LAB & Kazerne Dossin

LAB gedreven onderwijs

'Goesting geven om te blijven leren' is de missie van LAB-gedreven onderwijs. In essentie betekent dit het stimuleren van een betrokkenheid bij het voortdurend leren.

LAB-gedreven onderwijs is een secundaire school die gebruik maakt van een integratief pedagogisch model (LAB-model) waarin ze theoretisch, experimenteel en persoonlijk leren combineert door vakoverschrijdend en projectmatig te werken en door gebruik te maken van methodes zoals PBL.

LAB stimuleert betrokkenheid bij continu leren, een kritische mindset, out of the box denken, om bewustzijn en veerkrachtige en flexibele jongeren te creëren.

Kazerne Dossin

Kazerne Dossin vertrekt vanuit het historische verhaal van de Jodenvervolging en de Holocaust vanuit Belgisch perspectief om na te denken over hedendaagse fenomenen van racisme en uitsluiting van gemeenschappen, en over discriminatie op grond van afkomst, geloof, overtuiging, huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid. Daarnaast wil Kazerne Dossin de problematiek van groepsgeweld in de samenleving analyseren als een mogelijke opstap naar genocide. Op die manier levert het museum een fundamentele bijdrage aan het pedagogisch en maatschappelijk project, waarin burgerschap, democratisch verzet en de verdediging van individuele basisvrijheden centraal staan.

Kazerne Dossin wil ook de problematiek van groepsgeweld binnen de samenleving als mogelijke opstap naar genocide analyseren.

Deze bijzondere samenwerking, tussen de onderwijsinstelling LAB-gedreven onderwijs en Kazerne Dossin, zal enerzijds toelaten dit project in te bedden in het integratief pedagogisch model van LAB en anderzijds zal het voor Kazerne Dossin, als museum, meer inzicht geven in hoe het materiaal, ontwikkeld voor leerkrachten en leerlingen, rond thema's als antisemitisme, racisme, discriminatie, wij-zij denken,... vanuit onze missie kan verbeterd worden via het concept van Place Based Learning en Project Based Learning.