Reculls Juncosans/3.0, Juncosa

FITXA TÈCNICA

HISTÒRIA I DESCRIPCIÓ

Aquesta revista juncosana va aparèixer per primera vegada a finals de la dècada dels vuitanta i des d’aleshores ha viscut tres etapes diferents.

Reculls Juncosans va néixer l’any 1989 dins del grup de joves de l’Associació Juvenil 2J de Juncosa, amb la intenció de recollir tota mena de documents orals i/o escrits que expliquessin la història del poble i de la seva gent i ajudessin a crear-ne una identitat. Així mateix, es buscava la col·laboració de diferents juncosans i juncosanes per tal que amb els seus escrits aconseguissin despertar l’interès dels seus convilatans.

El nom reflecteix fidelment l’estructura organitzativa de la revista: els joves que formaven l’equip de redacció i els diferents col·laboradors eren tots del poble de Juncosa i cadascú hi participava amb algun article de temàtica diversa. Tot plegat es recollia i el resultat donava lloc als Reculls Juncosans.

El format era senzill, tot en blanc i negre i els dibuixos fets a mà. Se’n feien còpies en una multicopista que cedia l’Ajuntament i es grapava. A continuació es repartia un exemplar per casa de manera totalment gratuïta.

Després del número de Nadal de 1999 i a les portes del 2000 hi va haver una interrupció, i fins al segon trimestre del 2003 no es va reemprendre. En aquesta segona etapa el principal canvi es va produir en el format, ja que es cuidava la maquetació i la impressió es feia en una impremta de la capital de la comarca.

Reculls Juncosans sempre es va escriure en català i el contingut, repartit en una trentena de pàgines, va girar a l’entorn de les següents seccions, el títol de les quals és molt revelador de la seva temàtica:

“Editorial”

“Actualitat”, exposava un esdeveniment actual que tant podia ser de caire local com mundial.

“Associacions”, les diferents entitats del poble explicaven alguna activitat que s’havia dut a terme o expressaven el seu punt de vista sobre algun assumpte que els afectava.

“El correu”, eren cartes en què els lectors manifestaven la seva opinió.

“Ecologia”, feia referència a diferents aspectes del medi ambient.

“Món infantil”, la mestra de l’escola bressol escrivia sobre els infants i l’educació.

“El metge”, el metge del poble explicava l’origen i els símptomes de les malalties més freqüents, així com la seva prevenció i el possible tractament.

“La farmacèutica”, la mateixa farmacèutica oferia una sèrie de consells i remeis per tal de dur una vida saludable.

“L’esteticient”, feia un seguit de recomanacions sobre el tractament del cutis, el cabell, etc. per tal de tenir un bon aspecte.

“Entendre informàtica”, tractava sobre qüestions relacionades amb les noves tecnologies del moment.

“Religió”, el mossèn del poble hi participava amb les activitats de la parròquia.

“Història d’un poble”, es referia a diferents aspectes de la història de Juncosa.

“La cultura de l’art”, girava a l’entorn de qualsevol tema vinculat amb l’expressió artística.

“Fem esport”, informava sobre els resultats i classificacions dels equips esportites juncosans.

“L’Ajuntament informa”, notificava qüestions i acords que afectaven la gent del poble.

“El chef”, proposava receptes de cuina.

“Què necessites?”, llistava els telèfons d’interès.

Durant aquests anys i fins al finals del 2007 que es va interrompre l’edició, la revista es va publicar trimestralment i es va finançar des de l’Ajuntament i amb l’ajuda provinent de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Es repartia de manera gratuïta entre els juncosans i no contenia publicitat.

Els membres del consell de redacció d’aquest segon període i integrants del GRUP 2J van ser Mireia Bernat, M.José Gil, Cristina Gil, Laura Rosell, Imma Llevadot, Germí Martí, Ivan Bernat i Marc Llevadot (aquest últim encarregat del disseny i la maquetació). Cal afegir el gran nombre de col·laboradors, alguns de fixos com el metge, la farmacèutica, el mossèn, etc. i altres d’ocasionals.

Al setembre del 2017, just abans de la Festa Major, un nou grup de joves del poble es va presentar per agafar el relleu d’aquella colla que amb tanta il·lusió, dedicació, esforç i voluntarietat havien volgut oferir al poble de Juncosa una revista pròpia que fos de tots i per a tots.

La nova publicació Reculls 3.0 Revista de Juncosa, hereva de l’anterior, pretenia oferir continguts relacionats amb l’activitat cultural i no tant amb la informativa, ja que amb una periodicitat quadrimestral l’actualitat quedaria molt diluïda.

El nou consell de redacció format per Abel Pujol, David Llevadot, Marta Martorell, Meritxell Niñà i Sílvia Pallejà, va posar en mans dels juncosans i juncosanes una revista que esdevingués un reflex de la nostra cultura, on tothom hi era convidat a col·laborar perquè es convertís en una autèntica revista del poble.

La intenció del grup impulsor era que cada número es relacionés amb un tema principal però no a l’estil d’un monogràfic sinó donant cabuda a altres continguts. Es tractaria d’unes vint-i-quatre pàgines plenes amb reportatges, entrevistes, opinions, comparatives, etc.

El finançament aniria a càrrec de l’Ajuntament, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de la Diputació de Lleida. S’oferiria gratuïtament a tots els juncosans i juncosanes, i només n’assumirien el cost d’enviament aquells lectors que el volguessin rebre al seu domicili fora del poble.

Amb un disseny modern i acurat, color en totes les pàgines, Reculls 3.0 va mantenir una doble edició, en format paper i digital.

Les seccions que configuraven el seu contingut eren les següents:

“Editorial”

“Juncosa emprèn”, transcrivia l’entrevista a un/a jove emprenedor/a del poble.

“Actualitat”, posava de manifest algun tema d’actualitat a nivell de poble o de Catalunya.

“Opinió”, els lectors opinaven lliurement sobre qualsevol tema.

“Tradicions”, comentava l’origen i la celebració de diferents tradicions catalanes.

“Monogràfic”, en principi es van dedicar a la Cooperativa i a l’oli, i a la festa dels quintos.

“Col·laboradors”, es tractava d’articles de temàtica diversa relacionats directament o indirecta amb Juncosa.

“Esports”, comentava l’evolució, resultats i classificació dels equips esportistes del poble.

“Cuina”, presentava les propietats d’un producte i en proposava una recepta.

“Passaratos”, endevinalles, sopa de lletres, diferències, etc.

“L’entrevista”, transcrivia una entrevista a personatges rellevants de Juncosa.

“Xarxes”, convidava de consultar les xarxes socials per contactar i participar amb la revista.

Malgrat l’empenta dels seus impulsors i el ressò que va tenir la seva reaparició, només se’n van editar dos números, els corresponents al setembre i desembre de 2017.