El Sirventès, Vinaixa

FITXA TÈCNICA

HISTÒRIA I DESCRIPCIÓ

L’any 2021 Jordi Carré i Toni Manzano es van presentar com a cofundadors de l’Associació cultural Els Trobadors de la Vall de Vinaixa, la qual vol transmetre la passió per la ciència i la cultura a la gent del seu poble i a la resta de la comarca. Inspirats en els antics trobadors medievals volen, a través de diverses activitats, entretenir i distreure explicant els seus relats. I és justament en aquest sentit que han creat la revista El Sirventès.

El nom sirventès fa referència a una composició poètica pròpia de la cultura occitana, que tractava de forma satírica qualsevol tema, fos polític, literari o moral. Aquest caire satíric és el que els impulsors volien per a la revista. A més hi han inclòs un dibuix d’un trobador, la imatge del qual amb diferents expressions facials va apareixent per diferents pàgines.

En el primer número l’abril de 2021, El Sirventès, Revista magazine dels pobles de les valls garriguenques es presenta “amb l’esperit i la passió dels antics trobadors i joglars” per difondre les activitats principals dels pobles de la vall, les seves associacions, el seu entorn natural, la seva cultura i les seves tradicions.

La llengua d’expressió és el català i el mitjà de difusió és en format paper, d’unes vint pàgines i escaig totes en color. La revista és visualment atractiva amb fotos, dibuixos i imatges, fons i lletra de colors (amb bona combinació perquè no es dificulti la lectura: negre, blanc, groc, vermell, verd…) i paper de qualitat.

Actualment, ja s’han publicat quatre números i estan treballant en el cinquè. Apareix trimestralment i es pot adquirir per 2 € a la farmàcia i al forn de pa de Vinaixa. No té subscriptors fixos, els seus lectors són sobretot vinaixencs però també altra gent de la comarca.

La mateixa portada d'El Sirventès presenta el sumari del seu contingut, el qual s’aplega, amb alguna variació segons el número, en les següents seccions:

“Editorial”

“Ciència a la carta”, explica aspectes curiosos d’astronomia.

“Les receptes de cuina de temporada”, fa referència a la seva història i ofereix alguna recepta molt antiga de cuina.

“Plantes que curen”, presenta plantes medicinals del nostre entorn i les seves propietats.

“Associacions al dia”, dona veu a les diferents associacions i a les seves activitats.

“Rutes d’interès turístic”, planteja diferents rutes i excursions per dins i fora de la comarca.

“L’interviu”, transcriu una entrevista realitzada a alguna persona més o menys rellevant del poble o de la comarca en general.

“Entreteniments”, proposa uns mots encreuats i uns acudits més o menys sarcàstics.

“La fototeca”, recull fotografies antigues relacionades amb Vinaixa i la seva gent i n’interpreta el contingut.

“El reportatge”, es dedica a un tema de contingut històric o cultural.

Curiosament, entre les pàgines d'El Sirventès no hi ha publicitat, excepte de la Cooperativa del camp de Vinaixa, de manera que el finançament prové principalment de l’esforç dels seus dos redactors i de l’aportació econòmica que reben de l’Ajuntament com qualsevol altra associació del poble.

Jordi Carré i Toni Manzano són des del primer número els redactors de la major part del contingut d'El Sirventès, tot i que reben algunes col·laboracions com la del farmacèutic de Vinaixa per a la secció de les plantes medicinals, i de manera puntual d’algunes altres persones de la comarca. Així mateix, diversos vinaixencs els han cedit fotos antigues per publicar. També en la laboriosa tasca de maquetació tenen l’ajut d’una persona propera que, de manera desinteressada i voluntària com ells, treballa per donar forma a cada número de la revista.

De moment, no s’ha pensat de fer cap canvi rellevant. Els dos promotors vetllen perquè la revista tingui una ànima i una essència diferents de les altres publicacions, creant un contingut que atregui els lectors i els impulsi a pensar i a reflexionar. I justament pensant en el perfil d’aquests lectors no s’han decidit a presentar-la en format en línia, ja que creuen que molta gent gran perdria l’oportunitat de llegir-la. Tenen un compte a Facebook per promocionar la revista i establir contactes.

El Sirventès parteix d’una iniciativa individual i personal de dos amics interessats per la cultura i el territori. Esdevé un projecte ambiciós, nascut en plena època pandèmica sense cap afectació, i camina cap al futur amb il·lusió i esperança.