Nieuwsbrief leerlingen en ouders

Uitnodiging openschoolweekend 

Als school begeleiden wij de leerlingen in de studiekeuze die gemaakt moet worden, met in het bijzonder de overgang van:

We nodigen iedereen graag uit op ons openschoolweekend op zaterdag 20 april van 14:00 tot 17:00 en zondag 21 april van 10:00 tot 13:00. 

Tijdens dit weekend voorzien we het volgende:

Hiervoor kan je inschrijven via het voorziene formulier.

Klascompetitie Batterijen

Vorige week ging er een inzamelactie van lege batterijen van start. Verschillende klassen van de eerste graad brachten al een heleboel gebruikte batterijen mee naar school. Door de klassen uit de tweede en derde graad werden tot nu toe nog geen batterijen ingeleverd.

Om jullie extra te motiveren om deel te nemen aan deze actie, zal de school elke leerling van de winnende klas trakteren op een worstenbroodje.

Ter herinnering: Batterijen inleveren kan nog tot eind mei. Leerlingen van de eerste graad doen dit in het vaklokaal NW. Voor de hogere jaren kan een klasverantwoordelijke elke vrijdag van 12.30 uur tot 12.45 uur terecht in lokaal D0.02.

Goed eten quiz

Gisteren vond de “Goed eten quiz” plaats ter ere van de Internationale dag van de schoolmaaltijd. De winnaars van de eerste graad zijn: Nina, Fleur, Mona (2MTWb), Nena en Amber (2MAWEb). De editie van de tweede graad werd gewonnen door Elise, Eloïse (3LA) en Marthe (4ECWE). Zij ontvangen binnenkort een passende prijs.

Domein Maatschappij en Welzijn Arbeidsmarktgerichte finaliteit in de kijker


Zorg en Welzijn is een studierichting binnen het domein Maatschappij en Welzijn, in de tweede graad A-finaliteit, arbeidsmarktgericht. De basisvorming bestaat uit lichamelijke opvoeding, Engels, PAV en is voor alle leerlingen binnen deze finaliteit hetzelfde. De specifieke vorming bestaat uit sociaal handelen, activiteitenbegeleiding, gezinstechnieken en verzorgingstechnieken. De vakken worden geïntegreerd aangebracht. 


Aandacht voor de mens in de thuiscontext staat centraal. Men leert daarom basiscompetenties die belangrijk zijn bij het omgaan met/zorgen voor kinderen en volwassenen. Men oefent op sociale en communicatieve vaardigheden. Het accent ligt voornamelijk op de gezonde mens in een diverse samenleving en hoe men daarin zorg draagt voor zichzelf.

Zorg en Welzijn is inhoudelijk verwant aan de richting Basiszorg en Ondersteuning binnen het domein Maatschappij en Welzijn in de derde graad A-finaliteit, arbeidsmarktgericht. 

Basiszorg en Ondersteuning is een studierichting binnen het domein Maatschappij en Welzijn in de derde graad A-finaliteit, arbeidsmarktgericht. De basisvorming bestaat uit lichamelijke opvoeding, Engels en PAV. De specifieke vorming bestaat uit sociaal handelen, gezinstechnieken, verzorgingstechnieken en stage. De vakken worden geïntegreerd aangebracht. 

Deze studierichting is een praktische studierichting, gericht op leerlingen die willen doorgroeien naar een beroep in de zorg en welzijn. Leerlingen verwerven huishoudelijke en logistieke competenties maar krijgen ook al een basis van vaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen (bij o.m. kinderen en volwassenen/ouderen) noodzakelijk zijn. Dit is een set van relevante competenties uit de beroepskwalificaties verzorgende, zorgkundige, kinderbegeleider baby’s en peuters en kinderbegeleider schoolgaande kinderen die de leerlingen voldoende moet voorbereiden om na het zesde jaar een éénjarige Se–n–Se aan te vatten.

Na Basiszorg en Ondersteuning behaalt men een diploma secundair onderwijs, onderwijskwalificatie 3. Men kan gaan werken als logistiek assistent in de zorg of huishoudhulp. Afgestudeerden kunnen ter ondersteuning van de cliënt in een ziekenhuis, een residentieel verblijf, een thuissituatie of kinderopvang werken. Men kan ook doorstromen naar de éénjarige Se-n-Se-opleidingen (verzorgende/zorgkundige) en de graduaatsopleidingen binnen hetzelfde interessegebied. 

Thuis- en Bejaardenzorg is een studierichting als 7de specialisatiejaar, BSO, die men kan aanvatten na de studierichting derde graad verzorging. Onze school biedt deze studierichting tijdens schooljaar 2024-2025 als laatste keer aan. De basisvorming bestaat uit lichamelijke opvoeding, Engels en PAV. De specifieke vorming bestaat uit de vakken huishoudkunde, opvoedkunde, verzorging zowel theoretisch- als praktijkgericht. Stages worden in blokuren georganiseerd. 

De studierichting bereidt leerlingen voor op beroepen in de oudere- en thuiszorg. Bij deze studierichting ligt de klemtoon op de algemene zorg waar de theorie en de praktijk geïntegreerd wordt. Men leert omgaan met zichzelf, collega's en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. In de opleiding komen de zorgaspecten bij de oudere zorgvrager aan bod. 

Na Thuis- en Bejaardenzorg behaalt men een diploma secundair onderwijs, zorgkundige. 

Afgestudeerden werken met de zorgvrager die ofwel verblijft in de residentiële ouderenzorg, ziekenhuis of in een thuissituatie. Zij werken als zorgkundige in een multidisciplinair team.

Participatie

Leerlingenraad

De verslagen staan gepubliceerd.

Ouderraad

De pagina ouderraad op het extranet.