El Portal, Puiggròs

FITXA TÈCNICA

HISTÒRIA I DESCRIPCIÓ

L’any 1999, un grup de veïns de Puiggròs es va engrescar a engegar un nou projecte, la creació d’una revista. El primer número d’aquesta publicació, anomenada El Portal, va aparèixer entre els mesos de novembre i desembre d’aquell mateix any. El seu principal objectiu era informar i entretenir la gent del poble. La bona acollida d’aquest primer exemplar els va animar a continuar.

Per establir encara més aquest lligam amb el poble, van anomenar la revista amb un nom ben significatiu per als puiggrossencs El Portal, que fa referència a l'antic Portal de la muralla i és el punt on la gent té tendència a reunir-se per prendre la fresca durant les nits d’estiu. També dona nom a una associació local.

Els vint-i-tres números d’El Portal es van editar en format paper i en català, tot i que mai no van impedir la presència d’una llengua diferent. Estava escrit amb ordinador i el disseny i la tipologia de lletra no seguien cap estructura ni model. Excepte la portada i el recull de fotografies de les pàgines centrals que eren en color, la resta en blanc i negre. Mai es van plantejar de fer-la en format digital.

La intenció inicial era mantenir una periodicitat mensual o bimestral, però en realitat va ser molt irregular i de vegades apareixia trimestralment.

L’equip promotor de la revista i encarregat de les tasques de redacció, recerca, correcció, etc. estava format per Maribel Romeu, Montse Ruiz, Josep Cornellana, Pastor Pazo i Núria García. En els primers números també hi van donar impuls Jordi Capdevila, Jaume Rubió, Julio Muro i Montse García. A més, s’acceptaven les col·laboracions dels nens i nenes de l’escola i altres veïns del poble amb articles, poemes, fotografies, etc. Fins i tot, hi va participar l’etnògraf i escriptor local Joan Bellmunt. Tots amb caràcter voluntari.

Tot i que el contingut d’El Portal variava en cada edició, hi havia un seguit de blocs, més que no pas seccions, que anaven reapareixent.

“Editorial”

“ Medicina”, contenia la descripció i la prevenció de les malalties més freqüents.

“Notícies de l’escola”, informava de les activitats que s’hi duien a terme, afegia fotografies, dibuixos, comentaris dels infants, ...

“El nostre Ajuntament”, resumia la sessió del darrer Ple de l’Ajuntament.

“Ressò parroquial”, es referia als actes religiosos celebrats, a les activitats de catequesi, beatificacions, i recollia els batejos, comunions, confirmacions, casaments, defuncions, ...

“Associació de dones”, de contingut divers aplegava comentaris sobre moda, articles sobre el paper de la dona al món rural, el calendari d’actes previstos,...

“L’entrevista”, transcrivia la conversa mantinguda amb alguna persona o entitat que pogués despertar la curiositat dels puiggrossencs.

“Cuina”, proposava diferents receptes.

“Racó del poeta”, publicava poemes d’autors locals.

“Espai lúdic”, felicitava els veïns i veïnes pel seu aniversari o sant, publicava anuncis de venda de finques i vehicles, s’oferien classes de repàs, etc.

“Bústia oberta”, algun veí o veïna s’adreçava al poble en general per recordar l’aniversari d’alguna defunció, explicar alguna experiència, felicitar la bona organització d’un acte, advertir la revista sobre la correcció ortogràfica, etc.

“Telèfons d’interès”

De manera més esporàdica apareixien altres articles o informacions referides al calendari previst per al Bibliobús, a les recerques d’història local, als apunts d’art a nivell de Catalunya, als monogràfics de fotografies sobre una celebració, als resultats dels partits de futbol sala, entre altres.

Quant al finançament, del primer número se’n va fer càrrec totalment l’Ajuntament, després també hi va ajudar la contractació de la publicitat d’empreses i comerços locals o vinculats al poble i la subvenció procedent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. La revista es repartia de forma gratuïta per les cases o bé es podia recollir a l’Ajuntament.

Fins al número 22, El Portal va aparèixer sense interrupcions. Tanmateix, després d’aquest exemplar va tardar un any a editar-se el següent i últim. Desacords i desavinences entre els membres de l’equip van posar fi l’any 2006 a set anys d’informació i entreteniment i a 23 números fets amb l’esforç i la voluntat d’uns puiggrossencs i puiggrossenques implicats amb el seu poble.