Nieuws leerlingen tweede en derde graad

Planning einde periode 2

Leerlingcontact 

Op woensdag 29 maart 2023 vindt het tweede leerlingcontact plaats van het eerste t.e.m. het derde lesuur. Vanaf het vierde lesuur zijn de leerlingen vrij. De leerlingen reflecteren over hun leerstraregieën en analyseren hun sterktes en zwaktes. Ze denken daarbij na over hun onderwijsloopbaan en eventuele studiekeuze in het hoger onderwijs. De leerling gaat met de klasleraar hierover in individueel gesprek. Op die manier krijgt de klasleraar een zicht op de studiekeuze van de leerling en kan deze info meegenomen worden naar de klassenraad van Pasen. De klassenraad kan vervolgens een gericht ‘voorlopig advies van studiekeuze’ voor de leerling geven. De klasleraar communiceert dit voorlopig advies met de leerling en ouder(s) op het oudercontact van vrijdag 31 maart 2023.

De klasleraar zal nog enkele praktische afspraken communiceren met de leerlingen. Breng het volgende mee: schrijfgerief, digitaal medium (tablet, Chromebook) en oortjes/hoofdtelefoon. Zorg dat je een app hebt om QR-codes te kunnen scannen.

WK ijshocky

Lander Paulissen, leerling van 6WW6, zal volgende week deelnemen aan het wereldkampioenschap ijshockey met de U18 van België in Bulgarije. Het spreekt voor zich dat wij zeer trots zijn een sportieve topper in ons midden te hebben en wij zullen dan ook supporteren voor een sportief en succesvol verloop. 

Bezoek aan kleuterschool het PAleiS

Bezoek aan kleuterschool het PAleiS

Beweeg- en gezondheidsdag

Experiment eindwerk

Opleiding kunststoffen

The Big Challenge taalwedstrijd

Meer informatie in de begeleidende brief.

Driedaagse 3D-3DA

Nu de examens voorbij zijn komt de driedaagse voor 3 doorstroom en dubbele finaliteit in zicht.

Via de website geven we al een kijk op afspraken en het programma. Vanaf maandag zal dit ook door de klasleraar in bepaalde uren besproken worden.

Suiker

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over suiker met daarbij ook het antwoord.

Zijn smoothies en fruitsappen echt ongezond?

Meestal zijn smoothies en fruitsappen niet echt ongezond, maar zijn ze ook helemaal niet zo gezond als mensen denken of willen dat ze zijn. Door het mixen of persen gaan veel van de vezels en vitaminen verloren. Zo blijven vooral de suikers over. Het vult ook niet zo goed als een stuk fruit in zijn geheel. Het kan geen kwaad om eens een smoothie of een fruitsapje te drinken, maar ze zijn geen goede vervangers voor vers fruit. Enkel fruit in zijn geheel behoudt alle goede eigenschappen.

Is fruityoghurt echt zoveel ongezonder dan gewone yoghurt?

In gewone, ongezoete yoghurt zit enkel lactose (melksuiker). In voorgemaakte fruityoghurts zitten fruitconcentraat (waarbij vooral de suiker van het fruit overblijft) én toegevoegde suikers. Vaak komt dat neer op twee klontjes suiker per potje. Wat natuurlijk wel kan is zelf vers fruit door een potje ongezoete yoghurt roeren: gezond én lekker!

Ik eet redelijk veel producten met suiker op een dag, maar ik sport ook veel. Dan kan de hoeveelheid suiker geen kwaad, toch?

Veel bewegen is erg goed, maar geen excuus om ongezond te eten. Suiker heeft hoe dan ook een nadelig effect, ook al verbrand je de calorieën meteen weer en ben je niet te zwaar. Producten die veel toegevoegde suikers bevatten zijn immers vaak arm aan goede voedingsstoffen. Veel bewegen én weinig suiker, is dus het beste.

Ik probeer minder suiker te eten, maar dat is moeilijk en ik blijf zin hebben in zoetigheid. Zal dat na een tijdje minderen of kan ik beter eerst een periode helemaal geen suiker meer eten?

Dat hangt af van persoon tot persoon. De ene bouwt liever rustig af, de andere wilt helemaal geen verleidingen meer in zijn buurt hebben. Kies zelf je methode, maar onthoud wel dat vervangproducten die even zoet zijn, je zin in zoet niet zullen verminderen. Hoe minder zoete producten je eet of drinkt, hoe gemakkelijker het wordt. 

bron: Vlaams Instituut Gezond Leven

OPLOSSING vorig raadsel: Stevia mag sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt worden. Het is een veilige zoetstof zolang het gebruik onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Het is niet omdat stevia uit planten gehaald wordt en dus 'natuurlijk' is, dat het onbeperkt kan gebruikt worden. De aanvaardbare dagelijkse inname is op advies van de European Food Safety Authority (EFSA) vastgelegd op 4 mg/kg lichaamsgewicht per dag. bron: Kind en gezin