Els minerals son sòlids amb una composició química específica i poden tenir una estructura cristal·lina definida o ser amorfes. Aquestes dues característiques els hi donen propietats químiques i/o físiques que ens poden ser útils.

Els minerals es formen amb un procès anomenat cristal·lització, el qual consisteix en una ordenació de partícules, seguint un patró determinat.

Un exemple de cristal·lització és quan hi ha un procés de volcanisme, on uns fluits de magma pujen a la superfície i, quan es refreden, es converteixen en minerals, solidificant-se, com ara l'obsidiana.


Color

És la propietat que veïem a primera vista i que ens ajuda a diferenciar els minerals. N'hi ha de colors molt variats, però no ens hem de deixar enganyar. Alguns minerals preciosos són tòxics!

Lluïssor

Hi ha 5 tipus principals:

  1. Greixosa: (òpal)

  2. Adamantina: (diamant)

  3. Metàl·lica: (galena, pirita)

  4. Nacarada: (moscolita)

  5. Vítrea: (calcita)

Color de la ratlla

És el color de la pols que deixa el mineral en ser ratllat. Cada mineral pot ratllar amb un color, que no ha de ser necessàriament el seu.

Duresa (escala de Mohs)

Els minerals tenen diferents dureses. Que un mineral sigui més dur que un altre vol dir que el pot tallar, ratrllar i perforar. No s'ha de confondre amb la resistència!


Densitat

Tota la matèria té densitat, que és la massa partida pel su volum. Els minerals en tenen diferents. Saber la densitat d'un mineral ens pot ajudar a saber en què els podem utilitzar.

Opacitat

  1. Transparent

  2. Translúcid

  3. Opac

EXTRA: Aquesta és l'escala de dureses amb la que es classifiquen els minerals, i per cada grau hi ha un exemple.

  1. Talc (el ratllen tots)

  2. Guix

  3. Calcita

  4. Fluorita

5. Apatita

6. Feldespat

7. Quars

8. Topazí

9. Corindó

10. Diamant (ratlla a tots)