PALEOZOIC:

Durant aquesta era, Europa com a tal no existía. Existia un gran continent anomenat Gondwana i tres continents més petits: Laurèntia, Sibèria i Bàltica. La vida durant aquest període era principalment aquàtica, pel que els ecosistemes eren als oceans.



MESOZOIC:

  • Triàssic:

Durant aquest període, el planeta estava dividit en un gran continent, anomenat Pangea, i un gran oceà, anomenat Pantalassa. Durant aquesta època, el clima era principalment sec. La vida es recuperava de la Gran Extinció del Premià. L'aigua escassejava i les temperatures eren altes. Només havien sobreviscut petits animals, com rèptils o protomamífers, que evolucionarien durant el Mesozòic. La vida marina havia sortit encara més afectada. Durant el Triàssic, els rèptils van prendre el control del mar, la terra i el cel, sent els primers vertebrats voladors.


  • Juràssic:

Durant el Juràssic, Pangea es va dividir en Euràsia i Gondwana. Cap a finals del període, la terra començava a tenir forma semblant a la que coneixem. A la zona que ara s'eria l'actual europa, van habitar animals tan increïbles com Archaeopteryx, Composgnathus o Ceratosaurus. Aquests tres són dinosaures teròpodes, però la fauna europea del moment era molt més variada. A l'oceà proper, rèptils com Ophtalmosaurus nadaven i pescaven.

  • Cretaci:

El clima del cretaci a Europa, era força similar al de l’actual carib. Hi havia molta humitat, doncs estava plena de pantans i boscos humits. Això es veu reflexat a les espècies, doncs trobem per exemple Baryonyx walkeri, un espinosàurid piscívor. També podem trobar exemples de petits teròpodes, com Pyroraptor. En quant a herbívors, podem trobar alguns més grans, com Iguanodon galvensis o Polacanthus foxii i altres més petits, com Hypsilophodon foxii.

CENOZOIC:

Durant el cenozoic, Europa tenía un clima similar al de l'actual Àfrica. Selves i sabanes. Per això mateix, trovem fauna molt semblant a l'africana, amb dents de sabre (similars a lleons), girafes (de coll més curt), mastodonts (parents dels elefants) o rinoceronts primitius.