Tweede Wereldoorlog
in een notendop

Rest van Europa

1914-1918

WOI

De Centralen verliezen de oorlog tegen de Geallieerden. Om de schade te vergoeden en komende oorlogen te voorkomen wordt het Verdrag van Versailles opgesteld. Hierin staat dat Duitsland fenomenaal hoge herstelkosten moet betalen, grond moet afstaan en het Duitse leger moet demilitariseren.

1920

Hitler treedt toe tot de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij), kortweg de Nazi-partij. Hitler wordt later het hoofd van deze partij.

1923

De nazi-partij probeert onder leiding van Hitler een staatsgreep te plegen en faalt. Hij wordt veroordeeld tot 5 jaar gevangenis en schrijft hier Mein Kampf. Uiteindelijk heeft hij 9 maanden van zijn straf uitgezeten.

1933

De populariteit van de NSDAP in Duitsland stijgt enorm met hun beloften om de herstelbetalingen te stoppen en de arbeidersklasse te ondersteunen en de eer van Duitsland te herstellen. Op 30 januari wordt Hitler rijkskanselier gemaakt.

1933 is ook het jaar waarin de eerste concentratiekampen in Duitsland worden opgericht en worden gebruikt om tienduizenden staatsvijanden in op te sluiten.

Op 23 maart geeft een grondwetswijziging Hitler de wetgevende macht geeft. Het Derde Rijk is officieel en Hitler komt aan de macht.

7 april is de datum dat de eerste anti-joodse wetten worden ingevoerd in Duitsland.

1935

De Wetten van Neurenberg worden ingevoerd. Dit betekent dat Joden in Duitsland hun burgerrechten verliezen.

De Wet ter Bescherming van het Duitse Bloed en de Duitse Eer verbiedt gemengde huwelijken en seksuele betrekkingen tussen Duitsers en Joden. Bepaalde Joden overleven het geweld niet en anderen worden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd.

1938

De Kristallnacht vindt plaats in de nacht van 9 op 10 november. De nazi's ontketenen overal in Duitsland massale geweldplegingen naar Joden toe. Joodse winkels, huizen en synagogen worden vernield en in brand gestoken.


1938 is het jaar waarin men begint met de boycot tegen de Joden in Duitsland. Vele Joden vluchten hierdoor naar de buurlanden van Duitsland.

1938 is ook het jaar waarin Het Derde Rijk Oostenrijk binnenvalt.

1939

Op 1 september valt het Het Derde Rijk Polen binnen. Nog geen maand later, op 28 september, capituleert Polen.

Het Derde Rijk rekent ook intern af met de zwakkeren. Er is sprake van ontelbaar veel moorden, aangezien deze mensen werden gedood zonder hun toestemming, op vooral bejaarden, mensen met een beperking en psychiatrische patiënten.

De bouw van concentratiekampen en de organisatie hiervan is al veel langer op punt maar 1939 is het jaar dat men start met het oprichten van uitroeiingskampen.

1940

In april 1940 valt Hitler Noorwegen en Denemarken aan.

Op 10 mei valt Het Derde Rijk België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg tegelijkertijd binnen. 5 dagen later, op 15 mei, capituleert Nederland. Na 18 dagen geeft ook België zich over. De Britten proberen zo snel mogelijk hun soldaten vanuit Duinkerke te evacueren naar Engeland.

Op 22 juni tekent Frankrijk het wapenstilstandsverdrag.

4 juli bezetten de Italiaanse troepen Soedanese grensposten. Even later valt het Britse leger Somaliland en Egypte binnen.















1941

Hitler gaat zijn Italiaanse bondgenoot helpen in Afrika. De Britten worden verjaagd uit Libië maar de Britten blijken te sterk voor de Italiaanse en Duitse troepen. Op 13 mei 1943 winnen de Britten en eindigt de oorlog in Afrika.

Operatie Barbarossa is een aanval van Het Derde Rijk op de Sovjet-Unie. Deze vindt plaats van 22 juni tot 5 oktober.

In de tweede helft van 1941 wordt er gestart met de systematische uitroeiing van de Joden.

