Nieuws leerlingen tweede en derde graad

Voorbereiding examens

Algemene studietips

Meer info vind je op Smartschool bij het vak 01leerlingenbegeleiding. 

Studieplek

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Evaluatievrije week voor de leerlingen van de tweede en derde graad

Om de leerlingen de kans te bieden de examens goed voor te bereiden, worden geen evaluaties (toetsen, taken, presentaties ...) ingepland in de evaluatievrije week. Er kan wel een evaluatie afgenomen worden waarvoor de leerling thuis niets moet voorbereiden. De evaluatievrije week start vijf schooldagen vóór de start van het eerste examen.

Examenreglement

Uurregeling

Volgt strikt de examenregeling. Je bent vijf minuten voor de start van het examen aanwezig in het examenlokaal. 

Regels in het examenlokaal

Examenkopij of kladpapier

Elk blad voorzie je onmiddellijk van je naam, klas en datum. Je vult je examenkopij duidelijk leesbaar in. Zowel het gebruikte als het niet gebruikte kladpapier worden afgegeven aan de toezichthouder.

Voorkomen en houding

Net zoals elke schooldag is je kledij tijdens de examens verzorgd.

Gebruik van hulpmiddelen

Tijdens een examen mogen enkel die hulpmiddelen worden gebruikt die op de examenkopij vermeld staan. Het gebruik van een niet vermeld hulpmiddel wordt beschouwd als examenfraude. Voor het meebrengen van een toegestaan hulpmiddel ben je zelf verantwoordelijk. Indien je een hulpmiddel niet bij hebt, moet je je examen zonder dit hulpmiddel maken.

Gebruik digitaal medium

Een digitaal medium kan worden toegestaan tijdens een examen. De leraar vermeldt dit dan op de examenkopij. Dit kan beperkt worden tot het gebruik van een specifiek(e) programma of app. Het gebruik van een ander digitaal medium dan hetgeen vermeld wordt, staat gelijk met examenfraude. Het openstaan van een niet-toegestane applicatie op jouw digitaal medium staat ook gelijk aan examenfraude.

Toiletbezoek tijdens examen

Bij toiletbezoek moet je je examen inleveren. Je kan dan niet meer aan het examen verder werken.

Einde van het examen

Elke leerling wacht op zijn/haar stoel tot het examen word opgehaald door de toezichter. Niemand geeft eerder af. Niemand verlaat eerder het examenlokaal. Op het einde van het examen verlaat men in stilte en onder begeleiding van de toezichthoudende leraar het examenlokaal.

Verlaten van de school na een examen

Als je je examen afgelegd hebt, ga je onmiddellijk naar huis, en dit via de gebruikelijke, kortste weg zoals bij een gewone lesdag.

Gewettigd te laat komen

De examens starten en eindigen op de voorziene uren. Wanneer je 'gewettigd te laat komt', dan kan je extra tijd krijgen om je examen te maken. Op je examenkopij wordt het startuur vermeld. Het verschil met het voorziene startuur is het tijdskrediet dat je kan gebruiken om langer te werken dan het voorziene einduur. Je kan dan je examen afgeven op het voorziene tijdstip of je kan gebruik maken van je tijdskrediet. Van 'gewettigd te laat komen' is bijvoorbeeld sprake in geval van overmacht (bijvoorbeeld als je te laat komt omwille van onverwachte extreme sneeuwval). Het secretariaat beslist of je gewettigd te laat bent of niet.

Fraude

Wij verwachten van iedereen eerlijkheid. Fraude kan niet. Fraudegedrag is onder andere:

Bij het vaststellen van fraude legt de toezichter je examen stil en noteert fraude op je examen. Je noteert verder in groene kleur. De examinator, de directeur en je ouders worden op de hoogte gebracht. De klassenraad beslist in alle gevallen van fraude of en in welke mate het cijfer in rekening wordt gebracht. 

Toiletbezoek op lesdagen

Gezien de overlast aan en de vernielingen op de jongenstoiletten van de D-blok geldt er vanaf deze week volgende regeling:

We maken nog dit schooljaar budget vrij voor een renovatie van deze toiletten.