drøfte hva de ønsket.
Programmering i matematikk
Elevene i 9. klasse har programmering i matematikk på planen i uke 6. Elevene jobber selvstendig i den individuelle sonen. Noen med ståpult og ståbrett. Andre med flere skjermer. Vi tester også ut ulike stoler: Backapp, Salli, Up-krakk o.l.
Samfundets skole, sentrum er en Ambassadørskole for SMART-skjermer i Norge i samarbeider med Interactive Norway Vi er også med i et internasjonalt SMART Ambassadør-program. Dette er et nettverk mellom lærere, digitale utviklere og teknikere fra mange land.
Nå vil vi åpne opp!
Nå er skolen endelig på grønt nivå, og vi ønsker å få i gang FCL-prosjektet igjen. Mandag 31. januar 2022 brukte vi noe tid på å rydde på plass alt utstyret. Torsdag 10. februar skal vi ha et samarbeidsmøte med Inventum Sør P M Danielsen som er sterkt involvert i prosjektet med møbler og annet utstyr. Vi har også avtalt et møte med Maria Skotte Wasmuth ved UiA om fremtidens klasserom. Dette blir spennende!
Future Classroom Lab - Samfundet skole utfordrer tradisjonell undervisning
Notat fra FCL-team 12. november 2020:
Jarles erfaringer fra utprøving av de tre sonene
PLENUM-SONEN: Brukt minst mulig tid her. Ikke latt elevene jobbe i amfiet. God klasseledelse gir bedre resultater. God sone når den blir brukt korrekt. Maks 15 minutt. Gi beskjeder - oppsummering
DEN INDIVIDUELLE SONEN: Den kan være utfordrende. Elevene har en tendens til å hjelpe hverandre, spør hverandre osv, men her skal de jobbe individuelt. Bør være innhold som støtter valg av arbeidsmetode, ikke omvendt.
KOLLABORASJONS-SONEN: Ideelt med treergrupper. Noe startvansker med samarbeid. Må “presse” litt. De ble fort veldig gode. Spennende sone. Vurderer sitt eget samarbeid etter gruppearbeid - nivåer
Elevundersøkelsen i november av FCL-møblene
Hva er fordelene med å bruke ståpult til arbeidsplass? Man blir mere våken av å stå, og det kan hjelpe på konsentrasjon. Du kan få litt bevegelse mens du jobber, du kan strekke på beina. At vi kan bevege oss.
Hva er fordelene med ståbrett? At vi ikke blir rastløse. En kan reise seg når man blir sliten, og da kan man stå på det samtidig som man beveger seg. Man kan jo vingle og man kan trene kroppen mens man jobber med oppgaver.
Hva mener du er fordeler med Salli-stolen? De er behagelige å sitte på. Jeg sitter med mye rettere rygg på den enn jeg ville hvis jeg satt på en vanlig trestol. Den har også hjul, så om jeg må flytte meg litt bakover, trenger jeg ikke å reise meg og bære den bakover. Man kan få god holdning og rygg om man sitter bra på den.
Hvilke fordeler har du opplevd med to ekstra skjermer? Det er lettere hvis du f.eks skal gjøre en oppgave i Brettboka, så kan du ha boka på den ene, og der du skriver svaret på den andre og hvis det er noe du skal søke på kan du bruke den tredje. At man ikke trenger å bytte faner
First Lego League
Lørdag 7. november 2020 var det regional turnering i FIRST® LEGO® League Challenge. Vårt lag, Pythagoras eftf. ble nominert som de tre beste til teknologiprisen, prosjektprisen og samarbeidsprisen. Blant de nominerte fikk laget 1. plass på SAMARBEIDSPRISEN. På robotkjøringen ble det 6. plass. Men totalt vant vi FIRST LEGO League Champion som det beste laget i Agder. Championsvinneren i de regionale turneringene blir invitert til å delta i den skandinaviske finalen 28.11.2020, der de møter andre Championsvinnere fra hele Skandinavia og Færøyene.
Prosjektfremføring til skandinavisk konkurranse
Teknologifremføring til skandinavisk konkurranse
er en del av Den transcendente sone. Her har ungdomsskoleelever programmert en robot og jobbet med et prosjekt med problem-formuleringen: Kan en App, med poeng og treningsapparater i parker, motivere folk til å bli mer aktive i hverdagen?
Lørdag 7. november 2020 var det regional turnering i FIRST® LEGO® League Challenge. Skolens lag, Pythagoras eftf. ble nominert som de tre beste til teknologiprisen, prosjektprisen og samarbeidsprisen. Blant de nominerte fikk laget 1. plass på SAMARBEIDSPRISEN. På robotkjøringen ble det 6. plass. Men totalt vant vi FIRST LEGO League Champion som det beste laget i Agder. Championsvinneren i de regionale turneringene blir invitert til å delta i den skandinaviske finalen 28. november der de møter andre Championsvinnere fra hele Skandinavia og Færøyene.
Torsdag 29. oktober hadde skolen besøk av Interactive Norway. De holder kurs og opplæring av SMART-skjermer. Først fikk 8. klasse opplæring, og seinere på dagen var det lærernes tur. Det er en del av FCL-prosjektet.
FCL: Utprøving av de ulike læringssonene etter FCL-teamet 20. oktober 2020
PLENUMS-SONEN (amfiet): Amfi brukes kun til forelesning av lærer, film, elevfremføringer o.l. fellesaktiviteter. Her skal elevene sitte stille og lytte. Elevene kan ta notater. Lærer sørger for at amfi brukes i begrenset omfang. Vi prøver ut digital skjerm og visningsskjerm som står foran. Elevene må ikke forstyrre hverandre. Amfiet skal ikke brukes som arbeidsplass eller gruppeplass.
DEN INDIVIDUELLE SONEN (arbeidsplasser): Her skal elevene arbeid stille og alene. Elevene som har tildelt ståpult, ståbrett o.l. bør oppfordres til å variere mellom å sitte og å stå. Se etter at elevene har riktig høyde på stolene og pultene - på Sallistoler skal beinvinkelen være 1350 - armvinkelen skal være 900 på pulten. Elever som har to ekstra skjermer, må kople på disse + tastatur og mus. Samarbeid mellom elevene i svært begrenset omfang med hvisking som lydnivå. Her skal det ikke være gruppearbeid eller felles undervisning. Ikke la ståbrett og stoler flyte rundt i rommet.
KOLLABORASJONS-SONEN (gruppeplasser): Brukes til gruppearbeid med 2-5 elever. Kan også benyttes til undervisning lærer / elev. Vi skal trene på samarbeid - elevene eller lærerne vurdere gruppas kompetanse i forhold til de 7 nivåene. Elevene skal teste ut den digitale skjermen i samarbeidet. HDMI-kabel med overgang til USB-C+Styringskabel. I denne sonen skal elevene prate, men ikke så høyt at de forstyrrer de andre gruppene. Elevene tar ikke kontakt med de andre gruppene. Pass alltid på at ikke gruppe-plassene ødelegges eller blir skitne