Vanaf 1941 komt er een anti-Joodse wet over bezit. Dit zorgt ervoor dat de waardepapieren van Joden worden geblokkeerd, hun goederen worden in beslag genomen, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat vele Joden in armoede terecht komen.

In juli volgt er een tweede registratie van Joden. Voortaan moet er een stempel 'Jood-Juif' op hun identiteitskaart staan.


1942 - 1943

Van 27 augustus 1942 tot 3 februari 1943 wordt er gevochten in Rusland. Dit wordt later de slag om Stalingrad genoemd. Het Duitse leger wordt volledig vernietigd door het Rode leger.
























1944

D-Day is een onderdeel van de Operatie Overlord. Deze vindt plaats op 6 juni. Hierbij proberen de geallieerden Frankrijk terug te nemen. D-Day is de dag waarop men de Noordzee oversteekt en aankomt in Frankrijk. D-Day wordt ook wel de 'Landing van Normandië' genoemd.

1944 - 1945

Er vinden in het hele Derde Rijk dodenmarsen plaats, vanaf de herfst van 1944 en april 1945. Hierbij dwingt men gevangenen van concentratiekampen, voornamelijk Joden, om ongelooflijke afstanden te wandelen.

1945

Op 27 januari bevrijdt het Rode leger Auschwitz.

Op 6 en 9 augustus worden er atoombommen gedropt op Hiroshima en Nagasaki.

Op 15 augustus geeft Japan zich over.

België

1918

België wordt terug neutraal na WOI.
















































1939

België sluit zijn grenzen voor de Joodse vluchtelingen. België wil hen niet opvangen omdat er gedacht wordt dat ze dit niet zullen aankunnen. Dit is een gevolg van het antisemitisme.







1940

België deporteert verdachte personen naar Frankrijk. Deze personen zijn voornamelijk Duitsgezind en Joodse vluchtelingen.

Op 10 mei wordt België wordt binnengevallen door Duitsland, 18 dagen later capituleert België nadat Koning Leopold lll als opperbevelhebber van het leger capituleert.

Met de start van de Tweede Wereldoorlog wordt ook het Fort van Breendonk geopend. Hierin worden politieke gevangenen en Joden opgesloten.

Om, later, de uitroeiing van de Joden gemakkelijker te maken wordt er gevraagd aan alle Joden om zich te registreren in het jodenregister. Dit startte vanaf 28 oktober.

Anti-Joodse wet voor ondernemingen wordt op 28 oktober opgesteld. Joodse ondernemingen moeten een drietalige affiche ophangen waarop staat dat ze een Joodse onderneming zijn.

1941

Op 25 november wordt de Vereniging van Joden opgericht. Joden richtten op vraag van het Derde Rijk een vereniging op om te communiceren tussen de bezetter en de Joodse bevolking.

Op 1 december komt er een schoolverbod voor Joodse kinderen. Ze mogen vanaf dan niet meer naar school. Het gevolg hiervan is dat er Joodse scholen worden opgericht om alsnog deze kinderen te kunnen onderwijzen.








1942

Op 11 maart wordt er door de bezetter een verplichte tewerkstelling ingesteld voor alle werklozen. Joden kunnen ook opgeëist worden maar dit is dan voor zware arbeid.

Vanaf 27 mei is het verplicht voor alle Joden vanaf 6 jaar om een Jodenster te dragen op hun kledij.

In het najaar van 1942 neemt de Belgische administratie de registratie van Roma & Sinti onder handen. Deze bevolkingsgroep wordt gedwongen om zich te laten registreren.

Eerste transport vanuit Kazerne Dossin in Mechelen vertrekt op 4 augustus.

De eerste razzia in België vindt plaats in de nacht van 15 op 16 augustus in Antwerpen. Deze razzia is de eerste Jodenrazzia in België, maar zal zeker niet de laatste zijn.

1943

Het welgekende transport XX vertrekt vanuit Kazerne Dossin. 3 jonge mannen stoppen de trein tussen Boortmeerbeek en Haacht. Dankzij hun verzetsdaad kunnen vele mensen ontsnappen en onderduiken waardoor ze de oorlog overleven.




1944

Het laatste transport uit de Dossinkazerne vertrekt op 31 juli.

Op 3 september wordt Brussel bevrijd van de bezetter.