Nieuwsbrief leerlingen en ouders

Uitnodiging openschoolweekend 

Als school begeleiden wij de leerlingen in de studiekeuze die gemaakt moet worden, met in het bijzonder de overgang van:

We nodigen iedereen graag uit op ons openschoolweekend op zaterdag 20 april van 14:00 tot 17:00 en zondag 21 april van 10:00 tot 13:00. 

Tijdens dit weekend voorzien we het volgende:

Hiervoor kan je inschrijven via het voorziene formulier.

Voorstelling studierichting Economische wetenschappen

Kies voor de richting Economische wetenschappen en ontdek hoe geld, markten en beleid de wereld rondom jou vormgeven. Met deze studie leer je de mysteries van de economie ontrafelen en leer je hoe je een impact op de maatschappij kan hebben. Kortom, sluit je aan bij de volgende generatie economen en begin vandaag nog aan het bouwen van een betere toekomst voor morgen.

Meer informatie over de richting Economische wetenschappen vind je hieronder terug.

De lessentabellen zijn beschikbaar op de website.

Economische wetenschappen

Voorstelling studierichting Maatschappij en welzijn, Gezondheidszorg en Opvoeding en begeleiding

Maatschappij en welzijn is een studierichting in de dubbele finaliteit. Dit houdt in dat je, als je het zesde middelbaar succesvol afrondt, klaar bent voor verdere studies in het hoger onderwijs of een beroep kan uitoefenen.

De focus binnen Maatschappij en welzijn is de mens. Dit zie je dan ook terug in de drie richtingsvakken van deze studierichting.

Om te beginnen krijg je het vak opvoedkunde. We bestuderen de ontwikkeling van de mens in al zijn fasen en binnen alle ontwikkelingsdomeinen. Hierbij bekijken we ook steeds hoe we de mens in elk van deze fasen kunnen ondersteunen, stimuleren en begeleiden in hun ontwikkeling. We analyseren het gezondheidsgedrag van de mens en gaan na hoe we hierin kunnen begeleiden. 

Daarnaast krijg je het vak zorg. Hier gaan we na welke zorg- en begeleidingsmomenten van belang zijn in de volledige levensloop van de mens. Je leert onder andere de nodige vaardigheden en kennis om afgebakende zorgtaken uit te voeren en hoe je je zorgen kan aanpassen aan de wensen en behoeften van iedere mens.

Ten slotte krijg je het vak anatomie en fysiologie. Binnen dit vak bestudeer je de mens vanuit een biologisch standpunt en verken je de werking van het menselijk lichaam.

Gedurende de hele tweede graad ga je regelmatig op uitstap naar verschillende organisaties en doelgroepen. Tijdens deze uitstappen zet je de geleerde kennis en vaardigheden in en oefen je via werkplekleren. Denk hierbij aan meedraaien in de kleuterklas, het woonzorgcentrum of een bezoek aan een school binnen het buitengewoon onderwijs.

Na maatschappij en welzijn, kies je voor een vervolgopleiding in de derde graad:  ‘Opvoeding en begeleiding’ of ‘Gezondheidszorg’. 

In ‘Opvoeding en begeleiding’ ligt de focus in bepaalde leerinhouden meer op het jonge kind en in ‘Gezondheidszorg’ ligt de focus in bepaalde leerinhouden meer op de volwassen of oudere mens. 

Na ‘Opvoeding en begeleiding’ mag je als kinderbegeleider aan de slag en na ‘Gezondheidszorg’ mag je als verzorgende/zorgkundige aan de slag. Uiteraard is er ook voldoende focus op verdere studies. Logische vervolgopleidingen na ‘Opvoeding en begeleiding’ zijn bijvoorbeeld toegepaste psychologie, orthopedagogie, onderwijs, sociaal werk … Logische vervolgopleidingen na ‘Gezondheidszorg’ zijn bijvoorbeeld verpleegkunde, ergotherapie, vroedkunde, onderwijs …

Voorstelling studierichting elektromechanische technieken

Elektromechanische technieken is een technologische en technisch-wetenschappelijke studierichting binnen de dubbele finaliteit. Je krijgt hier een brede algemene vorming, maar maakt ook uitgebreid kennis met industriële technologie. Het specifieke gedeelte steunt op een wetenschappelijke basis van technische vakken zoals elektriciteit, PLC-programmatie, mechanica en ontwerptechnieken. Daarnaast ontwerp en realiseer je constructies en installaties, al dan niet met behulp van ICT. 

Na het 6de jaar kan je succesvol doorstromen naar verschillende professionele bachelor- of graduaatsopleidingen binnen volgende domeinen:

Beslis je niet verder te studeren, dan kan je meteen de stap naar het werkveld zetten en werken als productieoperator of technieker-onderhoud in een bedrijf. Maar je kan ook gaan werken in een ander domein:  productontwikkeling, kwaliteit, verbetering van productieprocessen, … 

Ben jij iemand die wilt denken en doen? Ben je iemand die elektrische sturingen en mechanica wil combineren om transportbanden, pick-and-place units en kleine robots te maken en aan te sturen? Dan is de richting elektromechanische technieken echt iets voor jou. Kom dan zeker een bezoekje brengen aan onze labo’s en opstellingen tijdens het openschoolweekend.

video pick-and-place in labo elektriciteit.mp4

The Voice gaat verder voor Liene - 
IT’S CROSSBATTLE TIMEEEE⏱️🥊

Deze avond wordt dat weer volop duimen voor Liene die haar traject verder zet in de Voice van Vlaanderen.

Natuurlijk staan we achter haar als oud-leerling van onze school, maar Liene heeft ook heel wat ervaring op podium opgedaan als zangeres in onze eigen schoolband 'Order Out'. Dit is een muzikale samenwerking tussen leerlingen en leerkrachten van de school. Dus extra fier op haar dat ze al zo ver in deze wedstrijd is geraakt!

Wie weet gaat het nog verder... go Liene!!
Vanavond om 20.40 uur The Voice Van Vlaanderen op VTM

Fietsen in de fietsenstalling

Eke leerling is verantwoordelijk voor zijn eigen fiets. Zorg er dus voor dat de fiets altijd afgesloten in de fietsenstalling staat.

Participatie

Leerlingenraad

De verslagen staan gepubliceerd.

Ouderraad

De pagina ouderraad op het extranet.