Förändrat uppdrag för Skolbibliotekscentralen

Nytt uppdrag

Skolbibliotekscentralens uppdrag är att vara en stödfunktion för skolorna i frågor som rör skolbiblioteksverksamhet. I enlighet med Grundskoleförvaltningens plan för skolbibliotek 2021-2025 kommer Skolbibliotekscentralens uppdrag framöver att i högre utsträckning vara inriktat på kompetensutvecklingsinsatser, konsultation och samordning av resurser.

Skolbibliotekscentralen

• genomför kompetensutvecklingsinsatser, konsultation/kompetensstöd och håller i nätverk för kollegialt lärande för skolbibliotekarier och skolbiblioteksansvariga.

• administrerar och samordnar digitala resurser med tydlig koppling till skolbiblioteket (t.ex. bibliotekssystem och e-bokssystem).

• ansvarar för inköp av ett komplement till skolbibliotekens bestånd, i form av klassuppsättningar för klassers och gruppers gemensamma läsning, samt minoritetsspråks- och mångspråksböcker för elevers enskilda läsning.

Förändringar i bokdepåns utlåningsservice inför läsåret 2023/2024

Grundskoleförvaltningens skolbibliotekscentral står inför en planerad omlokalisering. I samband med det ska en översyn av verksamheten göras. Detta innebär att bokdepån stänger tillfälligt från och med påsklovet 2023.

Förvaltningen vet i dagsläget inte när bokdepån öppnar igen, men Skolbibliotekscentralen återkommer med besked om öppningsdatum via skolornas skolbiblioteksansvariga och kommunens kommunikationskanaler. Det kan medföra att pedagoger och elever på din skola efterfrågar ett större utbud av böcker i skolbiblioteket. Rektorer har fått informationen i chefsbrevet.

Skolbibliotekscentralen som komplement

Skolbibliotekscentralens uppdrag är att vara ett komplement till era skolbibliotek, i enlighet med ”Grundskoleförvaltningens plan för skolbibliotek 2021-2025”. Därför förändras och avgränsas nu utbudet i Skolbibliotekscentralens bokdepå, i enlighet med förvaltningsbeslut. Skolbibliotekscentralen ska erbjuda klassuppsättningar och utvalda teman för klassers gemensamma läsning, samt mångspråks- och minoritetsspråksböcker för elevers enskilda läsning. Övriga böcker ska finnas tillgängliga i elevernas närhet.

 — Ett brett utbud av böcker i elevernas närhet, i kombination med läsfrämjande aktiviteter och läsundervisningen, ökar elevers lust att läsa. Därför behöver böckerna finnas tillgängliga i skolbiblioteket och vara uppdaterade och anpassade efter elevernas behov och intressen, säger Annika Andersson, skolbiblioteksutvecklare.

Vad innebär förändringen?


Ansök om bidrag

Med anledning av förändringen har Skolbibliotekscentralens budget riktats om till Skolbiblioteksfonden, där Göteborgs Stads skolor kan söka bidrag för att köpa böcker till sina skolbibliotek. Här hittar du mer information om att ansöka om bidrag: Ekonomiskt stöd och satsningar till skolbiblioteken.

Kontakt:
sbc@grundskola.goteborg.se