Bestånd

ur Skolbiblioteksplanen

"Alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek (SFS 2010:800), vilket med fördel har ett samlat och ordnat mediebestånd som ska vara tillgängligt ur ett elevperspektiv."

"Ett brett utbud av böcker i barnens närhet, i kombination med läsfrämjande aktiviteter och läsundervisningen, ökar barns lust att läsa. Därför ska det finnas uppdaterad litteratur att välja bland i skolbiblioteket. Behoven av medier varierar beroende på elevernas språkliga nivå och förutsättningar och skolans index kan ge viss vägledning. I nuläget är mediebudgeten ojämlik mellan skolor och tillgången till uppdaterad litteratur är ojämlik.

Därför behöver flera insatser göras:
a) Skolorna rekommenderas avsätta en kontinuerlig mediebudget (ej att förväxla med läromedelsbudget) för inköp, för att på så sätt bygga upp ett grundbestånd av fysiska böcker samt kontinuerligt gallra ut litteratur som blivit daterad. Skolbibliotekscentralen ska finnas tillgänglig som stöd till skolorna i detta arbete.

b) Skolbibliotekscentralen ska komplettera med titlar för klassers och gruppers gemensamma läsning, samt minoritetsspråks- och mångspråksböcker för elevers enskilda läsning.

c) En central pott på 500 000 kr avsätts och förvaltas av Skolbibliotekscentralen. Ur denna fond kan skolor söka bidrag för nystart av skolbibliotek."

Grundbestånd

Utbud

Skolbiblioteket ska omfatta både populära och efterfrågade titlar såväl som böcker eleverna inte visste att de ville ha. Utbudet av litteratur både inom skön- och  facklitteratur ska vara relevant för skolans elever utifrån
- det kompensatoriska uppdraget
- värdegrund
- flerspråkighet
- representation

Det kan uppnås genom bl a

Skyltning

Böcker som inte syns finns inte! Bokryggar lockar inte till läsning så visa upp böckerna så mycket det bara går och uppdatera kontinuerligt. Ta gärna hjälp av barnen! Skylta hellre många böcker tillsammans än en bok här och där, t ex en hyllsektion istället för en bok på varje hyllplan. Förutom teman och ämnen kan man skylta böcker 

Skolbibliotekscentralen stödjer skolbiblioteken med utlån av (bokutlån stängt till VT2024)

Gallring

Skönlitteratur     
En tumregel kan vara att böckerna inte ska vara äldre än barnen (ca 10 år).             

 

Faktaböcker/Facklitteratur
Många faktaböcker åldras snabbt, framförallt inom ämnen som geografi, samhällskunskap, teknik m.fl. Även faktaböcker ska vara attraktiva och locka till läsning!