Els factors abiòtics (biòtop) d'un ecosistema són el conjunt d'accions externes que afecten a la part viva.

Són els següents:

La llum:

Segons la lluminositat de l'ecosistema on es desenvolupin, els organismes es veuran afectats i canviaran per adaptarse. Sobretot podem notar una forta dependència de la llum per part de les plantes

El sòl:

Factor molt important en un ecosistema. Segons el tipus de sòl, diferent vegetació podrà créixer, alimentant a diferents animals. Els sòls amb molta presència de compostos químics nocius no prosperen gaire vida.

Els components de l'aire:

Les diferents composicions que tingui l'aire en cada ecosistema faran que sorgeixin espècies diferents, adaptades a aquest aire. Depèn molt la quantitat d'oxígen i de gasos tòxics, ja que hi ha espècies que necessiten més oxígen, i d'altres que menys, i i ha espècies que no poden viure amb altes presències de gasos tòxics, i d'altres que no es veuen afectades.

Les precipitacions i la humitat:

Són imprescindibles per a que sorgeixi vida complexa. Si plou molt, els productors poden crèixer exitosament, i amb aquests tot els altres organismes. Els terrenys secs acostumen a tenir poca vida, i adaptada exclusivament a beure poc.

La pressió:

La pressió és un factor abiòtic important. Els organsimes s'adapten a viure a diferents pressions, i els seus cossos varien molt. Des dels peixos abisals fins els animals d'alta muntanya.

La salinitat

Quan parlem d'ecosistemes marins, la salinitat de l'aigua influeix molt en la vida dels organismes. També afecta als organismes de terra segons la quantitat de sal al terreny.