El Cérvol, Cervià de les Garrigues

FITXA TÈCNICA

HISTÒRIA I DESCRIPCIÓ

A finals de 1972, els últims anys de la dictadura franquista, i en el marc de la Biblioteca Popular de Cervià un grup de joves es va embrancar en l’atractiu projecte de crear una revista mensual que fos per al poble i que tractés temes d’interès per a la gent de Cervià. El març de 1973 apareixia de forma gratuïta el primer número d’El Cérvol, Butlletí de la Biblioteca Popular de Cervià de les Garrigues, i constava de quatre pàgines i la portada. Es convidava tothom a subscriure-s’hi pel mòdic preu de cinc pessetes i a col·laborar-hi.

El nom de la revista està relacionat amb Cervià, de fet aquest topònim prové de cérvol, animal que es trobava per la zona, i també ha donat nom a l’escola del poble El Cérvol. La imatge d’aquest animal apareix a més a la bandera de Cervià i a l’escut de l’Ajuntament.

La llengua en la qual s’ha expressat ha estat sempre el català, excepte algun article que molt al començament es va escriure en castellà per desconeixement del català, ja que encara no s’impartia a l’ensenyament.

Durant els preparatius del número 33 de la revista que havia de sortir el novembre de 1975, una sèrie d’entrebancs burocràtics relacionats amb la censura en van aturar l’edició, i no va ser fins al gener de 1978 que El Cérvol es va reprendre amb noves iniciatives i col·laboracions. Des d’aleshores i fins a l’actualitat la revista no ha deixat de publicar-se, malgrat que ha hagut de superar algunes èpoques de cansament i desencís.

Com qualsevol revista que ratlla la cinquantena d’anys de supervivència, El Cérvol ha anat modificant, ampliant, substituint i incorporant les seccions que el confegeixen. Des de sempre ha volgut pronunciar-se sobre temes i aspectes de l’actualitat, deixar constància dels esdeveniments més significatius que afecten els cervianencs, referir-se a la cultura en tots els seus àmbits, repassar la història, reflexionar sobre la llengua, recomanar, entretenir i instruir. Malgrat que el nom de les seccions ha variat amb els anys, tot aquest contingut s’ha conservat i en els números actuals s’encabeix en les seccions següents:

“Editorial”

“Batecs del poble”, recull les activitats i les últimes notícies relacionades amb el poble.

“Municipals”, resumeix la darrera o darreres sessions del Ple de l’Ajuntament.

“Historioritza’t”, aporta uns apunts d’història relacionats amb Cervià o amb les Garrigues.

“L’Entrevista”, es fa a una persona o a un grup de referència del municipi, per algun motiu especial, o no.

“Passatemps”, l’han incorporat en aquest últim número 340.

“L’Art”, és una secció fixa de l’escultora local Marta Pruna.

“Des de l’escola”, esporàdicament el claustre de professors hi participa quan hi ha algun esdeveniment especial a l’Escola “El Cérvol”.

“Imatges d’actualitat”, es tracta d’una exposició de fotos sobre les diverses activitats en què han participat els cervianencs.

“Juguem”, explica el funcionament d’un joc tradicional.

“El temps”, informa de les dades meteorològiques dels darrers dos mesos. Temperatures, vent i precipitacions.

“El músic”, tracta sobre educació musical, i fa la crònica d’actes musicals del municipi.

“Des de la biblioteca”, fa referència a les últimes activitats que s’han dut a terme des de la biblioteca.

“Va de canalla”, reflexiona sobre tot allò que afecta els infants i la seva educació.

“Racó de lectura”, ressenya i recomana la lectura d’un llibre.

“Ruralitat-Mirades”

“Poesia”, recull de poemes de cervianencs i cervianenques.

“Imatges pel record”, exposició de fotografies antigues amb comentaris al peu de foto.

La revista apareix cada dos mesos aproximadament i té una quarantena de pàgines totes en blanc i negre excepte la portada, la contraportada i les fotografies actuals. Es publica en format paper i digital. El soci paga una quota de 22 € l’any que inclou els 6 números anuals de la publicació i altres activitats que organitza l’associació. El preu de venda al públic és de 5 euros en paper i el preu en digital a l’i-quiosc és d'1,99 aquest any 2022. Té uns 350 subscriptors, els socis la reben al seu domicili, tant si viuen al poble com a fora, i la resta la pot comprar al quiosc de la localitat.

La revista El Cérvol és l’activitat principal de l’associació cultural cervianenca que porta el mateix nom. Actualment, rep una ajuda econòmica d’una línia de la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i una altra del Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Alguna vegada i de manera puntual, l’Ajuntament de Cervià ha subvencionat alguna activitat.

La publicació també reserva espai per a la publicitat, que correspon bàsicament a comerços i empreses locals.

Des del primer número El Cérvol ha tingut diferents directors/es i, lògicament, també ha variat l’equip de redacció i els diferents col·laboradors. Tanmateix, tots ells han sigut sempre gent del poble que han compartit la voluntat de mantenir viu l’interès per la cultura. A hores d'ara, Josep Maria Rué Rubió és el director, i l’equip de redacció està format per Damià Alentorn, Eva Güell, Jordi Puigdengoles, Josep Rubió, Rosa Maria Rué, Ramon Rué Monné, Sònia Tost i Encarna Valera. A més, hi ha un grup de col·laboradors, alguns dels quals hi participen assíduament i altres de forma més puntual.

L’agost de 2022 ha aparegut el número 341 corresponent als mesos de juliol i agost. És evident que la revista gaudeix de bona salut i ni el sotrac de la pandèmia en va aturar les edicions.