Undervisningsforløb
På spor af ord i børnehaveklassen
Dette forløb er målrettet børnehaveklassen og strækker sig over 10 lektioner. Forløbet bygger på sangen "I en skov en hytte lå" og med afsæt i sang og historier, arbejder klassen med fokusord, ordkort og forskellige typer af mundtlige aktiviteter. som sikrer masser af taletid til eleverne.
Du finder beskrivelsen af forløbet her: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/1oTUUPUol7iT7YJvduQriWjnV9xGupryU
Det samlede materiale (se bilag) finder du her: https://www.calameo.com/books/001083577006c9b1aa364
Undervisningsforløb til 1. klasse
I samarbejde med Københavns universitet, er der udarbejdet materiale til to forløb i 1. klasse. Forløbene er udarbejdet med tanke på flersprogethedsdidaktik, hvor der arbejdes med sproglig opmærksomhed som kan gavne alle børn i klassen.
I det ene forløb arbejdes der med 'Den lille Rødhætte' og eventyret som genre og i det andet arbjedes der med rim og remser. Du kan finde materialet til de to forløb samt en beskrivelse af dem ved at følge linket.
Tidligere sprogstart
Ny begynderdidaktik med fokus på flersprogethed
I projektet Tidligere Sprogstart har sproglærere fra fem københavnske folkeskoler i samarbejde med faglige konsulenter fra Københavns Universitet og Københavns Professionshøjskole fra 2016 til 2018 opdateret og udviklet
pædagogiske metoder og materialer til tidlig sprogundervisning i engelsk, fransk og tysk
grund-, efter- og videreuddannelse inden for begynderdidaktik og flersprogethedsdidaktik
Find de forskellige undervisningsforløb på Københavns universitets hjemmeside, ved at følge linket.
Tegn på sprog
“Tegn på sprog – tosprogede børn lærer at læse og skrive” er et 10-årigt forsknings- og udviklingsprogram. Programmets overordnede mål er at få en øget indsigt i de tosprogede elevers læse- og skrivetilegnelse og at udvikle læse- og skrivepædagogikken, så den i højere grad sikrer de tosprogede elevers skriftsproglige udvikling og deres muligheder for at klare sig videre i uddannelsessystemet.
Du kan læse mere om Tegn på sprog ved at følge linket her til hjemmesiden om projektet.
Der er udarbejdet en skrivelse i forbindelse med forsknings- og udviklingsprojektet Tegn på sprog som er tænkt til inspiration for lærere, der underviser i læsning og skrivning eller inddrager læsning og skrivning i deres fagundervisning. Den har fokus på sprog og literacy i lyset af den øgede sproglige mangfoldighed i skolen.
Find materialet ved at følge linket: Inspiration til literacyundervisningen i flersprogede klasserum.
Det flersprogede klasserum
I Liv i skolen - et fagblad for skolen udgivet af VIA - blev der i første blad i 2021 sat fokus på det flersprogede klasserum. Heri finder du inspiration til, hvordan du kan arbejde med elevernes flersproglige ressourcer og kvalificere undervisningen og højne læringen - for alle børn. Du kan læse om ovennævnte Tegn på Sprog og andre forslag til arbejdet med fere sprog i undervisningen. Læs bladet om Det flersprogede klasserum ved at følge linket.